Η Κίνα εξέφρασε την Κυριακή την αντίθεσή της στις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για τους φερόμενους δεσμούς τους με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των κινεζικών επιχειρήσεων.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή σαρωτικές κυρώσεις σε εκατοντάδες εταιρείες στη Ρωσία και σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας τις ότι παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που επιτρέπουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και βοηθούν στην ικανότητά της να αποφύγει τις κυρώσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ανησυχεί για «το μέγεθος των εξαγωγών αγαθών διπλής χρήσης», δηλαδή αυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πολεμική χρήση, από την Κίνα στη Ρωσία.
Νέες σχέσεις για Λονδίνο και Πεκίνο – Τι ζήτησε ο Στάρμερ από τον Σι
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας στη δήλωσή του εναντιώθηκε σθεναρά στο να βάλουν οι ΗΠΑ πολλές κινεζικές εταιρείες στη λίστα ελέγχου των εξαγωγών τους. Η κίνηση απαγορεύει σε τέτοιες εταιρείες να συναλλάσσονται με αμερικανικές εταιρείες χωρίς να αποκτήσουν μια σχεδόν αδύνατη ειδική άδεια.
Το υπουργείο είπε ότι η δράση των ΗΠΑ ήταν «τυπικές μονομερείς κυρώσεις», λέγοντας ότι θα διαταράξουν τις παγκόσμιες εμπορικές παραγγελίες και τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, καθώς και τη σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες με έδρα την Κίνα προμήθευαν εργαλειομηχανές και εξαρτήματα σε ρωσικές εταιρείες
«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως τις λανθασμένες πρακτικές τους και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουν αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», ανέφερε η κινεζική πλευρά.
Η κίνηση των ΗΠΑ είναι η τελευταία από μια σειρά χιλιάδων αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εταιρείες και στους προμηθευτές τους σε άλλες χώρες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων έχει αμφισβητηθεί, ειδικά καθώς η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της πουλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες με έδρα την Κίνα προμήθευαν εργαλειομηχανές και εξαρτήματα σε ρωσικές εταιρείες. Η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ουδέτερη στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά όπως σημειώνει το Associated Press «μοιράζεται με τη Ρωσία την κοινή εχθρότητα προς τη Δύση».
Αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν βαριές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο ως απάντηση στη Ρωσία που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Κίνα αύξησε σημαντικά την αγορά ρωσικού πετρελαίου, αυξάνοντας έτσι και την επιρροή της στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Κίνας κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο και τη συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ αμέσως μετά την ορκωμοσία του για πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο.
Latest News
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist