Με μια «υποσχετική» συνέκρινε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ο Γιώργος Βασιλειάδης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο OT FORUM και στους δημοσιογράφους, Γιάννη Μπασκάκη και Δημήτρη Τερζή.
Απέναντι στην κυβερνητική «υποσχετική», η ΕΛ.Α.Σ αντέταξε ένα συνεκτικό και οραματικό σχέδιο, με προσεκτικά βήματα, «χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά», με στόχο μια καλύτερη ζωή για όλους, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, σημείωσε ο Γ. Βασιλειάδης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το κόμμα λαμβάνει υπόψη τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είναι ο βασικός άξονας του «βηματισμού», ενώ δήλωσε βέβαιος ότι «υπάρχουν δυνατότητες πολιτικής ανατροπής», τονίζοντας ότι «εμείς κατεβαίνουμε για να κερδίσουμε τις αλλαγές».
Η χώρα οδεύει σε αδιέξοδο και χρειάζεται άμεση αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και η ανατροπή θα έρθει με σοβαρότητα και συγκροτημένο σχέδιο σημείωσε ο Γ. Βασιλειάδης.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, προσθέτοντας ότι ενώ τέλειωσε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη χώρα δεν ανέκαμψε και δεν έγινε ανθεκτικότερο τίποτα.
Υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για αξιοπιστία, καθώς η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη όλων των προσδοκιών.
Είπε ότι όταν δεν τα βάζεις με τα καρτέλ, δεν κάνεις καμία παρέμβαση στην ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα, τότε η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών.
Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η ΕΛ.Α.Σ κατέθεσε ένα σύνολο προτάσεων, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», αλλά το κόμμα μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία των εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών, την παρέμβαση του κράτους όπου χρειάζεται, τα μακροχρόνια συμβόλαια ενέργειας που εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές, τονίζοντας ότι υπάρχουν εργαλεία και σε επίπεδο ΕΕ αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει.
Αντίθετα, όπως είπε, νομοθετεί υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, υπέρ των οικονομικά ισχυρών.
Ερωτώμενος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Γ. Βασιλειάδης είπε ότι η ΕΛ.Α.Σ. έχει θέση υπέρ της άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους, μέσα από ένα διαφορετικό σύστημα εισαγωγής.
Ωστόσο είπε ότι «έχουμε μια πραγματικότητα» αναφερόμενος στη θετική κρίση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Έτσι, είπε ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο Άρθρο 16, καθώς διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, θα δοθεί ένα σοβαρό επίδομα των παιδιών που περνούν σε περιφερειακά πανεπιστήμια για να μπορέσουν να σπουδάσουν, ενώ θα θεσπιστούν νέα κριτήρια για τα ιδιωτικά ιδρύματα και «δεν θα είναι σούπερ μάρκετ».
Σε ό,τι αφορά την κριτική στην ΕΛ.Α.Σ από τα αριστερά, ο Γ. Βασιλειάδης είπε ότι αριστερή πολιτική είναι όταν κάνεις τη ζωή του πολίτη καλύτερη και δεν αφήνεις κανέναν στο περιθώριο.
Τέλος, είπε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στην δύσκολη οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με το συμβιβασμό της σοσιαλδημοκρατίας και της απουσίας οραματικού λόγου από την αριστερά.
Σημείωσε ότι τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενώ, ως κόμμα, διαμορφώνουν ένα ιδεολογικό πλαίσιο «για να δώσουμε πολιτική έκφραση στις ανησυχίες του κόσμου».






































