Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει η Τουρκία τις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές την ώρα που οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία της χώρας παραμένουν.

Η Τουρκία άντλησε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη μεγαλύτερη διεθνή πώληση ομολόγων της, κίνηση που στηρίχτηκε και σε επαναγορά χρέους που λήγει σύντομα καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα εφαρμόζοντας σαρωτικό πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης. Η χώρα πούλησε 10ετές ομόλογο σε δολάρια με απόδοση 6,75%, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα άντλησε τόσα πολλά κεφάλαια από ένα μόνο ομόλογο σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών που επικαλούνται οι Financial Times. Η τέταρτη διεθνής πώληση ομολόγων της χώρας για το 2024 έγινε αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι προσπάθησαν όλη την εβδομάδα να δελεάσουν επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν μίλησαν σε συνέδριο της Goldman Sachs σε εκδήλωση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές των FT.

Η Άγκυρα επιδιώκει να πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι μπαίνει σε δρόμο μεγαλύτερης ανάπτυξης εφαρμόζοντας νέα πορεία οικονομικής πολιτικής, μετά από χρόνια ανορθόδοξων μέτρων που είχε υιοθετήσει ο Ερντογάν πυροδοτώντας σειρά από κρίσεις.

Η χώρα έχει να πληρώσει το 2025 πάνω από 14 δις δολάρια σε κεφάλαιο για την εξυπηρέτηση χρέους, έχοντας συγκεντρώσει φέτος από τις διεθνείς αγορές σχεδόν 7 δις δολάρια. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη άπλωσε νέα χείρα φιλίας σε μεγάλες εταιρείες για επενδύσεις, δείχνοντας ότι θέλει να αφήσει οριστικά πίσω πιο ανορθόδοξες πολιτικές παρεμβατισμού στην οικονομία που ακολουθούσε μέχρι το 2023.

Τουρκία: Ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει»  το μεσοπρόθεσμο

Η κεντρική τράπεζα

Στην καρδιά των μεταρρυθμίσεων είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμό ο οποίος υποχώρησε στο 52% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση από 62% που ήταν τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός έτρεχε με 85% το 2022. Με το βασικό επιτόκιο της λίρας Τουρκίας να διαμορφώνεται σήμερα από την TCMB στο 50%, η κεντρική τράπεζα φαίνεται να πλησιάζει σε σταυροδρόμι εξετάζοντας πλέον ακόμη και να ακολουθήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Τα πολύ υψηλά επιτόκια με στόχο να μπει φρένο στο ράλι των τιμών έχουν ήδη επηρεάσει το δρόμο του ΑΕΠ της χώρας προς μεγαλύτερη αύξηση. Η ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από την κρίση της πανδημίας και μετά δείχνοντας ότι αυτά τα τόσο υψηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να επιδρούν ιδιαίτερα αρνητικά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε με 2,5% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 5,3 που είχε καταγραφεί το πρώτο φετινό τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο ήταν ο χειρότερος από μια σύντομη αλλά απότομη συρρίκνωση στα μέσα του 2020, στο απόγειο της πανδημίας. Ήταν επίσης χαμηλότερος από το 3,4% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της FactSet, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times. Πάντως η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση δείχνοντας θετικά σημάδια για τη συνέχεια.

Η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της Τουρκίας υπογραμμίζει την πρόκληση των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αφού τα υψηλά επιτόκια έχουν όλο και πιο βαρύ τίμημα σε σημαντικούς κλάδους σε ολόκληρη την οικονομία της χώρας με ΑΕΠ που φτάνει πλέον το 1 δις δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.