array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(7) "Economy"
    [1]=>
    string(15) "Consumer Issues"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(16) "Personal Finance"
}

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πραγματικά γλιτώνουν τα νοικοκυριά

Παρά την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30%, η καθαρή επιβάρυνση των νοικοκυριών παραμένει σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πραγματικά γλιτώνουν τα νοικοκυριά

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Με ένα νέο πακέτο επιδοτήσεων στα καύσιμα και αυξημένο επίδομα θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά. Η παρέμβαση μειώνει αισθητά την τιμή με την οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς όμως να καλύπτει τη μεγάλη απόσταση από τα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πριν από τις παρεμβάσεις εκτιμάται περίπου στα 1,95 ευρώ το λίτρο, με πιθανό εύρος από 1,90 έως 2 ευρώ.

Από τις 15 έως τις 31 Οκτωβρίου το κράτος θα επιδοτήσει την τιμή κατά 20 λεπτά το λίτρο, ενώ τα διυλιστήρια θα προσθέσουν έκπτωση ακόμη 20 λεπτών. Η συνολική μείωση φτάνει έτσι τα 40 λεπτά και η εκτιμώμενη μέση τιμή στην αντλία υποχωρεί στα 1,55 ευρώ το λίτρο, με πιθανή διακύμανση από 1,50 έως 1,60 ευρώ.

Η τιμή των 1,55 ευρώ, ωστόσο, δεν αποτελεί πλαφόν ούτε ενιαία πανελλαδική τιμή. Πρόκειται για μέση εκτίμηση. Η τελική λιανική τιμή θα εξαρτηθεί από την περιοχή, το κόστος μεταφοράς, τα περιθώρια εμπορίας και τις διεθνείς τιμές. Σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές η επιβάρυνση αναμένεται υψηλότερη.

Από τα 1.130 στα 1.550 ευρώ

Η σύγκριση με την έναρξη της περσινής περιόδου αποκαλύπτει το μέγεθος της αύξησης. Τον Οκτώβριο του 2025 η μέση τιμή εκκίνησης είχε διαμορφωθεί περίπου στα 1,13 ευρώ το λίτρο. Επομένως, μία προμήθεια 1.000 λίτρων κόστιζε 1.130 ευρώ.

Με τιμή 1,55 ευρώ το λίτρο, η ίδια ποσότητα θα κοστίσει φέτος 1.550 ευρώ.

Η διαφορά φτάνει τα 420 ευρώ ή το 37,2%, ακόμη και μετά την κρατική επιδότηση και την έκπτωση των διυλιστηρίων.

Η κυβέρνηση συγκρίνει τη φετινή εκτιμώμενη τιμή με τα 1,75 ευρώ στα οποία έκλεισε η προηγούμενη περίοδος διάθεσης τον Απρίλιο. Για το νοικοκυριό που προμηθεύτηκε πετρέλαιο κατά την περσινή εκκίνηση, όμως, η σύγκριση είναι διαφορετική, ζυγίζοντας τα 1,13 ευρώ με τα 1,55 ευρώ.

Επιπλέον, η μείωση των 40 λεπτών ισχύει μόνο για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η εξέλιξη της τιμής από τον Νοέμβριο θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς αγορές και από το εάν θα ανακοινωθεί νέα παρέμβαση.

Αυξημένο κατά 30% το επίδομα

Το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης αφορά την οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30% για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο 2026-2027.

Η αύξηση καλύπτει το πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα, το πέλετ και τις υπόλοιπες επιλέξιμες μορφές ενέργειας.

Το ανώτατο επίδομα αυξάνεται από 1.200 σε 1.560 ευρώ, χωρίς να μεταβάλλονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται τα ποσά για τους δικαιούχους, όχι όμως και ο αριθμός όσων μπορούν να ενταχθούν λόγω χαμηλότερων ή διευρυμένων ορίων.

Κατά την προηγούμενη περίοδο ενισχύθηκαν 1,17 εκατομμύρια νοικοκυριά για όλες τις μορφές θέρμανσης. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου 750.000 νοικοκυριά πληρούν τα κριτήρια για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 60% όσων χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου και η προκαταβολή να καταβληθεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του επιδόματος από 173 σε 225 εκατ. ευρώ.

Τι δείχνουν τα παραδείγματα

Παρά την αύξηση του επιδόματος, οι υπολογισμοί για την αγορά 1.000 λίτρων δείχνουν ότι η τελική επιβάρυνση παραμένει πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι.

Για οικογένεια με ένα παιδί στην Αθήνα, το επίδομα αυξάνεται από 155 σε 201,50 ευρώ. Το 2025, μετά την αφαίρεση του επιδόματος, η προμήθεια των 1.000 λίτρων κόστιζε 975 ευρώ. Με τη φετινή τιμή και το αυξημένο επίδομα, το καθαρό κόστος ανέρχεται σε 1.348,50 ευρώ. Η επιβάρυνση φτάνει τα 373,50 ευρώ ή το 38,3%.

Για οικογένεια με ένα παιδί στη Θεσσαλονίκη, το επίδομα αυξάνεται από 256 σε 332,80 ευρώ. Το καθαρό κόστος ανεβαίνει από 874 ευρώ το 2025 σε 1.217,20 ευρώ το 2026. Η διαφορά φτάνει τα 343,20 ευρώ ή το 39,3%.

Στην Κοζάνη, για οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα αυξάνεται από 298 σε 387,40 ευρώ. Μετά το επίδομα, τα 1.000 λίτρα κόστιζαν πέρυσι 832 ευρώ. Φέτος η καθαρή επιβάρυνση υπολογίζεται στα 1.162,60 ευρώ, αυξημένη κατά 330,60 ευρώ ή 39,7%.

Στην Ξάνθη, για οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα αυξάνεται από 344 σε 447,20 ευρώ. Το καθαρό κόστος ανεβαίνει από 786 σε 1.102,80 ευρώ. Πρόκειται για πρόσθετη επιβάρυνση 316,80 ευρώ ή 40,3%.

Το «πραγματικό κόστος»

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι για τους δικαιούχους του επιδόματος το πραγματικό κόστος μπορεί να υποχωρεί περίπου στα 1,35 ευρώ το λίτρο. Η συγκεκριμένη τιμή, όμως, αποτελεί μέσο ενδεικτικό υπολογισμό και όχι τιμή που θα βλέπει ο καταναλωτής στην απόδειξη.

Το νοικοκυριό θα καταβάλλει κατά την παράδοση ολόκληρη την αξία του πετρελαίου, δηλαδή περίπου 1.550 ευρώ για 1.000 λίτρα στην περίπτωση της μέσης τιμής. Το επίδομα θα πιστωθεί αργότερα στον τραπεζικό λογαριασμό.

Παράλληλα, το πραγματικό κόστος μετά το επίδομα διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή, τον κλιματικό συντελεστή, τον αριθμό των παιδιών και το ύψος των επιλέξιμων αγορών.

Η αύξηση του επιδόματος περιορίζει μέρος της επιβάρυνσης, αλλά δεν εξουδετερώνει την άνοδο της τιμής. Ενώ η τιμή των 1.000 λίτρων αυξάνεται κατά 420 ευρώ, το πρόσθετο επίδομα στα συγκεκριμένα παραδείγματα κυμαίνεται μόλις από 46,50 έως 103,20 ευρώ.

Πώς θα κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση στην ψηφιακής πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myΘέρμανση, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Εκεί οι δικαιούχοι μπορούν να:

  • κάνουν αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης για πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, λοιπά καύσιμα ή ηλεκτρική ενέργεια,
  • δηλώσουν τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που αντιστοιχούν στα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας.

Για την υποβολή αίτησης, πρέπει ο δικαιούχος να έχει δηλώσει στην πλατφόρμα «Δήλωση Λογαριασμού IBAN» της ψηφιακής πύλης myAADE ένα αριθμό λογαριασμού IBAN στον οποίο είναι κύριος δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Οι παρεμβάσεις στα καύσιμα κίνησης

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης κρατική επιδότηση 15 λεπτών ανά λίτρο στο diesel κίνησης και 10 λεπτών στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, με την τελευταία να εφαρμόζεται από τις 17 Οκτωβρίου.

Στο diesel προστίθεται έκπτωση 5 λεπτών από τα διυλιστήρια, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στα 20 λεπτά. Στην αμόλυβδη δεν ανακοινώθηκε πρόσθετη έκπτωση από τα διυλιστήρια.

Για τα καύσιμα κίνησης, πάντως, τα 15 λεπτά στο diesel και τα 10 λεπτά στην αμόλυβδη αποτελούν ουσιαστικά συνέχιση των υφιστάμενων επιδοτήσεων και όχι νέα πρόσθετη μείωση από τα σημερινά επίπεδα. Η επιπλέον αλλαγή περιορίζεται στα 5 λεπτά που προσφέρουν τα διυλιστήρια στο diesel.

Το δημοσιονομικό κόστος των επιδοτήσεων στα τρία καύσιμα για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου υπολογίζεται σε 46 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα επιπλέον 52 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό πρόσθετο κόστος των δύο παρεμβάσεων φτάνει τα 98 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο μειώνει την πίεση, αλλά δεν επαναφέρει το κόστος της θέρμανσης στα περσινά επίπεδα. Για τα νοικοκυριά, το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο αφαιρείται από τη θεωρητική τιμή των 1,95 ευρώ, αλλά πόσο περισσότερο θα πληρώσουν σε σύγκριση με τον προηγούμενο χειμώνα.

OT Originals
Περισσότερα από Πετρέλαιο

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies