Σε ιστορικό υψηλό έχουν φτάσει οι τιμές του ντίζελ στις ΗΠΑ, καθώς η διακοπή των προμηθειών από τη Μέση Ανατολή οδηγεί σε αύξηση του κόστους για τη βιομηχανία, τους καταναλωτές και τους αγρότες και ασκεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Η διαφορά τιμής ενός βαρελιού ντίζελ έναντι ενός βαρελιού αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια για πρώτη φορά στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων (AAA), οι τιμές στα βενζινάδικα έφτασαν την Παρασκευή για πρώτη φορά σε μέσο όρο τα 5,85 δολάρια ανά γαλόνι, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Το κόστος των καυσίμων έχει εκτοξευθεί εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας έλλειψης ντίζελ, λόγω του αδιεξόδου στον πόλεμο με το Ιράν και της επιτυχημένης εκστρατείας της Ουκρανίας κατά των ρωσικών διυλιστηρίων.
Απάντηση στο ακριβό ντίζελ η … πτώση της ζήτησης
Οι τιμές του ντίζελ θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα — που ισοδυναμούν με περίπου 200 δολάρια το βαρέλι — έως ότου οι καταναλωτές μειώσουν τη χρήση του καυσίμου, δήλωσε η Αμρίτα Σεν, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects.
«Δεν διαβλέπουμε καμία άλλη πιθανή λύση στο πρόβλημα του ντίζελ εκτός από τη μείωση της ζήτησης λόγω των τιμών», ανέφερε.
Από τον Οκτώβριο, το ντίζελ πιθανότατα θα δεχτεί περαιτέρω πίεση λόγω της περιόδου της συγκομιδής, της ζήτησης για θέρμανση στις αρχές του χειμώνα και των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στα διυλιστήρια των ΗΠΑ.
Οι υψηλότερες τιμές του ντίζελ πιθανότατα θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, ένα σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συνομιλίες με στελέχη εταιρειών πετρελαίου στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να τους παροτρύνει να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό των τιμών των καυσίμων που προκάλεσε ο πόλεμος του εναντίον του Ιράν.
Πλήγμα στον αγροτικό τομέα
Περίπου τα τρία τέταρτα του ντίζελ στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές και τη μεταφορά εμπορευμάτων με φορτηγά, ενώ το καύσιμο είναι επίσης απαραίτητο για τη γεωργία, καθώς τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του γεωργικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην επικείμενη περίοδο συγκομιδής.
«Οι αγροτικές περιοχές πλήττονται σφοδρά από την άνοδο των τιμών του ντίζελ», ανέφερε το think tank Atlantic Council, προσθέτοντας ότι το Ουαϊόμινγκ, η Βόρεια Ντακότα και η Αλάσκα είχαν την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ντίζελ το 2024.
Την Πέμπτη, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα εισοδήματα των αγροτών αναμένεται να μειωθούν κατά 2,5% το 2026 σε πραγματικούς όρους, ενώ το κόστος των καυσίμων θα αυξηθεί κατά σχεδόν 30% και των λιπασμάτων κατά 15%.
Η Energy Aspects πρότεινε στην κυβέρνηση Τραμπ να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τα καύσιμα, ώστε να επιτρέψει στα διυλιστήρια να παράγουν περισσότερο ντίζελ, ενώ θα μπορούσε επίσης να εντείνει τις προσπάθειές της για τη συνοδεία δεξαμενόπλοιων ντίζελ μέσω των Στενών του Ορμούζ. Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης κυκλοφορίας μέσω του στενού αφορούσε δεξαμενόπλοια που μετέφεραν αργό πετρέλαιο.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες εξάγουν μεγάλες ποσότητες ντίζελ που παράγεται στα διυλιστήριά τους για να καλύψουν τη ζήτηση στο εξωτερικό, θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν την Ευρώπη να διαθέσει περισσότερο ντίζελ από τα δικά της στρατηγικά αποθέματα.
Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαθέσει μόνο το 10% των 73 εκατομμυρίων βαρελιών καυσίμων που είχαν δεσμευτεί να διαθέσουν κατά την έναρξη της σύγκρουσης με το Ιράν, προτιμώντας αντ’ αυτού να εισάγουν ντίζελ από τις ΗΠΑ. «Εάν η μείωση των αποθεμάτων επιταχυνθεί και οι τιμές το χειμώνα εκτοξευθούν στα ύψη, οι χώρες ενδέχεται να επιλέξουν να διαθέσουν τις υπόλοιπες ποσότητες», ανέφερε η Energy Aspects.
Η διαφορά τιμής ενός βαρελιού ντίζελ έναντι ενός βαρελιού αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια για πρώτη φορά στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, μια εξέλιξη που ο οργανισμός τιμολόγησης Argus Media χαρακτήρισε ως «πραγματικά άνευ προηγουμένου».
Οι τιμές της βενζίνης επίσης αυξάνονται και έφτασαν την Παρασκευή σε μέσο όρο τα 4,15 δολάρια ανά γαλόνι, σύμφωνα με την AAA. Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει επίσης αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μειώνονται οι πιθανότητες για βραχυπρόθεσμη επίλυση της κρίσης στον Κόλπο. Την Παρασκευή, το αργό Brent, που αποτελεί σημείο αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 95 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο σχεδόν 7% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.







































