Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αντιδρώντας μετά τις ισχυρές απώλειες της Παρασκευής, πλην της ελβετικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία δέχεται σημαντικές πιέσεις λόγω ανησυχιών για τους δασμούς.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,15%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,20% στις 9.086 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,62% στις 23.570 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,52% στις 7.585 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης SMI της Ελβετίας κινείται με πτώση περίπου 1,7%, μετά από το σοκ της είδησης της Παρασκευής για τη νέα επιβολή δασμών 39% από τις ΗΠΑ.
Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Richemont, που υποχωρεί κατά 2,4%, και η εταιρεία logistics Kuehne & Nagel, που χάνει 2,8%.
Οι αναλυτές της UBS ανέφεραν την Παρασκευή ότι «ο άμεσος αντίκτυπος στην ευρύτερη αγορά της Ελβετίας από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ θα είναι αρνητικός, αλλά όχι καταστροφικός», σημειώνοντας ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα παραμένουν προς το παρόν εξαιρούμενα από τους νέους αμερικανικούς δασμούς.
«Ορισμένοι τομείς της αγοράς ενδέχεται να πληγούν περισσότερο, όπως οι κατασκευαστές ρολογιών και μηχανημάτων, καθώς και τμήματα της ιατρικής τεχνολογίας. Επιπλέον, οι μικρότερες εταιρείες συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από τις εξαγωγές και επομένως είναι πιο εκτεθειμένες σε κίνδυνο».
Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν κλείσει πτωτικά την Παρασκευή, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Απρίλιο, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για νέους δασμούς από τις 1 Αυγούστου.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ήδη διαπραγματευτεί τις δικές τους εμπορικές συμφωνίες, η είδηση αυτή οδήγησε τις αγορές σε πτώση παγκοσμίως, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Το ράλι της Metlen
Στο μεταξύ σήμερα έκανε το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της Metlen, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 8% πάνω από τα 50 ευρώ.
Την πανηγυρική τελετή άνοιξε με θερμά λόγια η διευθύνουσα σύμβουλος του LSE, Dame Julia Hoggett, καλωσορίζοντας τον κόσμο σε άπταιστα ελληνικά με μία «καλημέρα!». Η ίδια τόνισε ότι η εισαγωγή της Metlen είναι ορόσημο για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, υπογραμμίζοντας ότι είναι η μεγαλύτερη IPO του τελευταίου μισού αιώνα.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μυτιληναίος, έκανε λόγο για μία ιστορική μέρα για την εταιρεία.
«Δεν είναι απλώς μία εισαγωγή, είναι μία δήλωση πρόθεσης (statement of intent) υπογράμμισε: ««Η κίνηση δεν απλώς συμβολική είναι στρατηγική, και δεν είναι το τέλος μιας εποχής είναι η αρχή μίας εποχής».