
Reuters Breakingviews
Ο Φρίντριχ Μερτς θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας. Και ακόμα δεν μπορεί να πει ποιο θα είναι το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Η συντηρητική του συμμαχία έλαβε περίπου το 29% των ψήφων στις πρόωρες γενικές εκλογές της Κυριακής , αλλά υπάρχουν πολλοί μήνες πριν μπορέσει να οικοδομήσει τον συνασπισμό που χρειάζεται με ένα ή δύο άλλα κόμματα. Η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνει χωρίς σωστή κυβέρνηση σε ένα θερμό γεωπολιτικό πλαίσιο, τη στιγμή που η οικονομία της εισέρχεται στον τρίτο χρόνο κρίσης.
Με βάση τα exit poll της Κυριακής το βράδυ, ο Μερτς έχει λίγες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τους σοσιαλδημοκράτες του SPD του απερχόμενου καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Το ερώτημα είναι αν θα χρειαστεί να φέρει τρίτο μέρος στη μελλοντική του κυβέρνηση, κάτι που θα περιέπλεκε τις διαπραγματεύσεις.
Δύο παίκτες αιωρούνται γύρω από το όριο του 5% των εθνικών ψήφων που θα τους επέτρεπε να μπουν στο Κοινοβούλιο – οι φιλελεύθεροι από το FDP και το αριστερό BSW. Εάν τα καταφέρουν, η πλειοψηφία των εδρών θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί και ο Μερτς θα πρέπει να καλέσει είτε τους Πράσινους – που εξασφάλισαν το 12% των ψήφων – είτε το FDP.
Με το SPD ως μικρότερο συνεργάτη του, ο Μερτς θα έπρεπε να συμβιβαστεί με τις υποσχέσεις του για φορολογικές περικοπές. Έχει προτείνει τη μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις από το συνολικό 30% στο 25% και τη μείωση της επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά. Το SPD και οι Πράσινοι, από την άλλη πλευρά, έχουν ορκιστεί να αυξήσουν τους φόρους στα υψηλότερα εισοδήματα.
Αν ήταν μέρος του συνασπισμού, το FDP θα μπορούσε να επιμείνει σε χαμηλότερους φόρους – όπως έκανε όταν κυβερνούσε με τον Σολτς. Το κόμμα μπορεί επίσης να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης του περιβόητου φρένου χρέους της Γερμανίας, που θέτει αυστηρά όρια στον κρατικό δανεισμό.
Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό θα περιπλακούν από την άνοδο των ακραίων κομμάτων και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.
Το δεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με περίπου 20% των ψήφων, δεν τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αλλά η ισχυρή απόδοση του Die Linke (Η Αριστερά), με το 9% των ψήφων, βοήθησε επίσης να υπογραμμιστεί η απογοήτευση των Γερμανών ψηφοφόρων έναντι των κυρίαρχων κομμάτων τους.
Ο Μερτς πιέζει από καιρό για συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και είχε επιθετικές απόψεις για την ανάγκη των Ευρωπαίων να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους και να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τόσο τη Ρωσία όσο και τη νέα πρόκληση ενός εχθρικού Αμερικανού προέδρου. Θα έβρισκε τους Πράσινους σύμμαχο και στα δύο σημεία, παρόλο που μπορεί να χρειαστεί να πιέσει το SPD να συμφωνήσει για αποφασιστική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό που θα ηγηθεί τώρα ο Μερτς μπορεί σύντομα να μοιάζουν με το redux της προεκλογικής εκστρατείας. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτό, τόσο το καλύτερο για την Ευρώπη.


Latest News

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται τον Τζέι Πάουελ
Και μάλλον το ξέρει...

Η τριπλή απειλή για τις αγορές και το σημείο... καμπής
Υφέρπουσες ρωγμές δείχνουν αδυναμίες που θα μπορούσαν να εκραγούν εάν οποιαδήποτε κίνηση πολιτικής φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο

Όταν τηλεφωνούν οι εξωγήινοι επενδύστε στον «μικρό πράσινο κύκνο»
Θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες αγορές - ακόμα κι αν απέχουν 124 έτη φωτός

Γιατί ο Σι έχει πιο δυνατό χαρτί στο πόκερ με τον Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος έχει υπολογίσει λάθος την ισορροπία δυνάμεων στον δασμολογικό του πόλεμο με την Κίνα

Το χάος των δασμών αφήνει το σημάδι του στο κόστος του αμερικανικού χρέους
Το σενάριο που πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές και ο θείος Σαμ

Γιατί η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια στις 17 Απριλίου
Πριν από τους δασμούς, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αποφύγει τη δέσμευση για μείωση του βασικού επιτοκίου

Η βεβαιότητα της... αβεβαιότητας - Τι συμβαίνει με αγορές και δασμούς
Οι συνέπειες μιας κίνησης όπως αυτή του Τραμπ είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν

Τώρα είναι η ώρα για μια τολμηρή νέα σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ
Η Βρετανία και η ΕΕ, φυσικά, έχουν μια οδυνηρή πρόσφατη ιστορία, που άφησε τραύματα

Ένας «Κορλεόνε» στον Λευκό Οίκο - Οι μαφιόζικες τακτικές του Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακαλύπτει ότι είναι πιο εύκολο να κλονίσει μια δικηγορική εταιρεία παρά να αναδιαμορφώσει το διεθνές εμπορικό σύστημα