Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επιτέλους τελείωσε, αποφάνθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, λίγη ώρα πριν εδώ στην Ελλάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοινώσει μέτρα «κρίσης» για τη μείωση της τιμής του ρεύματος. Το θέμα δεν είναι ποιος έχει δίκιο. Αλλά αν έχει τελειώσει η κρίση όπως είπε ο Wael Sawan χθες στους «Financial Times», καθώς οι τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρισμού έχουν επιστρέψει στα επίπεδα πριν απ’ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τότε τι ήταν αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα; Υπήρχε πρόβλημα – αισχροκέρδεια που λέει με στόμφο η αντιπολίτευση – ή υπήρξε μια υπερβολική ίσως και βιαστική αντίδραση της κυβέρνησης;
Αυτό που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους για την κατανάλωση του Αυγούστου τον Σεπτέμβριο, είναι ότι θα πληρώσουν παραπάνω, παρά τις επιδοτήσεις. Αρα πρόβλημα υπήρξε. Η παρέμβαση Σκυλακάκη ήταν αναγκαία. Ο λογαριασμός με συγκράτηση των επιβαρύνσεων της χονδρικής θα έρθει στην ώρα του, αλλά ο σπόρος μιας καχυποψίας έχει πέσει στην αγορά δημιουργώντας ανησυχία για το τι έπεται. Δηλητηριάζοντας όποια εμπιστοσύνη πήγαινε να δημιουργηθεί μεταξύ προμηθευτών ρεύματος και καταναλωτών. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα με τη διαμόρφωση των τιμών επίσης δεν έληξε. Εύκολα επιστρέφει. Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε πει σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ότι «είναι πιθανό να δούμε και τον επόμενο μήνα (Αύγουστο) για κάποιες μέρες πολύ ζεστό καιρό και αυξημένη ζήτηση από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Η ενεργειακή κρίση… τελείωσε, αλλά σίγουρα όχι στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι θα έχουμε πολλά επεισόδια το επόμενο διάστημα. Η χώρα με ελάχιστα μεσοδιαστήματα βρίσκεται σε μια περίοδο που ψάχνει τρόπο να προσαρμοστεί στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας εδώ και μια πενταετία, αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τον μέσο καταναλωτή. «Βρείτε λύση ώστε να μην ασχολούμαστε», είναι η μόνιμη επωδός τους, την ώρα που μια σειρά από στρεβλώσεις υπάρχουν στην αγορά, που όλες βγάζουν χρήματα από την τσέπη των καταναλωτών.
Το ότι δεν υπάρχουν ύστερα από τόσα χρόνια προσπαθειών ψηφιακοί μετρητές ρεύματος οδηγώντας σε «τεχνικές απώλειες» του συστήματος σημαίνει κόστος στους λογαριασμούς. Τις ρευματοκλοπές που γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, επίσης εμείς τις πληρώνουμε. Επεκτείνονται τα δίκτυα, αυξάνεται και το κόστος ανάκτησης της επένδυσης, πάλι μέσω των λογαριασμών μας. Παράγουν φτηνή ενέργεια τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά; Ας συνδράμουμε τους συγκεκριμένους παραγωγούς και με ένα τέλος, πάλι μέσω των λογαριασμών μας. ΕΤΜΕΑΡ το λένε. Για κάτι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που όλοι πληρώνουμε για την παροχή ρεύματος σε κατοίκους μη διασυνδεδεμένων νησιών και πολύτεκνους, ούτε λόγος. Χαλάλι τους.
Τώρα λέγεται ότι το γεγονός ότι το τέλος ηλεκτροπαραγωγής, αυτό που επέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να επιδοτήσει τους λογαριασμούς θα επιβληθεί για την παραγωγή του Αυγούστου – και όχι του Ιουλίου – είναι βέβαιο ότι θα μετακυλιστεί εκ νέου στα τιμολόγια τους επόμενους μήνες. Δεν ξέρω αν θα συμβεί, γιατί ακούγονται και υπερβολές. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το σκηνικό που ζούμε δεν ταιριάζει σε αυτό που φανταζόμασταν στην περίοδο μετά τη λήξη της ενεργειακής κρίσης…
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα