
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας παγκοσμίως. Τώρα συνεχίζει να αγοράζει σόγια από τις ΗΠΑ, μπερδεύοντας ορισμένους εμπόρους που περίμεναν ότι η ροή των αποστολών θα επιβραδυνθεί ενόψει ενός πιθανού εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Ένας κινέζος κρατικός αγοραστής παρέλαβε τουλάχιστον οκτώ φορτία την περασμένη εβδομάδα για να δημιουργήσει αποθέματα, σύμφωνα με εμπόρους που γνωρίζουν τις πωλήσεις που μίλησαν στο Bloomberg. Πωλήσεις που ισοδυναμούν με περίπου δύο φορτία ολοκληρώθηκαν επίσης αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση την Τετάρτη.
Αργεντινή: Ξηρασία και έντομα «εξολόθρευσαν» το καλαμπόκι, στροφή αγροτών στη σόγια
Οι πρόσφατες αγορές ενέχουν τον κίνδυνο τα φορτία να συνεχίσουν να πλέουν προς την Κίνα καθώς μια μεγάλη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ μπορεί να ξεσπάσει μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στον κόσμο.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ συντάραξε τις αγορές αφού δεσμεύτηκε να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε προϊόντα από την Κίνα και δασμούς 25% σε όλα τα προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά. Μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα πυροδοτούσε παρόμοια αντίποινα.

Η προτίμηση για σόγια από ΗΠΑ
Η Κίνα αύξησε πρόσφατα τις αγορές σόγιας από Βραζιλία, αλλά εξακολουθεί να παραλαμβάνει αμερικανικά φορτία που θα τεθούν στο απόθεμα. Η αμερικανική σόγια συνήθως μπορεί να αποθηκευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρασία.
«Τώρα, η Κίνα δεν πρόκειται να προμηθεύεται το 100% της σόγιας της από τη Βραζιλία», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζέικ ΧάνλεΪ ανώτερος αναλυτής χαρτοφυλακίου στην Teucrium, μια εταιρεία που κατέχει διαπραγματεύσιμα κεφάλαια σε γεωργικά προϊόντα. «Θα θέλουν να κρατήσουν την πόρτα ανοικτή σε πολλά σημεία. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο, επομένως δεν βλέπω την Κίνα να απομακρύνεται».
Προς το παρόν, η Κίνα εξακολουθεί να αγοράζει. Οι Αμερικανοί εξαγωγείς πούλησαν 132.000 μετρικούς τόνους σόγιας στην Κίνα την περίοδο εμπορίας 2024-25. Αυτό είναι πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους που πωλήθηκαν από τις εκλογές, έδειξαν τα στοιχεία του USDA, ποσό ίσο με περίπου το 5% των ετήσιων εισαγωγών της Κίνας.
Οι ξηρές συνθήκες στο τέλος της περιόδου καλλιέργειας των ΗΠΑ ήταν ιδανικές για την αποξήρανση των καλλιεργειών. Αυτό μείωσε την περιεκτικότητα σε υγρασία και έκανε τις αμερικανικές προμήθειες ακόμα πιο ελκυστικές για τους Κινέζους κρατικούς αγοραστές που σχεδιάζουν να ενισχύσουν τα αποθέματα της χώρας.
Ωστόσο, τα φορτία που πουλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κινδυνεύουν να κολλήσουν στη θάλασσα εάν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί πριν τα πλοία πιάσουν λιμάνι


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι