Την περασμένη Τρίτη στο Κάϊρο οι ηγέτες των 21 κρατών του Αραβικού Συνδέσμου ενέκριναν το «αιγυπτιακό» σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας έως το 2030, συνολικού κόστους 53 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετα την απόλυτη απόρριψη του σχεδίου απο τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τράμπ απέρριψε την πρόταση με την αμερικανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι ο πρόεδρος εμμένει στο δικό του όραμα που περιλαμβάνει την απομάκρυνση των Παλαιστινίων κατοίκων της περιοχής και τη μετατροπή της σε «Riviera», ιδιοκτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η τρέχουσα πρόταση δεν αντιμετωπίζει την πραγματικότητα ότι η Γάζα είναι επί του παρόντος ακατοίκητη και οι κάτοικοι δεν μπορούν να ζουν ανθρωπίνως σε μια περιοχή καλυμμένη από συντρίμμια και πυρομαχικά που δεν έχουν  εκραγεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπράιαν Χιουζ σε δήλωση την Τρίτη το βράδυ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ εμμένει στο όραμά του να ανοικοδομήσει τη Γάζα απαλλαγμένη από τη Χαμάς. Ανυπομονούμε για περαιτέρω συνομιλίες για να φέρουμε ειρήνη και ευημερία στην περιοχή».

Μόλις χθες με αναρτησή του στο «Χ» έστειλε ενα νέο μήνυμα στη Χαμάς, απαιτώντας την αμεση απελευθέρωση των ομήρων:

Η πρόταση του Καϊρου

Συμφωνα με το αιγυπτιακό σχέδιο, η Χαμάς θα παραχωρήσει την εξουσία σε μια προσωρινή κυβερνηση έως ότου αναλάβει τον έλεγχο μια νέα Παλαιστινιακή Αρχή.

Μιλώντας στο Κάϊρο, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες «εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Η πρόταση 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αραβικά έθνη προβλέπει την ανοικοδόμηση της Γάζας έως το 2030. Η πρώτη φάση απαιτεί την έναρξη της απομάκρυνσης των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και την εκκαθάριση περισσότερων από 50 εκατομμυρίων τόνων ερειπίων που άφησαν οι βομβαρδισμοί και οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, εστιάζει στην αποκατάσταση των βασικών υποδομών, στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακόμη, στοχεύει να μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε «πράσινη» με την κατασκευή έξυπνων κτιρίων που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σύγχρονη τεχνολογία και τη δημιουργία των κατάλληλων οικονομικών συνθηκών που θα εισφέρουν μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, τη γεωργία και την τεχνολογία, με την ανάπτυξη των ανάλογων τομέων.

Πενταετές σχέδιο

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν έχει καταρτιστεί ενας οδικός χάρτης για την ανοικοδόμηση της Γάζας μέσα στην επόμενα πέντε χρόνια ώστε να φιλοξενήσει περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην πρώιμη αποκατάσταση με ορίζοντα έξι μήνες και κόστος 3 δισεκατομμύρια δολάρια προβλεπεται ο καθαρισμός των ερειπίων από τον κεντρικο άξονα Salah Al-Din και προετοιμασία του ως συνδετικού άξονα για τις εργασίες ανοικοδόμησης η κατασκευή 200.000 προσωρινών κατοικιών για 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και η απομάκρυνσης και η διαλογή των ερειπίων (μπάζων) από όλες τις περιοχές παράλληλα με τον κεντρικό άξονα προς την ακτή,

Παλαιστίνιοι, τρώνε το Ιφτάρ, εν μέσω ερειπίων στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Στην πρώτη φάση της ανασυγκρότησης με κόστος 20 δισ. δολάρια και διάρτκεια δυόμιση χρόνια προβλέπεται η ολοκλήρωση της απομάκρυνσης και διαλογής των μπάζων, χρήση τους για την υγειονομική ταφή της παράκτιας περιοχής, η δημιουργία υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δικτύων που απαιτούνται για την πρώτη φάση, η κατασκευή 200.000 κατοικιών και η ολοκλήρωση της αποκατάστασης 60.000 κατοικιών για τη στέγαση 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων,

Στη δεύτερη φάση, προυπολογισμού 30 δισ. δολαρίων και με διάρκεια δυόμιση χρόνια, σχεδιάζεται η δημιουργία υπηρεσιών κοινής ωφελείας και δικτύων που απαιτούνται για τη δεύτερη φάση και η κατασκευή 200.000 κατοικιών για 1,2 εκατομμύρια άτομα, ανεβάζοντας το συνολο σε 460.000 μονάδες για 2,75 εκατομμύρια άτομα.
Ακομα, προβλέπεται η ίδρυση της πρώτης φάσης της βιομηχανικής ζώνης , η κατασκευή αλιευτικών και εμπορικών λιμένων αλλά και η κατασκευή αεροδρομίου της Γάζας ενω εκτιμάται, ότι το σχέδιο αναμένεται να δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας κατανεμημένες σε τομείς οπως η στέγαση, η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και η γεωργία/ αλιεία.

Η θέση του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξακολουθεί να αρνείται να πει τι οραματίζεται για το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας, εκτός από το ότι υποστηρίζει το σχέδιο του Τραμπ για «μια διαφορετική Γάζα». Πιστεύει ακόμα, ότι ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή ούτε η Χαμάς πρέπει να κυβερνούν τη Γάζα.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε τη δήλωση του Αραβικού Συνδέσμου που ενέκρινε το αιγυπτιακό σχέδιο, λέγοντας ότι «δεν αντιμετωπίζει την πραγματικότητα της κατάστασης μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, παραμένοντας ριζωμένο σε ξεπερασμένες προοπτικές».

«Τώρα, με την ιδέα του Προέδρου Τραμπ, υπάρχει μια ευκαιρία για τους κατοίκους της Γάζας να έχουν ελεύθερη επιλογή με βάση την ελεύθερη βούλησή τους. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθεί!», προστίθεται.

«Αντ’ αυτού, τα αραβικά κράτη απέρριψαν αυτή την ευκαιρία, χωρίς να της δώσουν μια δίκαιη ευκαιρία, και συνεχίζουν να διατυπώνουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ: Ποιος είναι ο εξεζητημένος Σαουδάραβας πρίγκιπας που ποντάρει δισεκατομμύρια στον Μασκ
Διεθνή |

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ

Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.