Λίγες ώρες μετά τη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ο Άντριου Μπέιλι, ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England (BOE) 65 ετών, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο TikTok.

Ήταν μια προσεκτική εμφάνιση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης γνωστή για τις χορευτικές «μάχες».

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5% – Άλμα της λίρας στις διεθνείς αγορές

Αλλά αντί να επιχειρήσει τέτοιες επιδείξεις, ο Άντριου Μπέιλι «ξεβολεύτηκε» και κάθισε μαζί με μια  influencer προσωπικών οικονομικών για να εξηγήσει τη νομισματική πολιτική σε μια νεότερη γενιά που γίνεται όλο και πιο καχύποπτη απέναντι στις κεντρικές τράπεζες.

Εγκατέλειψε ακόμη και το σακάκι και τη γραβάτα του για να προβάλλει μια πιο χαλαρή, προσιτή ατμόσφαιρα.

«Διαβάζω όλα αυτά τα άρθρα σχετικά με την επίδραση της Taylor Swift και λέω: «Ναι, είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι η μεγάλη ιστορία»», είπε ο Άντριου Μπέιλι στη συνεντευξιαζόμενή του, Αμπιγκέιλ Φόστερ , ρίχνοντας ένα όνομα που σίγουρα θα είχε απήχηση στα παιδιά, ενώ συζητούσε για τον αγώνα της Τραπεζας της Αγγλίας (BOE) να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) Αντριου Μπέιλι

Η συνέντευξη αποτελεί μέρος της εξέλιξης του τρόπου με τον οποίο η 330 ετών κεντρική τράπεζα της Αγγλίας -που ιδρύθηκε για να χρηματοδοτεί τους πολέμους του Γουλιέλμου Γ’ στη Γαλλία- προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη γενιά Ζ, η οποία διαβάζει λίγες εφημερίδες και οικονομικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Αν και δύσκολα θα μπορούσε να γίνει viral hit, το βίντεο του Μπέιλι είχε πάνω από 42.000 προβολές στο TikTok και σχεδόν 3.000 likes στο Instagram.

Τους τελευταίους μήνες, η Old Lady of Threadneedle Street, όπως είναι το παρατσούκλι της Τράπεζας της Αγγλίας,  έχει επιστρατεύσει influencers για να διευρύνει το κοινό της, συγκεντρώνοντας περισσότερους followers στο Instagram από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η BOE χρησιμοποίησε ομοίως τους αστέρες του χορευτικού σόου Curtis και AJ Pritchard σε ένα βίντεο για την παρουσίαση των νέων χαρτονομισμάτων King Charles νωρίτερα φέτος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) χρησιμοποίησε τους αστέρες του χορευτικού σόου Curtis και AJ Pritchard σε ένα βίντεο για την παρουσίαση των νέων χαρτονομισμάτων King Charles.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι σημαντική όχι μόνο λόγω των μεταβαλλόμενων συνηθειών κατανάλωσης ειδήσεων, αλλά και λόγω της νέας, πιο απαιτητικής σχέσης της BOE με το κοινό. Ενώ οι παλαιότερες γενιές μπορεί να θυμούνται τους κεντρικούς τραπεζίτες του κόσμου να σπεύδουν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια προηγούμενων χρηματοπιστωτικών κρίσεων, το πρόσφατο σοκ του πληθωρισμού ώθησε την BOE και τους ομολόγους της να αυξήσουν δραματικά το κόστος δανεισμού, θέτοντας τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια αυτοκινήτων όλο και πιο απρόσιτα.

Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες είναι οι πιο δυσαρεστημένες με τις επιδόσεις της Τράπεζας, αναφέρουν οι ΒΤ.

Η κρίση του κόστους ζωής

Η κρίση του κόστους ζωής αύξησε σημαντικά το ενδιαφέρον των νέων», δήλωσε η Αμπιγκέιλ Φόστερ, η 30χρονη ορκωτή λογιστής που πήρε συνέντευξη από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να «αισθάνονται αρκετά αποκομμένοι από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», είπε, επισημαίνοντας την ευρέως διαδεδομένη παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο σχετικά με τα προσωπικά οικονομικά.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα στάσεων για τον πληθωρισμό,  συνολικά, η εμπιστοσύνη του κοινού στην τράπεζα έπεσε καθώς οι τιμές ανέβηκαν στα ύψη, με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες να είναι οι πιο δυσαρεστημένες με τις επιδόσεις της Τράπεζας.

Ταυτόχρονα, πολιτικές προσωπικότητες, όπως η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τράς,  κατηγορούν περισσότερο την BOE για τα δεινά της Βρετανίας.

Προφίλ στο Instagram και στο TikTok

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν θεωρίες σχετικά με το πώς οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζιτών επιδεινώνουν την ανισότητα ή ότι τα σχεδιαζόμενα ψηφιακά τους νομίσματα αποσκοπούν στον έλεγχο της συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Η BOE κινδυνεύει να χάσει την επαφή με ένα αυξανόμενο τμήμα των καταναλωτών, σε μια εποχή που οι αποφάσεις για τα επιτόκια επηρεάζουν βαθιά στη ζωή των Βρετανών, σημειώνουν οι Business Times.

Παρόλα αυτά, η τράπεζα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά όταν ένα μόνο επίθετο από έναν βασικό υπεύθυνο χάραξης πολιτικής μπορεί να κάνει τις αγορές να λιποθυμήσουν. Κληθείσα να συζητήσει τη στρατηγική της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) αναγνωρίζει την ανάγκη να προσεγγίσει τους νέους.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για την τράπεζα να εξηγήσει τι κάνουμε και γιατί σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό», ανέφερε εκπρόσωπος της BOE σε δήλωσή του. «Γι’ αυτό το λόγο αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους από εκεί που παίρνουν τα νέα και τις πληροφορίες τους».

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας άργησε κάπως στο πάρτι. Το φόρουμ νεολαίας της BOE – ένα πάνελ 24 νέων που συζητούν για το πώς η πολιτική τους επηρεάζει – προειδοποίησε τους υπαλλήλους το 2022 ότι πρέπει να δημοσιεύουν το δικό τους περιεχόμενο για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση. Η τελευταία ετήσια έκθεση της τράπεζας επισήμανε επίσης τις τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «αναδυόμενο κίνδυνο» για τις επικοινωνίες της.

Θεωρίες συνωμοσίας

Η BOE ενίσχυσε την παρουσία της στο διαδίκτυο την άνοιξη, αλλά οι influencers εξηγούν τις πολιτικές της τράπεζας σε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές εδώ και χρόνια.

Κατά την αναζήτηση εξήγησης για το ψηφιακό νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα βίντεο του TikTok , που εμφανίζεται σε περίοπτη θέση και έχει προβληθεί από περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους διαδίδει μια θεωρία συνωμοσίας ότι η BOE θα έχει πλήρη έλεγχο των χρημάτων των ανθρώπων και θα εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Ισχυρίζεται επίσης εσφαλμένα ότι η κεντρική τράπεζα έχει κυκλοφορήσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, ενώ η τελική απόφαση για την κυκλοφορία του δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Μια άλλη αφήγηση που έχει κερδίσει έδαφος στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής είναι ότι οι πολιτικές της BOE επιδείνωσαν την έξαρση του πληθωρισμού και συνέβαλαν στη διεύρυνση των ανισοτήτων, σε αντίθεση με τα μηνύματα της κεντρικής τράπεζας για τα θέματα αυτά.

Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν βρει επιτυχία στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η EY και η Deloitte, σύμφωνα με την Anna Fishlock, επικεφαλής του ψηφιακού τμήματος της εταιρείας συμβούλων H/Advisors Maitland.

Η ίδια δήλωσε ότι το περιεχόμενο που «σηκώνει το καπάκι», και είναι αμφιλεγόμενο και χιουμοριστικό συχνά τα πηγαίνει καλά στο TikTok.

«H νομισματική πολιτική θα ήταν πιο αποτελεσματική αν περισσότεροι άνθρωποι κατανοούσαν τον στόχο για τον πληθωρισμό»

Τι κάνουν οι άλλες τράπεζες

Ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη συνειδητοποιήσει το πρόβλημα της προσέγγισης του νεανικού κοινού. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εγκαινίασε το προφίλ της στο Instagram τον περασμένο Οκτώβριο με πάνω από 200.000 οπαδούς. Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κάνει δημοσιεύεις στην πλατφόρμα από το 2018, έχει μόλις πάνω από 80.000 ακόλουθους, λιγότερους από τους 92.000 της BOE.

Το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία διαδικτυακής τεχνολογίας ByteDance, ενώ η μητρική εταιρεία του Instagram είναι η ιδιοκτήτρια του Facebook Meta Platforms.

Υπάρχει ένας πολιτικός σκοπός στην επέλασή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό υπό έλεγχο είναι καθοριστικής σημασίας για την κεντρική τράπεζα, καθώς επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναμένουν να εξελιχθούν οι μεταβολές των τιμών στο μέλλον και εμποδίζει την εκτίναξη των μισθολογικών απαιτήσεων.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι η νομισματική πολιτική θα ήταν πιο αποτελεσματική αν περισσότεροι άνθρωποι κατανοούσαν τον στόχο του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ασλεϊ Γουέμπ , οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Capital Economics.

«Με όλο και περισσότερους νεότερους ανθρώπους να καταναλώνουν ειδήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι μέσω των πιο παραδοσιακών ειδησεογραφικών καναλιών, ίσως ο διοικητής θα έπρεπε να καταγράψει μερικά TikToks».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.