Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Χωρίς ρυθμό, με μικτά πρόσημα

Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επεξεργάζονται τα όσα έχουν συμβεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Χωρίς ρυθμό, με μικτά πρόσημα

Έντονη νευρικότητα και αρκετές αλλαγές προσήμου εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα όσα έχουν συμβεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, συμπεριλαμβανομένης της οξείας ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelensky για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,21% στις 607 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,07% στις 10.143 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,01% στις 24.859 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,07% στις 8.143 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,21% στις 607 μονάδες

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Ericsson ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 15 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (1,7 δισ. δολάρια). Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων 12,26 δισ. κορόνες για το τελευταίο τρίμηνο του 2025, υψηλότερα από την πρόβλεψη των 10,09 δισ. κορόνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infront που επικαλείται το Reuters. Οι μετοχές της, που διαπραγματεύονται στη Στοκχόλμη, κέρδισαν σήμερα σχεδόν 9%.

Στο μεταξύ, η μετοχή της αμυντικής εταιρείας Czechoslovak Group (CSG) εκτοξεύθηκε κατά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, φτάνοντας έως και το +32%.

Οι αγορές προσπαθούν να αποτιμήσουν τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ότι έχει επιτευχθεί «πλαίσιο συμφωνίας» για τη Γροιλανδία, και ότι ακυρώνει την επιβολή κλιμακούμενων δασμών σε μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, ο Zelenskyy επέκρινε την αντίδραση των ευρωπαϊκών ηγετών στις γεωπολιτικές απειλές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο WEF. Κατηγόρησε την Ευρώπη ότι είναι «χαμένη», προσπαθώντας να πείσει τον Trump να «αλλάξει» και να την υποστηρίξει, αντί να ενωθεί για να αμυνθεί.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης ποιοι συμμετέχουν στο «Board of Peace», το οποίο προεδρεύει ο Trump και αρχικά είχε σχεδιαστεί για την εποπτεία της ανοικοδόμησης της Γάζας. Ο Trump, όμως, δήλωσε ότι βλέπει το συμβούλιο να αναλαμβάνει ρόλο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα Ηνωμένα Έθνη, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ αρκετών συμμάχων των ΗΠΑ. Ο Trump ακύρωσε επίσης την πρόσκληση προς τον Καναδό Πρωθυπουργό Mark Carney να συμμετάσχει.

Παράλληλα, ο Trump ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μια «αρμάδα» που κατευθύνεται προς το Ιράν, στο πλαίσιο μιας σκληρής καταστολής διαδηλωτών από την κυβέρνηση της χώρας-παραγωγού πετρελαίου. «Έχουμε πολλά πλοία που πηγαίνουν προς εκείνη την κατεύθυνση, σε περίπτωση που… Προτιμώ να μην συμβεί τίποτα, αλλά τους παρακολουθούμε πολύ στενά», δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους πάνω στο Air Force One.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας στη Γερμανία εμφάνισε βελτίωση τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως αποκάλυψαν η S&P Global και η Hamburg Commercial Bank (HCOB). Ο σύνθετος δείκτης PMI Παραγωγής (Composite PMI Output Index) ανήλθε στις 52,5 μονάδες, από 51,3 τον Δεκέμβριο, φτάνοντας σε υψηλό τριών μηνών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Office for National Statistics).

Σε τριμηνιαία βάση, για τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο του 2025, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη τριμηνία, αλλά αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Τέλος, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση των S&P Global και Hamburg Commercial Bank (HCOB). Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διατηρήθηκε σε επίπεδα ανάπτυξης, στις 51,5 μονάδες, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου, με τον PMI να χάνει 0,5 μονάδες, στις 51,9, ενώ ο δείκτης PMI της μεταποίησης βελτιώθηκε κατά 0,6 μονάδες, στις 49,4.

OT Originals
Περισσότερα από Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο