Σχεδόν όλα στην Isomat είναι γερμανικά. Από το όνομα (Isolations Materialien), την τεχνολογία, τον τρόπο διοίκησης και τις ακαδημαϊκές σπουδές των μετόχων, μέχρι και το παράσημο (Verdienstkreuz) που έλαβε ο ιδρυτής Στέφανος Τζιρίτης από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

ISOMAT: Οι επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού θέτουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές

Θα μπορούσε και η ιδιοκτησία της εταιρείας, που αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί στην παραγωγή δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων, να ήταν γερμανική. Άλλωστε η θεσσαλονικιώτικη οικογένεια Τζιρίτη έχει δεχθεί αρκετές προτάσεις.

Στα σκαριά εξαγορά από την Isomat

Ωστόσο «η Isomat δεν εξαγοράζεται ούτε και ενδιαφέρεται για στρατηγικό επενδυτή», όπως είπε η διοίκηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο επίσκεψης εκπροσώπων του Τύπου στις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Αντίθετα ετοιμάζεται να εξαγοράσει εταιρεία που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο βαρύ αναπτυξιακό της πλάνο εντός και εκτός συνόρων.

Θάνος Τζιρίτης Πρόεδρος & CEO

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες – στόχοι εδράζονται στην περιοχή της Ιβηρικής (Πορτογαλία και Ισπανία), με τις συζητήσεις να αφορούν σε πρώτη φάση εμπορική συνεργασία, ενώ διαπραγματεύσεις διεξάγονται και με αλυσίδα ειδών βελτίωσης και επισκευής σπιτιού, στο μοντέλο της Praktiker, όπου η ελληνική πολυεθνική θα μπει στην κατηγορία των χρωμάτων.

Ωστόσο δεν αποκλείεται συμφωνία και με ελληνική εταιρεία, αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Ας σημειωθεί μάλιστα ότι «αν υπάρχει σοβαρός και ενδιαφέρον λόγος» η οικογένεια δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εισαγωγής της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο.

Καθετοποίηση στην εξωτερική θερμομόνωση με νέα μονάδα EPS

Έχοντας σε εξέλιξη επενδύσεις 23,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027 και ενώ είχαν προηγηθεί επενδύσεις 33,7 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021-2023, η Isomat προχώρησε σε μία στρατηγική κίνηση καθετοποίησης της παρουσίας της στην εξωτερική θερμομόνωση, με τη λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη), την κατασκευή της οποίας ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2024, στις εγκαταστάσεις της μητρικής εταιρείας στη συμπρωτεύουσα.

Η νέα μονάδα, μια επένδυση που απορρόφησε 7 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 23,5 εκατ., όπως γνωστοποίησαν ο πρόεδρος του ομίλου και ιδρυτής, Στέφανος Τζιρίτης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θάνος Τζιρίτης, ξεκίνησε πιλοτικά το καλοκαίρι και από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, σε έναν ολοκαίνουριο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο έκτασης 4.500 τ.μ.

Η νέα μονάδα παραγωγής EPS αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα, και για την ώρα τη μοναδική του είδους της, που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού χρησιμοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ.

Αύξηση παραγωγής

Παράλληλα, σημαντικό μέρος του επενδυτικού προγράμματος αφορά στη δημιουργία τρίτης γραμμής παραγωγής κονιαμάτων, με την οποία θα επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 35%, καθώς επίσης και σε αυτοματοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας – logistics, τεχνολογικό εξοπλισμό και κατασκευή νέας εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Διψήφιος ρυθμός ανόδου

Για το σύνολο της φετινής οικονομικής χρήσης εκφράζεται αισιοδοξία από τη διοίκηση της Isomat ότι θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά όσον αφορά και την κερδοφορία της εταιρείας, με τον ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων να «φλερτάρει» με διψήφιο ποσοστό αύξησης.

