Πτώση σε τζίρο και πωλήσεις κατέγραψε η ΚΑΛΑΣ το 2025, ενώ με την αναδιάρθρωση του ομολογιακού της δανείου η εταιρεία πέτυχε τη μείωση των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεών της.
Πιο ειδικά, οι πωλήσεις κατά τη χρήση 2025 ανήλθαν σε 44,88 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά 96,77 χιλ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2024.
Έπειτα, το EBITDA ανήλθε σε 3,81 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 9,36% σε σχέση με τα EBITDA του 2024 (4,20 εκατ. ευρώ), ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων έφτασαν στα 1,05 εκατ. ευρώ, ήτοι 2,35% του κύκλου εργασιών. Σε σχέση δε, με την προηγούμενη χρήση, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 198.312 χιλ. ευρώ, ήτοι 15,82%.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΚΑΛΑΣ, μείωση κατέγραψαν και τα καθαρά κέρδη: Το 2025 διαμορφώθηκαν σε 715 χιλ. ευρώ έναντι 1,08 εκατ. ευρώ το 2024, υπέστησαν δηλαδή μείωση κατά 369 χιλ. ευρώ ή κατά 34,06%.
Παράλληλα, αυξήθηκαν τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης κατά 243 χιλ. ευρώ, φτάνοντας στα 10,03 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 22,36% του κύκλου εργασιών.
Σημειώνεται ότι η ΚΑΛΑΣ δεν θα προβεί σε διανομή μερίσματος.

ΚΑΛΑΣ: Συγκρατήθηκε το μερίδιο πωλήσεων
Όπως ανέφερε η διοίκηση, το 2025 υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των σχεδιαζόμενων επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις. Πιο ειδικά, οι αγορές ενσώματων και άυλων παγίων στοιχείων ανήλθαν το 2025 σε 1,26 εκατ. ευρώ έναντι 1,19 εκατ. ευρώ του 2024.
Παρά τη μικρή μείωσβη στις πωλήσεις, το μερίδιο πωλήσεων διατηρήθηκε τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού, που αποτελούν το 20,71% του τζίρου σύμφωνα με την εταιρεία.
Μειώθηκε το κόστος αποθεμάτων, αλλά ανέβηκε η ενέργεια
Κατά τη χρήση 2025, το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε σε ποσοστό 0.62%, δηλαδή κατά 197.683 χιλ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας, ενέργειας και συντηρήσεων, ενώ όσον αφορά το κόστος των αποθεμάτων υπήρξε μικρή μείωση στα 26,3 εκατ. ευρώ έναντι 26,5 εκατ. ευρώ το 2024.
Όσον αφορά τις βασικές κατηγορίες πρώτων υλών, αυτές σταθεροποιήθηκαν στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ενώ κάποιες είχαν μικρές αυξήσεις ή μειώσεις. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε και οι τιμές των καυσίμων παρουσίασαν μικρές αυξομειώσεις, αν και σε γενικές γραμμές υπήρξε σταθερότητα.
Τι επέφερε η αναδιάρθωση δανεισμού
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αναδιάρθρωση του δανεισμού με την έκδοση κοινού, ομολογιακού δανείου ποσού 11 εκατ. ευρώ, 10ετούς διάρκειας, με ομολογιούχο δανειστή την «CREDIA BANK», είχε ως αποτέλεσμα, εκτός της μείωσης των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων λόγω της εξόφλησης των περισσοτέρων βραχυπροθέσμων δανείων, και τη μείωση των επιτοκίων.
Ως εκ τούτου, το χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε κατά 339.224 χιλ. ευρώ, πέφτωντας στα 1,54 εκατ. ευρώ έναντι 1,88 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Έρχεται νέα μονάδα στο Μεσολόγγι
Σε συνθήκες αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και διαταραχών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η εταιρεία στοχεύει το 2026 να αυξήσει τον όγκο πωλήσεών της και να αυξήσει την κερδοφορία της.
Επιπλέον, η ΚΑΛΑΣ αποσκοπεί σε περαιτέρω μείωση του δανεισμού αλλά και η επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας με νέα παραγωγική μονάδα στο Μεσολόγγι.

![Ρομπότ: Ποιες χώρες κατασκευάζουν και ποιες χρησιμοποιούν τα περισσότερα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/05/2025-04-10T112547Z_740065992_RC2JBDAS1JDB_RTRMADP_5_CHINA-TECH-ROBOT-RACE.jpg)


























![Ειδική παράταση της παραγραφής μετά την έκδοση απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών [Μέρος 6ο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/06/income-tax-4097292_1920-1-1024x683-1.jpg)







