Ακριβώς πέντε μήνες συμπληρώνονται από την ημέρα που ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών «πατούσε το πόδι του» στις 1.500 μονάδες, στο κλείσιμο δηλαδή της 20ης Μαΐου, χωρίς όμως ούτε να μπορέσει να κρατήσει το ψυχολογικό αυτό όριο, αλλά ούτε και να το ξανακατακτήσει.
Όσο και αν προσπάθησε μάλιστα να μείνει κοντά, πέντε μήνες αργότερα έχει επιβεβαιώσει ότι άρχισε έκτοτε μια μακρά περίοδο πλάγιας κίνησης, μιας κίνησης deja vu με το κύριο εύρος διακύμανσης να περιορίζεται στις 1.400 – 1.400 μονάδες.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριξη από Πειραιώς και Βιοχάλκο- Eπιλεκτικοί οι πωλητές
Το δρομολόγιο των βραχυπρόθεσμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η κίνηση έχει εξελιχθεί σε «καρότο και μαστίγιο» για τους βραχυπρόθεσμους, που δείχνουν να εκμεταλλεύονται πλέον το βέβαιο «δρομολόγιο» της αγοράς και να προκαλούν τις γνωστές αναταράξεις.
Βέβαια, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις που θέλουν ο σχηματισμός της πολύμηνης συσσώρευσης να βρίσκεται σε μια πολύ οριακή καμπή με ορατό πλέον το ενδεχόμενο όλη αυτή η περίοδος να αποκτήσει χαρακτήρα διανομής, εντούτοις η αβεβαιότητα γύρω από τις αμερικανικές εκλογές καθιστούν τη συμπεριφορά των ξένων ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Όπως εξήγησε πρόσφατα και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αν κάποιος δει όλα τα δεδομένα της αγοράς μπορεί από την μία να τον φοβίζει ότι αν συμβεί κάτι στο εξωτερικό η αγορά θα πιεστεί, αλλά από την άλλη τόσο τα αποτελέσματα όσο και τα placements του τελευταίου διαστήματος δεν δείχνουν ότι το σενάριο αυτό είναι εύκολο να πάρει σάρκα και οστά. Το πιο πιθανό είναι ότι οι αγοραστές εμφανίζονται επιλεκτικά ανά μετοχή χωρίς να τοποθετούνται στο σύνολο της αγοράς επιθετικά, προσθέτει.
Τα κεφάλαια των 4,2 δισ. ευρώ και οι μπαλαντέρ
Άλλωστε, οι διαθέσεις μετοχών, οι νέες εισαγωγές μετοχών και εταιρικών ομολόγων και οι αυξήσεις κεφαλαίου φέτος έχουν «τραβήξει» από εγχώριους και ξένους κωδικούς μέσα στο 2024 συνολικά κεφάλαια ύψους 4,2 δισ. ευρώ καθιστώντας εξαιρετικά ευάλωτη την εγχώρια αγορά στην διαχείριση όλων αυτών των εταιρικών πράξεων.
Πάντως, κοιτώντας τα θεμελιώδη, τα «γερά χαρτιά» του ΧΑ – ισχυρή εταιρική κερδοφορία, discounts σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, ανθεκτικοί ρυθμοί μακροοικονομικής επέκτασης παρά τα οικονομικά «σύννεφα» στην Ευρωζώνη και τα πολεμικά στη Μέση Ανατολή – διατηρούνται και αναμένεται να επιβεβαιωθούν και στο υπόλοιπο του έτους, υπενθύμισε και ο τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι «μπαλαντέρ», όπως η πορεία αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου και ίσως του ΧΑ, η διαφαινόμενη πολιτική σταθερότητα, η αποκλιμάκωση του spread του κρατικού ομολόγου, οι υψηλές μερισματικές διανομές κλπ., παράγοντες όμως οι οποίοι έχουν αρχίσει να θεωρούνται «δεδομένοι», να μην εκπλήσσουν και σε τελική ανάλυση να μην προκαλούν «βιασύνη εισόδου» στις ελληνικές κεφαλαιαγορές.
Το παράδοξο του μεσημεριού στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Το ζήτημα των ωρών της διαπραγμάτευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει τεθεί ατύπως αρκετές φορές στο τραπέζι, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σκέψη επί αυτού. Οι εξίμισι ώρες όμως συναλλαγών, συν το 20λεπτο των δημοπρασιών, φαντάζουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα ένας… «αιώνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πηγή του «OT», σε μια αγορά που κινείται πέριξ των 100 εκατ. ευρώ στις συνολικές της συναλλαγές.
Διότι στο μέτωπο του τζίρου και των συναλλαγών, εξακολουθεί ο προβληματισμός, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσο όρο το 60% της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας εστιάζει στον τραπεζικό κλάδο. Για τη μικρότερη μάλιστα κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πεδίο ενδιαφέροντος και ανάλυσης για την πλειονότητα των συμμετεχόντων στο ΧΑ, οι οποίοι είναι επενδυτές λιανικής, ούτε λόγος.
Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο «ΟΤ», η αγορά κάνει μέχρι το μεσημέρι λιγότερο από το 40% του τελικού της τζίρου, ανεβάζοντας τις συναλλαγές κατακόρυφα είτε στο τελευταίο ημίωρο, είτε στις δημοπρασίες.
Με άλλα λόγια, σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις από την αρχή του μήνα ο συνολικός τζίρος ξεπερνά τα 100 εκατ., πλην δύο, με τα επίπεδα που κινείται έως τις 15:00 να μην ξεπερνούν στις περισσότερες φορές τα 40 εκατ.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ δεν μπορεί να υπερβεί πειστικά το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ, ενώ η τραπεζοκεντρικότητα συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο του χρηματιστηριακού ταμπλό.
Latest News
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024
Συγκρατεί την τραπεζική διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Jumbo
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βρει μέχρι τώρα τη χρυσή τομή για τη διαχείριση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως εκδηλώνονται
Άμυνα στο profit taking «παίζει» το ΧΑ
Μικρές πιέσεις, κυρίως από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με Εθνική και Helleniq Energy διαπέρασε και τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα, με τον γενικό δείκτη να διαπερνά το μεγάλο make or break επίπεδο των 1.460 μονάδων
Ανακόπτει την άνοδο του ΧΑ η Coca Cola
To XA παλεύει να μη διολισθήσει βαθύτερα σε αρνητικά εδάφη