Έντονη νευρικότητα και αρκετή μεταβλητότητα είχε σήμερα η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χρειάστηκε την στήριξη της Εθνικής προκειμένου να διαχειριστεί τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, μετά το χθεσινό άλμα, αφού έδειξε ότι ακόμη είναι αδύναμο να διαπεράσει την κύρια αντίστασή του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 1.429,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.423,54 μονάδων (-0,06%) και 1.435,62 μονάδων (+0,79%). Ο τζίρος ανήλθε στα 137,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 5,5 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 3.469,04 μονάδες, ενώ χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.262,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,82% στις 1.262,91 μονάδες.
Αδύναμοι ακόμη οι αγοραστές
Αν και «έγραψε» ο γενικός δείκτης τις 1.435 μονάδες, προσπαθώντας να διαπεράσει την αντίσταση, εν τέλει οι πωλητές επενέβησαν και «προσγείωσαν» την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Ήταν άλλωστε ένα επίπεδο που χάθηκε στις 14 Νοεμβρίου, όταν άρχισε ένα πενθήμερο πτωτικό σερί που εγκλώβισε αρκετά κεφάλαια, με την περαιτέρω πορεία να μην είναι ανάλογη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά.
Ούτε ακόμη, βέβαια, έχει βελτιωθεί το κλίμα, καθώς ο “πόλεμος” μεταξύ κυβέρνησης συνεχίζεται, μιας και μπορεί ο πρωθυπουργός να ξεκαθάρισε ότι φέτος δεν υπάρχει έκτακτος φόρος παρόλα αυτά περιμένει να δει πόσο νερό θα βάλει στο κρασί του ο κλάδος στο θέμα προμήθειες για να πάρει αποφάσεις το 2026. Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός προσφέρει σημαντικές μερισματικές αποδόσεις, ενώ στο μέτωπο των DTA δείχνει καλύτερες προθέσεις.
Έτσι, η ζώνη των 1.430 – 1.435 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τη δυσκολία της, θέτοντας εν αμφιβόλω το κατά πόσο η αγορά μπορεί να δώσει συνέχεια στην αντίδραση. Παρόλα αυτά δεν χάνει την επαφή της με το επίπεδο, με τους όποιους πωλητές να δείχνουν ότι βελτιώνουν τα επίπεδα ρευστότητας τους σε περίπτωση που υπάρξει διάσπαση.
Άλλωστε, πιθανή διάσπαση θα ενισχύσει το αγοραστικό σήμα, σε μια αγορά που υπάρχουν πολλές ευκαιρίες καλύτερων επιπέδων εισόδου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Δεκέμβριος είναι μήνας βελτίωσης, έστω και τεχνητής, των αποτιμήσεων, μιας και κλείνουν πολλές 12μηνες θέσεις.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών στο… ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, το +3,69% της Εθνικής, αλλά και το +3,20% της Jumbo έδωσαν τις απαραίτητες στηρίξεις στην αγορά, ενώ θετική ήταν η συμβολή των άνω του 1% κερδών των Aegean, Eurobank και Alpha Bank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Helleniq Energy, Coca Cola, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, ΕΛΧΑ και Metlen έκλεισαν με απώλειες 2,38% και 2,11% αντίστοιχα, με τις Autohellas, ΔΑΑ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Cenergy, Titan, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα.
Latest News
Ποιες ελληνικές μετοχές συστήνουν τώρα οι αναλυτές
Οι επιλογές χρηματιστηριακών γραφείων και διεθνών επενδυτικών τραπεζών
«Όπλισαν» Motor Oil και τράπεζες... - Έστειλαν το ΧΑ πάνω από τις 1.520 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 1.524,67 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.507,30 μονάδων (+0,03%) και 1.524,67 μονάδων (+1,18%)
Τράπεζες και ΔΕΗ οδηγούν το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.520 μονάδες
Το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται ανοδικά με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί στη συνέχιση της θετικής πορείας στα υψηλά 14 ετών
Βλέπει άνοδο 20% στο ΧΑ η Eurobank Equities το 2025 – Τα top picks
Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις προοπτικές του 2025
Εθνική και ΟΤΕ «σηκώνουν» υψηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ο πιο ακριβής τίτλος του κλίματος της αγοράς παγκοσμίως, και κατ’ επέκταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών δόθηκε από την Pimco
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
ΧΑ: Ύψωσαν τοίχο στους πωλητές οι Eurobank και Coca Cola
To Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τις εφεδρείες που χρειάζεται προκειμένου να κρατήσει ανέπαφο το θετικό του μομέντουμ
Κόκκινο το ταμπλό στο ΧΑ - Στηρίζουν τον ΓΔ λίγες δεικτοβαρείς
Την τελευταία ώρα ο γενικός δείκτης εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης
Επιβεβαιώνει τις 1.500 μονάδες το XA - Με χαμηλή ταχύτητα η άνοδος
Το ΧΑ χρειάζεται ακόμη περισσότερη σαφήνεια προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες οι αγοραστές
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα