![Εμπορικά ακίνητα: Ασταμάτητη η άνοδος των ενοικίων – Πόσο αυξήθηκαν σε Αθήνα, Θεσ/νίκη και υπόλοιπη Ελλάδα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/grafeip.jpg)
Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στις τιμές πώησης και στα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων, που συνέχισαν σε ανοδική τροχιά και το πρώτο εξάμηνο του 2024, σφίγγοντας περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων.
Αυτό αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, στη σκιά της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης να παρατείνει για έναν χρόνο ακόμη το ανώτατο όριο του 3% στις αυξήσεις ων εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το α΄ εξάμηνο του 2024, ο ρυθμός μεταβολής των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 2,3% και των μισθωμάτων γραφείων στο 0,8% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2023.
Το α΄ εξάμηνο του 2024, ο ρυθμός μεταβολής τόσο των τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών όσο και των μισθωμάτων καταστημάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 4,8% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2023.
Πιο αναλυτικά:
Δείκτες γραφείων
Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2024 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,3% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2023. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 3,6% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κατά 4,0% στη Θεσσαλονίκη και κατά 0,2% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2023 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 6,0%. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 5,7%, για τη Θεσσαλονίκη 2,1% και για την υπόλοιπη Ελλάδα 7,1%.
Το α΄ εξάμηνο του 2024, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2023 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν κατά 4,4% το α΄ εξάμηνο του 2023 και κατά 1,3% το β΄ εξάμηνο του 2023, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2023, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,2%.
Δείκτες καταστημάτων
Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2024 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2023. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 6,4% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κατά 3,9% στη Θεσσαλονίκη και κατά 2,1% στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2023 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε στο 7,0% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 8,6% για την Αθήνα, 7,2% για τη Θεσσαλονίκη και 4,0% για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κατά το α΄ εξάμηνο του 2024, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2023 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 4,4% το α΄ εξάμηνο του 2023 και κατά 1,3% το β΄ εξάμηνο του 2023, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2023 τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 5,9%.


Latest News

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς

Τα δύο σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, και δωρεές

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη