
Πτωτικά κινείται ο χρυσός, καθώς ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο, αν και οι ανησυχίες για τους νέους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ διατήρησαν τις τιμές πάνω από το επίπεδο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά.
Ο χρυσός spot σημείωνε πτώση 0,1% στα 3.016,71 δολάρια η ουγγιά. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διαμορφώθηκαν 0,1% χαμηλότερα στα 3.022,50 δολάρια.
Ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε 0,4% έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα.
«Ο χρυσός παραμένει υποστηριζόμενος από το ενδιαφέρον όσων αναζητούν καταφύγιο εν μέσω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων για τους δασμούς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Τα νέα υψηλά ρεκόρ θα ήταν καλός οιωνός για την επίτευξη του επόμενου ανοδικού μου στόχου στα 3.150 δολάρια» εξηγεί στο Reuters ο Peter Grant, αντιπρόεδρος και ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μετάλλων της Zaner Metals.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι δασμοί στα αυτοκίνητα έρχονται σύντομα, αλλά ανέφερε ότι δεν θα επιβληθούν όλες οι απειλούμενες εισφορές του στις 2 Απριλίου και ότι ορισμένες χώρες μπορεί να λάβουν ελαφρύνσεις.
«Αν οι δασμοί δεν είναι τόσο σοβαροί όσο πιστεύει ο κόσμος, θα μπορούσαμε να δούμε μια διόρθωση (στον χρυσό)» τονίζει ο αναλυτής της Marex, Edward Meir.
Οι επενδυτές που ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ θα πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και θα εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη καταφεύγουν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.
Ο χρυσός, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι της αβεβαιότητας και του πληθωρισμού, έχει αυξηθεί περισσότερο από 15% φέτος και έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 3.057,21 δολαρίων στις 20 Μαρτίου.
Η Fed
Οι συμμετέχοντες στην αγορά προσβλέπουν τώρα στα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στην πορεία μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανέφερε ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος. Οι ράβδοι χωρίς απόδοση τείνουν να ευδοκιμούν σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της τράπεζας Minneapolis Fed, Neel Kashkari, δήλωσε ότι ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, «έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε» για να φτάσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο της Fed για 2%.
Αλλού, το ασήμι spot υποχώρησε κατά 0,3% στα 33,63 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα κατά 0,1% στα 975,17 δολάρια. Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1% στα 965,98 δολάρια.


Latest News

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο