Με το αρνητικό πρόσημο να επικρατεί τελικά και τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στη ζώνη των 2.700 μονάδων, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται ολοένα πιο απαιτητικό, μετά και τη νέα εκτόξευση του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 2.701,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 2.675,96 μονάδων (-1,13%) και 2.709,88 μονάδων (+0,12%). Ο τζίρος ανήλθε στα 432 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13 εκατ. τεμάχια αξίας 106,7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,17% στις 6.919,05 μονάδες, ενώ στο -0,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 3.072,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 3.186,46 μονάδες.
Καθηλωμένο στις 2.700 μονάδες
Με απώλειες ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στη ζώνη των 2.700 μονάδων, καθώς η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και η νέα άνοδος του πετρελαίου περιόρισαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Η αγορά, μετά την ισχυρή ανοδική της πορεία και τα πρόσφατα υψηλά, δείχνει πλέον να αναζητά ισορροπίες, με τις 2.670 μονάδες να αποτελούν την κοντινότερη τεχνική στήριξη και τις 2.750 μονάδες την επόμενη σημαντική αντίσταση.
Το διεθνές περιβάλλον παραμένει δύσκολο, με το Brent να κινείται πλέον στη ζώνη των 100 δολαρίων το βαρέλι, καθώς η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εντείνει τις ανησυχίες για την ενεργειακή προσφορά. Η άνοδος του πετρελαίου επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο νέων πληθωριστικών πιέσεων, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Ένα παρατεταμένα υψηλό ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και να λειτουργήσει ανασταλτικά για τις αγορές μετοχών.
Σε επίπεδο μετοχών, η Jumbo ξεχώρισε στη σημερινή συνεδρίαση, λόγω των μεγάλων προσυμφωνημένων συναλλαγών. Μέσω πέντε πακέτων άλλαξε χέρια συνολικά ποσοστό 0,97% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, συνολικής αξίας περίπου 34,4 εκατ. ευρώ. Τα πακέτα πραγματοποιήθηκαν σε τιμές από 26 έως 26,61 ευρώ, στοιχείο που προσθέτει ενδιαφέρον στη διακίνηση, χωρίς ωστόσο να επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για την ταυτότητα των πωλητών και των αγοραστών ή για τον λόγο των συναλλαγών.
Στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η Aegean, Jumbo και Coca Cola έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, ενώ ανω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Βιοχάλο, ΕΛΧΑ, Κύπρου, Πειραιώς, Eurobank και Λάμδα. Ήπια πτωτικά έκελισαν οι ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Alpha Bank, Credia Bank και ΔΑΑ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Aktor.
Στον αντίποδα, η Helleniq Energy έκλεισε με άλμα 6,29%, με τη Motor Oil να ακολουθεί με το δικό της +3,38%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Optima Bank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Metlen, Cenergy, Allwyn και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.


































