Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη επενδυτών σε τέσσερα στρατηγικά ακίνητα έχει ήδη ξεκινήσει. Οι διαγωνισμοί που «τρέχει» η Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων (PPF) του Υπερταμείου προχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό, μεταφέροντας το ενδιαφέρον από τον σχεδιασμό στην πράξη. Έτσι, projects μεγάλης κλίμακας – το κυβερνητικό πάρκο στην έκταση της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη (Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης»), το Logistics Park στη Φυλή, η μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Φυλακών Κορυδαλλού και το Εμπορευματικό Κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου – εισέρχονται στην τελική ευθεία. Εντός του εξαμήνου αναμένονται οι κρίσιμες δεσμευτικές προσφορές και για τα τέσσερα μεγάλα έργα –με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 1,4 δισ. ευρώ ενώ εντός του έτους αναμένεται και η εκκίνηση του διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Υπερταμείο: Το νέο εμπορευματικό Hub στη Φυλή
Στη δυτική Αττική, το Logistics Park στη Φυλή αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ώριμα projects της περιόδου. Με εκτιμώμενο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ και με τον διαγωνισμό ήδη σε προχωρημένο στάδιο, το έργο που ωρίμασε το PPF για λογαριασμό του Δήμου Φυλής εισέρχεται στην τελική φάση πριν από την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή. Ο ανταγωνιστικός διάλογος έχει ολοκληρωθεί και οι δεσμευτικές προσφορές, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τοποθετούνται χρονικά στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα αναλάβει για τέσσερις δεκαετίες την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου σε έκταση 467 στρεμμάτων, δημιουργώντας έναν νέο κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας με περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Τρία επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού παραμένουν στη διαδικασία. Πρόκειται για τα σχήματα Aegean Oil – Goldair Cargo – AKTOR, FINCOP (όμιλος Κοπελούζου) και το Fyli xTra Park (αποτελείται από τις εταιρείες Ειδησεοφωνική, Call Center Ελλάδας, Αθηναϊκό Κέντρο Επικοινωνιών και Πληροφορικής, Levante Express, Planning Σύμβουλοι και Π. Βαρβαρίγος).
Η φυλακή φεύγει, ο Κορυδαλλός αναπνέει
Ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας είναι το έργο της μετεγκατάστασης των Φυλακών Κορυδαλλού, με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία βρίσκεται στη δεύτερη φάση, με τον ανταγωνιστικό διάλογο σε εξέλιξη και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε δημόσια διαβούλευση – ένα κρίσιμο ορόσημο που επιβεβαιώνει την πρόοδο προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Το νέο κατάστημα κράτησης θα κατασκευαστεί στον Ασπρόπυργο, ενώ η έκταση που θα απελευθερωθεί στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποκτήσει νέες χρήσεις με κοινωνικό πρόσημο, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας. Πέρα από την τεχνική του διάσταση, το project σηματοδοτεί μια ευρύτερη μεταρρύθμιση της σωφρονιστικής πολιτικής, συνδέοντας τον χωρικό σχεδιασμό με την κοινωνική επανένταξη και την αστική αναβάθμιση. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός του επόμενου τριμήνου, επιταχύνοντας ένα έργο με πολλαπλές θεσμικές και οικονομικές προεκτάσεις. Το έργο διεκδικούν οι ΑΒΑΞ, AKTOR, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Metlen.
Κυβερνητικό πάρκο: νέα εποχή για την ΠΥΡΚΑΛ
Στον πυρήνα της διοικητικής ανασυγκρότησης του κράτους τοποθετείται το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», ένα σύνθετο έργο προϋπολογισμού 421 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση δημόσιων υπηρεσιών, αστικού χώρου και βιωσιμότητας. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για 30 χρόνια τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος με χώρους πρασίνου. Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται επίσης στη Β’ φάση, με την πρόσκληση για δεσμευτικές προσφορές να τοποθετείται χρονικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026. Παράλληλα, προχωρά η επικαιροποίηση του πλαισίου του έργου ώστε να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την κατάργηση των «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η περιβαλλοντική μελέτη αλλά και ο σχεδιασμός σήραγγας πεζών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο Βήμα της προηγούμενης Κυριακής, σχεδιάζεται κατασκευή συνδετήριας γαλαρίας, με δύο εισόδους και εξόδους, στην οποία θα τοποθετηθούν κυλιόμενοι διάδρομοι (travelator) σαν αυτούς που υπάρχουν στα αεροδρόμια. Οι κυλιόμενοι διάδρομοι θα είναι υπόγειοι, θα ξεκινούν από τον σταθμό του Μετρό στη Δάφνη, θα καταλήγουν στο Κυβερνητικό Πάρκο, και θα μπορούν να εξυπηρετούν 8.000 άτομα την ώρα. Ενδιαφέρον για το κυβερνητικό πάρκο έχει εκδηλωθεί από τρία ισχυρά σχήματα της αγοράς (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και METLEN – INTRAKAT).
Η ΔΕΘ ξαναγεννιέται
Στα βόρεια της χώρας, σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται και η ανάπλαση της ΔΕΘ, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του εκθεσιακού πυρήνα της Θεσσαλονίκης. Με δημόσια χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ και εκτεταμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν νέα εκθεσιακά κτίρια περίπου 41.500 τετραγωνικών μέτρων, ανακαίνιση του Βελλιδείου (6.500 τ.μ.), δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης και μεγάλες επιφάνειες αστικού πρασίνου άνω των 100 στρεμμάτων, το project συνδυάζει την οικονομική δραστηριότητα με την αστική αναζωογόνηση.

Press conference on the 87th TIF in Thessaloniki, Greece on September 5, 2023. / Συνέντευξη τύπου για την 87η ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2023.
Η εκκίνηση του διαγωνισμού τοποθετείται εντός του 2026, ενώ οι αρχιτεκτονικές μελέτες επικαιροποιούνται, προετοιμάζοντας ένα έργο που αναμένεται να μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης και να ενισχύσει τη διεθνή εκθεσιακή της δυναμική.
Γκόνος: Από στρατόπεδο hub
Στο ίδιο γεωγραφικό τόξο εντάσσεται και η ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, έργο στρατηγικής σημασίας που ωριμάζει για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ. Σε έκταση 672 στρεμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο hub logistics, μεταποίησης και ζωνών ελεύθερου εμπορίου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περί τα 200 εκατ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του project να λειτουργήσει ως πύλη διασύνδεσης λιμένα, σιδηροδρόμου και οδικών αξόνων, σε συνέργεια και με τον ΟΛΘ. Η επένδυση αυτή συμπληρώνει τον ευρύτερο χάρτη logistics της χώρας, ενισχύοντας τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στις διαμετακομιστικές ροές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τα σχήματα Goldair – AKTOR – Trade Estates και ο ΟΛΘ.

Κοινός παρονομαστής ως επιταχυντής ωρίμανσης και δημοπράτησης των πέντε projects είναι η Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του Υπερταμείου. Από το 2021 έως σήμερα, έχει αναλάβει έργα άνω των 10 δισ. ευρώ, με περισσότερες από 900 διαγωνιστικές διαδικασίες και δημοπρατημένο προϋπολογισμό 4,25 δισ. ευρώ.







![Γραφεία: Ανοδικά οι επενδύσεις – Deals άνω των 500 εκατ. [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/19_02_ot_grafeia_EXO-300x300.jpg)

![Στεγαστική κρίση: Γονατίζει ένα στα τρία νοικοκυριά [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/akinita26-4-300x300.jpg)






![Στεγαστική κρίση: Γονατίζει ένα στα τρία νοικοκυριά [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/akinita26-4.jpg)


![Γραφεία: Ανοδικά οι επενδύσεις – Deals άνω των 500 εκατ. [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/19_02_ot_grafeia_EXO.jpg)

