Το 2023, ο κύκλος εργασιών του ομίλου, ο οποίος διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής (η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές του στη Ρουμανία και στη Σερβία), καθώς και 5 εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία, αυξήθηκε στα 107,2 εκατ. ευρώ από 100,1 εκατ. ευρώ το 2022, με τα 86,6 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την εγχώρια αγορά, ενώ υπάρχει εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες, με τον συνολικό δείκτη εξωστρέφειας να ανέρχεται στο 50%.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε επίπεδο ομίλου ξεπέρασαν πέρσι τα 17 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση άνω του 17% σε σύγκριση με το 2022, ενώ της μητρικής κινήθηκαν στα 16,5 εκατ., καταγράφοντας αύξηση άνω του 25%.

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει μία ιδέα;

Για να φτάσει ο όμιλος να διαθέτει ένα portfolio +350 προϊόντα με παρουσία σε 80 χώρες ανά τον πλανήτη και 653 εργαζομένους εκ των οποίων οι 109 μηχανικοί και χημικοί, ο Στέφανος Τζιρίτης έπρεπε να αγνοήσει ένα εκατομμύριο «δε γίνεται».

Από την έλλειψη αρχικού κεφαλαίου όταν είδε το κενό και την ευκαιρία που υπήρχε στον τομέα των οικοδομικών υλικών μετά τον σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη, μέχρι την παραλίγο κατάρρευση της εταιρείας εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, το 2012, όταν σταμάτησε να χτίζεται το οτιδήποτε.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά από την πρώτη εγκατάσταση σε ένα κοτέτσι 250 τ.μ. από τσιμεντόλιθους, το όραμα του ιδρυτή φαίνεται ότι έχει εκπληρωθεί πλήρως και μάλιστα οι προσδοκίες έχουν ξεπεραστεί.

Για την ιστορία να πούμε ότι στο κοτέτσι το οποίο νοίκιασε ο Στέφανος Τζιρίτης στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης το 1981, μετατρέποντας το σε «βιομηχανία» με την τοποθέτηση ενός γερμανικού μηχανήματος που απέκτησε παίρνοντας ένα μικρό δάνειο, η Isomat λειτούργησε 4 χρόνια.

Έχοντας συνάψει σύμβαση παροχής τεχνολογίας με μία γερμανική εταιρεία και παράγοντας σιγά – σιγά τα πρώτα προϊόντα με αυστηρά γερμανικές προδιαγραφές ακολούθησε η πρώτη ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής 600 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων στον Άγιο Αθανάσιο όπου ακόμη βρίσκεται η έδρα της μητρικής εταιρείας, η οποία πλέον κατέχει πάνω από 100 στρέμματα.

Από εκεί και πέρα, η πορεία της εταιρείας ήταν συνεχώς ανοδική, αν και το 2012 παραλίγο να τιναχθούν όλα στον αέρα.

Τότε ο Στέφανος Τζιρίτης αποφάσισε να περιορίσει όλα τα περιττά έξοδα και να αυξήσει τις δαπάνες σε διαφήμιση, την εποχή που όλοι τις περιόριζαν. Επίσης, συνεχίστηκαν απρόσκοπτα οι επενδύσεις με τη δημιουργία δύο πρόσθετων γραμμών παραγωγής, ουσιαστικά δυο νέα εργοστάσια: Παραγωγή οικοδομικών χρωμάτων και παραγωγή πολυουρεθανικών στεγανωτικών προϊόντων, κυρίως ενός συστατικού.

Και του βγήκε. Από τα 34,6 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος του ομίλου το 2009 σήμερα ξεπερνά τα 110 εκατ., με την Isomat να έχει γίνει μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κλάδου με ηγετική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επένδυση στο R&D

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εταιρείας έχει η επένδυση στην καινοτομία και η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Για το λόγο αυτό η εταιρεία διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, που αποτελείται από 7 διαφορετικά χημεία και 3 εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου.

Κάθε χρόνο αναπτύσσονται περίπου 10 – 20 νέα προϊόντα, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και των τεχνολογικών εξελίξεων του οικοδομικού κλάδου με προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ γίνονται βελτιώσεις των υφιστάμενων προϊόντων της εταιρείας όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία