
Η Κίνα διατήρησε τη θέση της ως το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος στον κόσμο σε αγαθά κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, δήλωσε η τελωνειακή ρυθμιστική αρχή της χώρας.
Οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών της χώρας ξεπέρασαν τα 43 τρισεκατομμύρια RMB (περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για πρώτη φορά πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Σουν ΜειΤζούν , επικεφαλής της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων (GAC).
Το 2024, η GAC εισήγαγε και εφάρμοσε 16 μέτρα με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στα λιμάνια και τη διευκόλυνση του εμπορίου για τις επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ επιβλήθηκαν μειώσεις δασμών και διάφορα είδη μέτρων δασμολογικών προτιμήσεων, με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση ή επιστροφή φόρων ύψους 282,9 δισεκατομμυρίων RMB.
Πέρυσι, 111 είδη αγροτικών προϊόντων από 62 χώρες και περιοχές εγκρίθηκαν για εισαγωγή στην Κίνα, 14 λιμάνια άνοιξαν πρόσφατα ή έλαβαν περαιτέρω μέτρα ανοίγματος και επτά κέντρα εφοδιαστικής με τελωνειακούς δασμούς δημιουργήθηκαν.
Παράλληλα με την προώθηση των υφιστάμενων πολιτικών και μέτρων, η GAC θα θεσπίσει ειδικά μέτρα για την προώθηση του εξωτερικού εμπορίου.

Οι δασμοί
Το εμπόριο της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,4% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ τους δύο πρώτους μήνες του έτους, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 2,3% σε ετήσια βάση και τις εισαγωγές κατά 2,7%. Οι ΗΠΑ παραμένουν έτσι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, αποτελώντας πάνω από το 11% των συνολικών συναλλαγών της.
Ωστόσο, «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποτροπή των δασμών, το εμπόριο με τις ΗΠΑ αναμένεται να αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο CNBC η Λιν Σονγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην ING.
Το εμπόριο της χώρας με άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, υποχώρησε, λόγω της πτώσης των εισαγωγών και της ήπιας αύξησης των εξαγωγών. Οι εισαγωγές από χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6%.


Latest News

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman