
Μεταξύ της αυξημένης πρόσβασης σε μια αγορά της Νότιας Αμερικής που πλήττεται από τον πληθωρισμό και του ανοίγματος της ευρωπαϊκής αγοράς σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αμπελώνα, η σχέση οφέλους-κινδύνου της Mercosur συζητείται στις Copa -Cogeca.
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει θετικές επιπτώσεις για τα ευρωπαϊκά κρασιά και οινοπνευματώδη από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Mercosur (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς της γηραιάς ηπείρου φαίνονται πιο αβέβαιοι, λόγω των πιθανών εξελίξεων της αγοράς της Βραζιλίας και των κινδύνων του ανταγωνισμού από τα κρασιά της Αργεντινής.
Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
«Η πιθανή συμφωνία με τις χώρες Mercosur για τον αμπελοοινικό τομέα έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές», υποστηρίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Οίνος της Copa Cogeca.
Για να εκμεταλλευτούμε τη Mercosur, ο Luca Rigotti επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει «να επενδύσουν μαζικά σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση των κρασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η γεωργική συνιστώσα της συνθήκης ΕΕ – Mercosur
Αντιμέτωπος με τα επιχειρήματα των Βρυξελλών για την κατάργηση των απαγορευτικών τελωνειακών δασμών, ο Luca Rigotti είναι πιο συγκρατημένος: «η ευκολότερη πρόσβαση στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε ορισμένα αμπελοοινικά προϊόντα στις αγορές τους, αλλά το ερώτημα παραμένει σε ποιο βαθμό αυτό θα ήταν ωφέλιμο, ειδικά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός (Βραζιλία +4,6% και Αργεντινή σε τριψήφιο αριθμό) και οι τιμές του κρασιού και των τροφίμων αυξάνονται στην περιοχή αυτή».
Ο Ιταλός οινοπαραγωγός από το Trentino επισημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί μεγαλύτερο άνοιγμα ώστε ν’ αυξηθούν οι εξαγωγές: «για να επιβληθείς σε αυτές τις αγορές, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μαζικές επενδύσεις σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί η θέση των κρασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα δεδομένου ότι «οι εξαγωγές της Αργεντινής, που κατατάσσεται έβδομη στον κόσμο το 2023, μπορεί να αποτελούν έναν άγνωστο παράγοντα για τους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει ο Luca Rigotti, επισημαίνοντας ότι «θα ήταν επίσης σημαντικό να εξαρτηθεί αυτή η ανοιχτή συμφωνία με την προσθήκη όρων αμοιβαιότητας των προτύπων παραγωγής, με ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές πτυχές».
Ως έχει, η γεωργική συνιστώσα της συνθήκης Ευρώπης-Mercosur έχει οριστικοποιηθεί από το 2019: μόνο οι πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ακόμη υπό συζήτηση.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση