Οι επόμενες περίπου 30 συνεδριάσεις, έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2026, αναμένεται να είναι κρίσιμες για τις μεγάλες ελληνικές μετοχές, καθώς η αγορά μπαίνει στην τελική ευθεία πριν από τη μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή των τελευταίων ετών. Την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές.
Παρόλα αυτά, η αναβάθμιση δεν θα γίνει με έναν ενιαίο τρόπο από όλους τους διεθνείς παρόχους δεικτών. Από την αναδιάρθρωση του Σεπτεμβρίου 2026, η Ελλάδα θα βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές «ταχύτητες». Για τους FTSE Russell, S&P Dow Jones και STOXX θα κατατάσσεται πλέον στις developed markets, ενώ για τον MSCI θα παραμείνει για μερικούς ακόμη μήνες στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, μέχρι την εφαρμογή της αλλαγής τον Μάιο του 2027.
Η επιστροφή στους developed δείκτες
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έρχεται στις 21 Σεπτεμβρίου 2026, όταν FTSE Russell και STOXX θα εφαρμόσουν την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς, ενώ αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει και από την S&P Dow Jones.
Για την Ελλάδα πρόκειται για μια επιστροφή με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η χώρα είχε υποβιβαστεί από τις ανεπτυγμένες αγορές της FTSE Russell το 2013, στην κορύφωση της κρίσης χρέους.
Η ένταξη στους developed δείκτες δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλα τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς τις ελληνικές μετοχές. Δημιουργεί όμως ένα διαφορετικό επενδυτικό πλαίσιο, με περισσότερα διεθνή χαρτοφυλάκια θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν την αγορά, ενώ αλλάζουν οι δείκτες αναφοράς που χρησιμοποιούν αρκετά funds.
Το παιχνίδι των παθητικών κεφαλαίων
Το μεγάλο ενδιαφέρον αφορά τα κεφάλαια που ακολουθούν παθητικά τους διεθνείς δείκτες. Όταν μια αγορά αλλάζει κατηγορία, τα ETFs και τα index funds προσαρμόζουν υποχρεωτικά τις θέσεις τους ώστε να ακολουθούν τη νέα σύνθεση των benchmarks. Πρόκειται για μηχανικές κινήσεις και όχι για ενεργές επενδυτικές αποφάσεις, ωστόσο μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές συναλλαγές σε συγκεκριμένους τίτλους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το VWCE της Vanguard, που ακολουθεί τον FTSE All-World Index και θα πρέπει να προσαρμόσει την έκθεσή του στις ελληνικές μετοχές που θα ενταχθούν στον νέο δείκτη.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επόμενες συνεδριάσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Οι μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις θα διεκδικήσουν μεγαλύτερες σταθμίσεις, καθώς αυτές θα καθορίσουν και το ύψος των πιθανών εισροών.
Οι σταθμίσεις που θα κρίνουν τις εισροές
Ο πίνακας του MSCI αποτυπώνει μια από τις επικρατέστερες εκτιμήσεις της αγοράς για τη σύνθεση του ελληνικού «καλαθιού» στον δείκτη FTSE Developed Europe μετά την αναβάθμιση. Δεν αφορά τη συνολική στάθμιση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό δείκτη, αλλά το πώς θα κατανέμεται το βάρος μεταξύ των ελληνικών μετοχών που θα συμμετέχουν.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα συγκεντρώνουν σχεδόν το 71% του συνολικού βάρους του ελληνικού καλαθιού. Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη στάθμιση (22,5%), ακολουθούμενη από τη Eurobank (18,5%), την Τράπεζα Πειραιώς (18,1%) και την Alpha Bank (11,8%).
Στις μη τραπεζικές συμμετοχές, η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα αποτελεί τη μεγαλύτερη θέση με περίπου 10,2%, ενώ ακολουθούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΤΕ, η Jumbo και η Allwyn. Ωστόσο, ακόμη και μικρές μεταβολές στις αποτιμήσεις ή στη διασπορά των μετοχών κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την αναδιάρθρωση μπορούν να επηρεάσουν το τελικό τους βάρος στον δείκτη και, κατ’ επέκταση, το ύψος των εισροών που θα προσελκύσουν.
Οι τράπεζες στο επίκεντρο
Δεν είναι τυχαίες λοιπόν οι εκτιμήσεις της αγοράς για το ότι οι βασικοί ωφελημένοι από την ένταξη στους developed δείκτες αναμένεται να είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η αγορά και στην ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες STOXX, με την JP Morgan έχει χαρακτηρίσει την εξέλιξη καθαρά θετική, καθώς τα προϊόντα αναδυόμενων αγορών της STOXX παρακολουθούνται από μικρότερο αριθμό επενδυτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου, σχεδόν το 90% των πιθανών εισροών από την αναβάθμιση του STOXX θα κατευθυνθεί προς τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που αναμένεται να ενταχθούν στον δείκτη STOXX Banks. Αντίθετα, για τις μη τραπεζικές εταιρείες οι εισροές εκτιμάται ότι θα είναι πιο περιορισμένες.
Στο επενδυτικό κάδρο βρίσκονται επίσης τίτλοι όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, που διαθέτουν το απαιτούμενο μέγεθος και διασπορά για να προσελκύσουν διεθνές ενδιαφέρον.
Στο επίκεντρο είναι και η Jumbo, μετά από μια περίοδο πιέσεων που συνδέθηκε με εκτιμήσεις αναλυτών και ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας στη Ρουμανία, έχει παρουσιάσει βελτίωση της χρηματιστηριακής της εικόνας, επιστρέφοντας πάνω από τα 25 ευρώ.
Η Allwyn, από την πλευρά της, πιέστηκε μετά τις αλλαγές που συνδέονται με τη συγχώνευση δραστηριοτήτων με τον ΟΠΑΠ, αλλά στη συνέχεια ενεργοποίησε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και επιχειρεί να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους.
Μια δευτερεύουσα μάχη
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, στις 12 Αυγούστου. Για τον MSCI, η Ελλάδα θα παραμείνει στους δείκτες αναδυόμενων αγορών έως τον Μάιο του 2027, ωστόσο η επικείμενη αναθεώρηση μπορεί να φέρει αλλαγές στη σύνθεση του MSCI Greece.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η Motor Oil, η οποία εδώ και μήνες θεωρείται υποψήφια για ένταξη στον δείκτη. Η μετοχή έχει ενισχυθεί σημαντικά, με τη χρηματιστηριακή της εικόνα να έχει βελτιωθεί αισθητά μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, ενώ η κεφαλαιοποίηση της ελεύθερης διασποράς της βρίσκεται πλέον σε επίπεδα υψηλότερα από αρκετές εταιρείες που ήδη συμμετέχουν στον δείκτη.
Το ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι αν αυτή τη φορά η Motor Oil θα πάρει το «εισιτήριο» ή αν θα χρειαστεί να περιμένει ακόμη μία αναθεώρηση. Σε περίπτωση ένταξης, το ενδιαφέρον μεταφέρεται και στο ποια μετοχή θα μπορούσε να βρεθεί εκτός του δείκτη.

























![Ειδική παράταση της παραγραφής μετά την έκδοση απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών [Μέρος 6ο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/06/income-tax-4097292_1920-1-1024x683-1.jpg)









