Μπροστά στην πρόκληση των δασμών βρίσκονται οι περισσότερες επιχειρήσεις στο Amazon, καθώς έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω της προμήθειας των προϊόντων τους από την Κίνα.
Η εμπειρία που μεταφέρουν επιχειρηματίες με ευπώλητα προϊόντα στο CNBC, αφορά την προσπάθεια των εταιρειών τους να κινηθούν «όσο πιο γρήγορα μπορούν», ώστε να μεταφέρουν την παραγωγή από την κινεζική επικράτεια στην Ινδία, το Μεξικό και άλλες αγορές.
Η επιλογή αυτή καθορίζεται από το γεγονός ότι οι δασμοί στις χώρες αυτές αυξάνονται μεν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά είναι ήπιοι σε σύγκριση με τις εισφορές που επιβάλλονται σε προϊόντα από την Κίνα.
Το πρόβλημα ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί πιθανότατα τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Αρκετοί συνεργάτες του amazon επιλέγουν να ανεβάσουν τις τιμές για τα πάντα, λόγω υψηλότερου κόστους εισαγωγής
Τα προβλήματα των εμπόρων
Στο μεσοδιάστημα, οι έμποροι που συνεργάζονται με την πλατφόρμα της Amazon, προσπαθούν να παρατείνουν τη διάρκεια των αποθεμάτων τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ενώ προχωρούν και σε αυξήσεις επιλεκτικά προϊόντων, όπως η Zulay για παράδειγμα που ανακοίνωσε πως θα ανεβάσει προσωρινά την τιμή ορισμένων από τους βραστήρες, τα ξυλάκια ψησίματος smores και άλλα προϊόντα της. Το δημοφιλές σουρωτήρι κουζίνας της εταιρείας κοστίζει τώρα 12,99 δολάρια, από 9,99 δολάρια πριν ο Τραμπ ανακοινώσει τη σαρωτική πρόταση δασμών του νωρίτερα αυτό το μήνα.
Άλλοι πάλι, επιλέγουν να ανεβάσουν τις τιμές για τα πάντα, από τσάντες για πάνες και μαγνήτες ψυγείου μέχρι περιδέραια και άλλα είδη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλότερο κόστος εισαγωγής.
Η εταιρεία λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου SmartScout εντόπισε 930 προϊόντα στο Amazon που είδαν αυξημένες τιμές από τις 9 Απριλίου, με μέσο όρο άλματος 29% σε κατηγορίες, όπως ρούχα, κοσμήματα, είδη οικιακής χρήσης, είδη γραφείου, ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια.

Τι ισχυρίζεται η Amazon
Η Amazon ωστόσο επισήμανε πως με στη συγκεκριμένη έρευνα «δεν είδαμε τις μέσες τιμές πώλησης των προϊόντων να αλλάζουν αισθητά προς τα πάνω ή προς τα κάτω, εκτός από τις τυπικές διακυμάνσεις στις εκατοντάδες εκατομμύρια αντικείμενα στο Amazon».
Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα έχει απειλήσει να ανατρέψει τους πωλητές στην αγορά τρίτων της Amazon, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των διαδικτυακών πωλήσεων της εταιρείας. Πολλοί έμποροι έχουν την έδρα τους στην Κίνα ή βασίζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για την προμήθεια και τη συναρμολόγηση των προϊόντων τους.
Το τι θα κάνουν σε επόμενο επίπεδο, αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για πολλούς πωλητές, οι οποίοι συντηρούνται με πενιχρά περιθώρια κέρδους και έχουν, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους στην Amazon που συνδέεται με την αποθήκευση, την εκπλήρωση, την αποστολή και τα τέλη διαφήμισης, μαζί με την πίεση των τιμών από τον αυξημένο ανταγωνισμό.
Ο διευθύνων σύμβουλός της, Andy Jassy, δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία «θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί» για να κρατήσει τις τιμές χαμηλές για τους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων με ορισμένους από τους προμηθευτές της.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ορισμένοι τρίτοι πωλητές θα πρέπει «να μετακυλήσουν αυτό το κόστος» των δασμών στους καταναλωτές. Παρά τις εξελίξεις αυτής, η Amazon δήλωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι πολιτικές τιμολόγησης της εταιρείας.
«Όπως πάντα, οι πωλητές καθορίζουν τις δικές τους τιμές και παρακολουθούμε τακτικά τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύουμε τις μεγάλες τιμές ως Προτεινόμενες Προσφορές για να παρέχουμε στους πελάτες χαμηλές τιμές σε μια ευρεία επιλογή», σύμφωνα και με το CNBC.
Η τιμή της μετοχής της Amazon έχει υποχωρήσει κατά 15% μέχρι στιγμής φέτος, διολισθαίνοντας μαζί με την ευρύτερη αγορά. Η εταιρεία ανακοινώνει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.
Περίπου το 25% των αυξήσεων ξεκίνησε από εμπόρους που εισάγουν προϊόντα από Κίνα
Ο ρόλος της Κίνας
Τα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με εισαγωγικούς δασμούς 145%, αν και ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του συζητά «ενεργά» με την Κίνα για μια πιθανή συμφωνία για τη μείωση των δασμών. Κινέζοι αξιωματούχοι διέψευσαν την Πέμπτη ότι διεξάγονται εμπορικές συνομιλίες.
Περίπου το 25% των αυξήσεων των τιμών που παρατηρήθηκαν από την SmartScout ξεκίνησε από πωλητές με έδρα την Κίνα, εξήγησε ο Scott Needham, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία κατασκευής κοσμημάτων από ανοξείδωτο χάλυβα Ursteel αύξησε τις τιμές σε τέσσερα από τα προϊόντα της κατά 6,50 δολάρια, ενώ η μάρκα ενδυμάτων Chouyatou αύξησε την τιμή ορισμένων από τα φορέματά της κατά 2 δολάρια. Και οι δύο επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους στην επαρχία Zhejiang της Κίνας.
Η Anker, μια κινεζική μάρκα ηλεκτρονικών ειδών και ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές της Amazon, αύξησε τις τιμές στο ένα πέμπτο των προϊόντων της που πωλούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός φορητού power bank, το οποίο ανέβηκε στα 135 δολάρια από 110 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της SmartScout.
Η Desert Cactus, με έδρα το Ιλινόις, λαμβάνει επίσης μέτρα, προσπαθώντας να μεταφέρει την παραγωγή ορισμένων από τα προϊόντα της μάρκας του με θέμα το κολέγιο από την Κίνα στο Μεξικό, την Ινδία και το Βιετνάμ. Περίπου τα μισά από τα προϊόντα της Desert Cactus προέρχονται από την Κίνα, ενώ τα υπόλοιπα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.