Η αρμόδια ιρλανδική ρυθμιστική Αρχή πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση της διαρροής δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, των οποίων τα προσωπικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο.

Αρχικά, η Irish Data Protection Commission εξέτασε τους ισχυρισμούς του Facebook ότι τα δεδομένα ήταν παλαιά, από προγενέστερη διαρροή που είχε γίνει το 2019. Ωστόσο, η Αρχή αποφάνθηκε ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα. Το Facebook από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «θα συνεργαστεί πλήρως».

Στη σχετική ανακοίνωση η αμερικανική εταιρεία θεωρεί ότι η έρευνα «σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά που κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία για τους χρήστες να βρίσκουν και να συνδέονται με φίλους μέσω των υπηρεσιών του Facebook».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι «αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κοινά σε πολλές εφαρμογές και διερευνούμε τους τρόπους να εξηγήσουμε τη λειτουργία τους και τα μέτρα προστασίας που έχουμε λάβει».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρυθμιστική Αρχή της Ιρλανδίας θεωρείται υπηρεσία κλειδί για τέτοιου είδους έρευνες από την στιγμή που τα κεντρικά γραφεία του Facebook βρίσκονται στο Δουβλίνο.

Η υπόθεση αφορά τη διαρροή δεδομένων 533 εκατομμυρίων ατόμων από 106 χώρες τα οποία δημοσιεύτηκαν σε ένα hacking forum νωρίτερα τον Απρίλιο, αν και τα δεδομένα είχαν υποκλαπεί από το Facebook κάποια χρόνια νωρίτερα.

Το κενό ασφαλείας που επέτρεψε την πρόσβαση στα συγκεκριμένα δεδομένα διορθώθηκε το 2019, αφού το Facebook κατάλαβε ότι όντως υπάρχει και έχει οδηγήσει σε διαρροή δεδομένων. Αν και τα ίδια τα δεδομένα δεν θεωρήθηκαν κρίσιμης σημασίας, εντούτοις η μεγάλη κλίμακα της διαρροής προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς επί των θεμάτων της κυβερνοασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή της η ιρλανδική ρυθμιστική Αρχή ξεκαθάρισε ότι εξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία και «φαίνεται ότι ένας ή περισσότεροι κανονισμοί του GPDR και/ ή της Νομοθεσίας περί Προσωπικών Δεδομένων ίσως έχουν παραβιαστεί». Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η Αρχή «οφείλει να εξετάσει εάν η Facebook Ireland τήρησε τις δεσμεύσεις της, σαν διαχειριστής των δεδομένων».

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που μία επιχείρηση αποδειχθεί ότι έχει παραβιάσει τους κανονισμούς του GDPR ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 4% επί των ετήσιων, παγκόσμιων, εσόδων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα