Attica Group: Πούλησε έξι παλαιότερα πλοία και αγόρασε τρία νεότερα

Με τις κινήσεις αυτές, η Attica Group κατεβάζει το μέσο όρο ηλικίας του στόλου στις γραμμές του Σαρωνικού, στα 5,8 έτη

Attica Group: Πούλησε έξι παλαιότερα πλοία και αγόρασε τρία νεότερα

Σε πωλήσεις και αγορές πλοίων προχώρησε η Attica Group με στόχο την μείωση της μέσης ηλικίας του στόλου της. Ειδικότερα προχώρησε στην πώληση παλαιότερων πλοίων μέσης ηλικίας 29,3 ετών και αγόρασε τρία νεότερα μέσης ηλικίας 7,3 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η Attica Group υπέγραψε συμφωνίες για την αγορά δύο πλοίων τύπου Aero Highspeed Catamaran, συνολικής επένδυσης ευρώ 15 εκατ. περίπου, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών αναβάθμισης και δραστηριοποίησης. Τα πλοία προγραμματίζεται να δρομολογηθούν στον Σαρωνικό, κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, ως Aero Highspeed 4 και Aero Highspeed 5.

Τα δύο πλοία, έτους ναυπήγησης 2017 και 2018 αντίστοιχα, είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, όπως και τα πλοία του Ομίλου, Aero Highspeed 1, 2 και 3 που δραστηριοποιούνται ήδη στον Σαρωνικό, προσφέροντας βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επιτυγχάνοντας περίπου 60% μείωση στις ετήσιες εκπομπές CO₂ σε σύγκριση με τα πλοία που αντικαθιστούν.

Παράλληλα, ο Όμιλος υπέγραψε συμφωνία για την πώληση, σε μια ενιαία συναλλαγή (en-bloc), των πλοίων Flying Cat 3, Flying Cat 4, Flying Cat 5, Flying Cat 6 και Highspeed 4, πλοιοκτησίας θυγατρικής του, έναντι συνολικού τιμήματος 25 εκατ. ευρώ. Από την συναλλαγή, αναμένεται να προκύψει λογιστικό κέρδος, το ύψος του οποίου θα οριστικοποιηθεί με την παράδοση και την ολοκλήρωση της πώλησης των πλοίων.

Με την αντικατάσταση των Flying Cat 3,4,5, και 6 από τα νεοαποκτηθέντα catamaran, ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου που θα δραστηριοποιείται στις γραμμές του Σαρωνικού, θα ανέρχεται πλέον σε 5,8 έτη.

Μακροχρόνια ναύλωσης επιβατηγού οχηματαγωγού

Επιπλέον η  Attica Group υπέγραψε συμφωνία για τη μακροχρόνια γυμνή ναύλωση του επιβατηγού–οχηματαγωγού (Ε/Γ–Ο/Γ) πλοίου GNV BRIDGE, διάρκειας πέντε (5) ετών, με συμβατική υποχρέωση αγοράς στη λήξη της ναύλωσης. Η παραλαβή του πλοίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τον Μάιο 2026.

Το πλοίο, το οποίο θα μετονομασθεί σε Superfast V, είναι έτους κατασκευής 2021 και ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Cantiere Navale Visentini της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πλοίο που αναβαθμίζει ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενισχύοντας την άνεση, τη λειτουργικότητα και τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία των επιβατών στις γραμμές της Αδριατικής, όπου θα δραστηριοποιηθεί, αντικαθιστώντας το πλοίο Λευκά Όρη, έτους κατασκευής 1987.

Η μεταφορική ικανότητα του Superfast V, ανέρχεται σε 950 επιβάτες (157 καμπίνες – 616 κρεβάτια) και 2.564 γραμμικά μέτρα γκαράζ, για την εξυπηρέτηση Ι.Χ., φορτηγών και ρυμουλκούμενων οχημάτων, δίνοντας σημαντική ώθηση στη συνολική μεταφορική ικανότητα της Εταιρίας στις γραμμές της Αδριατικής. Το πλοίο διαθέτει εγκατεστημένο σύστημα scrubber (open loop – hybrid ready).

Με την απόκτηση του Superfast V, σε συνδυασμό με τα δύο υπό ναυπήγηση πλοία τύπου E-Flexer που αναμένεται να παραληφθούν το 2027, ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός του στόλου της Αδριατικής. Ο νέος στόλος, που θα δραστηριοποιείται στις εν λόγω γραμμές, θα έχει μέση ηλικία 8,6 έτη (έναντι 24,8 έτη σήμερα), με σημαντικά, βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, ενώ όλα τα πλοία θα διαθέτουν συστήματα scrubbers.

Συμφωνία πώλησης μέσω γυμνής ναύλωσης του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου ΚΥΔΩΝ

Τέλος ο όμιλος Attica υπέγραψε συμφωνία για τη γυμνή ναύλωση του επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Χ) πλοίου ΚΥΔΩΝ, έτους κατασκευής 1990, πλοιοκτησίας θυγατρικής της εταιρείας. Η διάρκεια της ναύλωσης, ορίσθηκε σε τέσσερα έτη, με συμβατική υποχρέωση της αντισυμβαλλόμενης εταιρίας, να εξαγοράσει το πλοίο μετά την ολοκλήρωση της περιόδου ναύλωσης. Η αποαναγνώριση του παγίου λόγω της συμφωνίας, δεν έχει επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

« Η ανανέωση και αναβάθμιση του στόλου μας, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Attica Group και βασικό άξονα του επενδυτικού μας προγράμματος, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Attica, κ. Πάνος Δικαίος. Οι νέες συμφωνίες, σε συνέχεια και των πωλήσεων πλοίων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2025 (Κρήτη Ι, Κρήτη ΙΙ, Ελευθέριος Βενιζέλος και πέντε Flying Dolphins), επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της Attica Group για έναν νεότερο, πιο αποδοτικό και πιο ανταγωνιστικό στόλο, πρόσθεσε ο κ. Δικαίος.

OT Originals
Περισσότερα από Ακτοπλοΐα

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο