
Η Κίνα θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης για πρώτη φορά από το 1978, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προετοιμάζεται για τη μείωση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια, η οποία θα δημιουργήσει έλλειψη εργαζομένων.
Η χώρα θα επεκτείνει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες εργαζόμενους από τα 60 στα 63 έτη, για τις γυναίκες εργάτριες από τα 50 στα 55 έτη και για τις γυναίκες υπαλλήλους από τα 55 στα 58 έτη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Κίνα: Πώς την επηρεάζει το δημογραφικό
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες από την παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων και την αδύναμη αγορά εργασίας.
Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στην Κίνα είναι «μία από τις λίγες βιώσιμες επιλογές» για την αντιμετώπιση της πίεσης που ασκεί το δημογραφικό
«Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας [στην Κίνα] θα μειωθεί τόσο γρήγορα την επόμενη δεκαετία, ώστε η κινεζική οικονομία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει 1% επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε ο Ντάρεν Τάι, επικεφαλής του τμήματος κινδύνων της Ασίας στην BMI Country Risk & Industry Analysis, στο «Squawk Box Asia» τον Ιούνιο.
Δημοσιονομική πίεση
«Η δημοσιονομική πίεση ως αποτέλεσμα της γήρανσης είναι άμεση και ανησυχητική», προειδοποίησε η Economist Intelligence Unit.
«Η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από την παραγωγικότητα, τη συσσώρευση κεφαλαίου και τις εισροές εργασίας. Η αρνητική επίδραση ενός δυσμενούς δημογραφικού τοπίου θα εκδηλωθεί κυρίως μέσω της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.
Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στην Κίνα είναι «μία από τις λίγες βιώσιμες επιλογές» για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής ισορροπίας, ανέφερε η EIU.
«Οι υπολογισμοί μας υποδεικνύουν ότι εάν η ηλικία συνταξιοδότησης αυξηθεί στα 65 έτη έως το 2035, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των συντάξεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% και η καθαρή σύνταξη μπορεί να αυξηθεί κατά 30%, υποδηλώνοντας ελάφρυνση τόσο του κρατικού φόρτου όσο και των νοικοκυριών», επισημαίνεται.
Ο πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να συρρικνωθεί σε 1,317 δισεκατομμύρια έως το 2050 και να μειωθεί σχεδόν στο μισό – σε 732 εκατομμύρια – έως το 2100.
Το ποσοστό γονιμότητας στη χώρα πέφτει πιο γρήγορα από ό,τι σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, δήλωσε στο CNBC ο Τιαντσέν Ζου, ανώτερος οικονομολόγος στο The Economist Intelligence Unit (EIU).


Latest News

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech

Η Nokia εξετάζει επέκταση της παραγωγής στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους δασμούς
Εάν υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση [της αμερικανικής παραγωγής], είναι ένα από τα πράγματα που θα εξετάσω, είπε ο CEO της Nokia

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη - Να μην αποκλείει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν, μίλησε στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ

Αύξηση πωλήσεων κατά 3% για τη Unilever στο ά τρίμηνο - Επιβεβαιώνεται το guidance
Η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%, οι όγκοι κατά 1,3% και οι τιμές κατά 1,7%

Nestlé: Αύξηση 2,8% των πωλήσεων το α' τρίμηνο - Ο ρόλος των Kit-Kat και Nescafe
Παρόλο που η Nestlé αύξησε τις τιμές της Kit-Kat και του Nescafe, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα

Πώς η Adidas διπλασίασε τα κέρδη της παρά τις εμπορικές εντάσεις
Τα λειτουργικά κέρδη της Adidas διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο στα 610 εκατ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι

Έσοδα ρεκόρ 1,19 δισ. στο α' τρίμηνο από τις συναλλαγές μετοχών για την BNP Paribas
Ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Ζαν Λορέν Μποναφέ έχει μπροστά του ετήσια γενική συνέλευση τον Μάιο, οπότε οι επενδυτές θα αποφασίσουν για την παραμονή του

Revolut: Κέρδη πάνω από 1 δισ. δολάρια το 2024 - Ανάπτυξη ρεκόρ και ευρεία προσφορά προϊόντων
Το οικονομικό ορόσημο φτάνει καθώς η Revolut προετοιμάζει μια μετάβαση για να γίνει μια πλήρως λειτουργική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Τραμπ ετοιμάζει εξαιρέσεις από τους δασμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία
Οι αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων πίεσαν τις τελευταίες εβδομάδες για περαιτέρω εξαιρέσεις, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί Τραμπ θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στον κλάδο

Αυτό είναι το πιο «ακριβό» αεροδρόμιο του κόσμου
«Είναι εκμετάλλευση. Εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων που απλώς θέλουν να φάνε ή να πιούνε», λένε οι ταξιδιώτες για τις τιμές στο αεροδρόμιο