array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(24) "Mergers and Acquisitions"
    [1]=>
    string(13) "Food Industry"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(15) "Current Events1"
}

Deoleo: Πού οδηγεί η μάχη για την εξαγορά της πολυεθνικής ελαιολάδου

Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη

Deoleo: Πού οδηγεί η μάχη για την εξαγορά της πολυεθνικής ελαιολάδου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Η εν εξελίξει διαδικασία πώλησης της ισπανικής πολυεθνικής ελαιολάδου Deoleo, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σειράς ισπανικών και ξένων βιομηχανικών Ομίλων, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εύρος της λεγόμενης κανονιστικής «ασπίδας» έναντι των εξαγορών στρατηγικών ισπανικών Ομίλων από ξένους επιχειρηματικούς Ομίλους, ήτοι του μηχανισμού ελέγχου ξένων επενδύσεων που επιτρέπει στην ισπανική Κυβέρνηση να έχει τον τελευταίο λόγο στις συναλλαγές που αφορούν ισπανικές εταιρείες.

Όπως αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη, η πώληση της Deoleo προωθείται από τα ξένα επενδυτικά Ταμεία που μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιό της, Alchemy Partners και CVC Capital Partners, έχει εισέλθει  στο τελικό της στάδιο με προπορευόμενο τον ιταλικό Όμιλο Coricelli, ο οποίος έχει προσφέρει την έως τώρα υψηλότερη αποτίμηση του Ομίλου Deoleo, ύψους των 500 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους, ενώ  θεωρείται αρκετά πιθανό να λάβει έγκριση για την εξαγορά από τις Αρχές ανταγωνισμού στην Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Η διαδικασία πώλησης της Deoleo

Οι μέτοχοι του ιταλικού Ομίλου είναι τα μέλη της οικογένειας Coricelli, όλα ιταλικής καταγωγής. Ιταλικό δημοσίευμα αναφέρονται σε προσφορά της Coricelli ύψους 470 εκατ. ευρώ για το 57% του μεριδίου που κατέχει το Ταμείο CVC στην Deoleo S.A., την εταιρεία που διαχειρίζεται τις βιομηχανικές δραστηριότητες, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτίμηση του ισπανικού πολυεθνικού Ομίλου από την Coricelli ανέρχεται σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία πώλησης της Deoleo έχει ωθήσει έναν από τους κύριους ανταγωνιστές της, τον μεγάλο ισπανικό -ανδαλουσιανό- συνεταιρισμό Dcoop ο οποίος επίσης ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Deoleo, να υποστηρίξει ότι η ισπανική Κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί τη μελλοντική ισπανική ιδιοκτησία της Deoleo, ώστε να μην χαθεί ο ισπανικός χαρακτήρας του Ομίλου και να μην διακυβευθούν τα συμφέροντα του ισπανικού ελαιοκομικού κλάδου.

Η ηγεσία του Dcoop προέβη σε έμμεση επίκληση του Βασιλικού Διατάγματος 571/2023, το οποίο εστιάζει τους ελέγχους του σε συναλλαγές όπου ο αγοραστής προέρχεται από χώρες «εκτός της Ε.Ε και της ΕΖΕΣ» ή, εάν είναι ευρωπαϊκής καταγωγής, όταν ο τελικός μέτοχος βρίσκεται εκτός Ε.Ε. Σημειωτέον ότι εν λόγω Διάταγμα, σε σχετική μεταβατική διάταξή του θέτει ως δικλείδα ασφαλείας, εάν ο αγοραστής προέρχεται από την Ε.Ε., το κριτήριο του εάν η εταιρεία που αποκτάται είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ή όχι, σε συνάρτηση βεβαίως και με το εάν η δραστηριότητά της θεωρείται στρατηγικού χαρακτήρα.

Η Dcoop τονίζει ότι «ο μελλοντικός αγοραστής της Deoleo θα πρέπει να διατηρήσει τη δέσμευσή του στην ποιότητα των πρώτων υλών και των εμπορικών σημάτων της, δύο πυλώνες της επιχειρηματικής στρατηγικής της, καθώς και ότι ο αγοραστής θα πρέπει να διατηρήσει την εξουσία λήψης αποφάσεων στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ισπανία».

Ο συνεταιρισμός υποστηρίζει ότι ο ίδιος θα πληρούσε αυτές τις δύο προϋποθέσεις. Τα εδώ μέσα επισημαίνουν ότι η προσφορά της Coricelli αφορά τον Όμιλο Deoleo UK, με έδρα το Ην. Βασίλειο και μη εισηγμένο στο Χρηματιστήριο, της οποίας η ισπανική Deoleo S.A., η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, είναι έμμεσος μέτοχος.

Επισημαίνεται επίσης ότι η Deoleo UK έχει λειτουργικές θυγατρικές στην Ισπανία, όπως η Deoleo Global, η οποία κατέχει εμπορικά σήματα και βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία όπως το εργοστάσιο της Alcolea (Κόρδοβα) που συνιστά ενδεχομένως τη μεγαλύτερη εγκατάσταση εμφιάλωσης στον κόσμο. Πάντως, όπως σημειώνουν κλαδικοί αναλυτές στην Ισπανία, για να απαιτηθεί η έγκριση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου για μία εξαγορά από ξένο επενδυτή, η εξαγορασθείσα εταιρεία πρέπει να λειτουργεί σε έναν κρίσιμο τομέα και η πώλησή της πρέπει να επηρεάζει τη «δημόσια τάξη, ασφάλεια και υγεία».

Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των δραστηριοτήτων που ελέγχονται και περιλαμβάνονται στο ως άνω Βασιλικό Διάταγμα δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα, ωστόσο στη διατύπωση της νομοθεσίας αναφέρονται έννοιες όπως η ασφάλεια των τροφίμων, οι πρώτες ύλες και οι βασικές εισροές. Διευκρινίζεται τέλος ότι, εάν το αντίτιμο της εξαγοράς δεν υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, δεν απαιτείται η σχετική κυβερνητική έγκριση.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Deoleo είχε επιβεβαιώσει στις 19/8 στην ισπανική Εθνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (CNMV) ότι οι δύο κύριοι μέτοχοί της, τα επενδυτικά Ταμεία Alchemy και CVC «αναλύουν πιθανές στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις σχετικά με την επένδυσή τους, οι οποίες δεν αποκλείουν την πιθανή πώληση όλων ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων και των επιχειρήσεων του ομίλου Deoleo». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας προς την CNMV, «δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και η Deoleo δεν γνωρίζει εάν η συνεχιζόμενη διαδικασία θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη συναλλαγή, ούτε τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί».

Ο ισπανικός οικονομικός Τύπος σημειώνει ότι οι Όμιλοι Coricelli και Dcoop δεν είναι τα μόνα μέρη που ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Deoleo, αλλά ότι διάφοροι βιομηχανικοί και χρηματοοικονομικοί επενδυτές, τόσο εθνικοί όσο και διεθνείς, έχουν επίσης προσεγγίσει την ισπανική εταιρεία.

Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Deoleo

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Deoleo κατέχει μάρκες όπως οι Carbonell, Koipe, Hojiblanca και Bertolli, με διεθνή παρουσία. Επισημαίνεται ότι το επενδυτικό Ταμείο Alchemy Partners κατέχει σχεδόν το 41% των μετοχών της Deoleo Holding, ενώ 51% του Ομίλου holding ανήκει στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο Deoleo S.A., στην οποία το Ταμείο CVC κατέχει μερίδιο 57%.

Εντός της εταιρείας χαρτοφυλακίου στο σύνολό της, αυτό το ποσοστό μειώνεται σε περίπου 30%, καθιστώντας την Alchemy τον κύριο μέτοχό της. Άλλος, ιστορικός μέτοχος της Deoleo S.A. είναι ο ανδαλουσιανός Όμιλος Acesur, ιδιοκτήτρια του brand Coosur, με μερίδιο που ανέρχεται σήμερα στο 5%.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Deoleo κατέγραψε καθαρά κέρδη 19,4 εκατ. ευρώ, 11 φορές υψηλότερα από το αποτέλεσμα της ίδιας περιόδου πέρυσι. Τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 393,2 εκατ. ευρώ, 8,7% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies