Τόσο ο εγκέφαλος όσο και το σώμα σας μπορεί να αντέξουν το αίσθημα της υπερβολικής πίεσης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν αντιμετωπίζετε σταθερά υψηλά επίπεδα άγχους χωρίς να κάνετε βήματα για την διαχείριση ή τη μείωσή του, η εξάντληση τελικά αναλαμβάνει, αφήνοντάς σας συναισθηματικά όπως και σωματικά εξαντλημένους.

Το burnout συνήθως συμβαίνει σταδιακά και ενδεχομένως να μην παρατηρήσετε αμέσως τα συμπτώματα. Συνήθως ξεκινά με την αίσθηση της απώλειας του ελέγχου στην καθημερινότητά σας ενώ μπορεί να μειωθεί και η αίσθηση της κινήτρου.

Με την πάροδο του χρόνου, το burnout τείνει να επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας και για αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα, ώστε να το διαχειριστείτε κατάλληλα.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα

Τα βασικά σημάδια που σας προειδοποιούν περιλαμβάνουν:

-Δυσκολία στην συγκέντρωση ενώ μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξαφνικά ξεχνάτε μικρές λεπτομέρειες.

-Δεν νιώθετε τόσο υπερήφανοι για την δουλειά σας, συγκριτικά με το παρελθόν.

-Μπορεί να νιώσετε ότι έχετε χάσει τον εαυτό σας ή και τους στόχους σας.

-Ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε δυσκολία να διατηρήσετε τις σχέσεις σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

-Μπορεί να νιώθετε απογοητευμένοι ή να είστε ευέξαπτοι με τους συναδέλφους σας.

-Πιθανόν να παρατηρήσετε μια ανεξήγητη μυϊκή ένταση, πόνο κόπωση ή ακόμα και αϋπνία.

Το burnout μπορεί, ταυτόχρονα, να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση στον εργασιακό τομέα, μπορεί να σας εμποδίζει από το να απολαμβάνετε τα χόμπι σας ή τον χρόνο που περνάτε με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Μπορεί, ακόμα να σηματοδοτεί τον αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψης. Η δράση για την αντιμετώπιση του εξουθενωτικού burnout είναι απαραίτητη, καθώς διαφορετικά αυξάνονται οι πιθανότητες επιδείνωσής του.

Βρείτε τη ρίζα του προβλήματος

Είναι δύσκολο να πραγματοποιήσετε αλλαγές στην καθημερινότητά σας όταν δεν γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να αλλάξετε για να την βελτιώσετε. Η διερεύνηση παραγόντων που μπορεί να προκαλούν εκτεταμένο άγχος ή ανησυχία μπορεί να σας βοηθήσει. Το burnout συχνά σχετίζεται με την εργασία και τους επαγγελματικούς παράγοντες, όπως το άγχος μιας ολοένα και πιο απαιτητικής θέσης.

To burnout θα μπορούσε να εμφανιστεί και όταν έχετε ένα αυστηρό ακαδημαϊκό πρόγραμμα, όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην προσωπική σας ζωή ή ακόμα και όταν προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα μόνοι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το στρες που συνοδεύει κάθε παράγοντα ξεχωριστά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο του, ο συνδυασμός ωστόσο, είναι αυτός που μπορεί να σας «λυγίσει».

Στραφείτε σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε

Αν νιώθετε αβεβαιότητα ξεκινώντας να αντιμετωπίσετε το burnout, μην ανησυχήσετε καθώς αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση. Αυτή η σωματική και ψυχική εξουθένωση μπορεί να γίνει τόσο δύσκολη, που ακόμα και ο τρόπος αντιμετώπισής της να φανεί ως κάτι εξίσου εξαντλητικό.

Η συζήτηση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά, αφού μπορείτε να αντλήσετε υποστήριξη και αποθέματα θετικής ενέργειας. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην καθημερινότητά σας. Βρίσκονται αρκετά κοντά σας για να κατανοήσουν τι ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας αλλά εξακολουθούν να έχουν αρκετή απόσταση για να εξετάσουν την κατάσταση με διαύγεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
7 «βήματα» για την επιτυχία – Πώς επιβιώνουμε σε περιβάλλοντα εντατικοποίησης της εργασίας
Executive |

7 «βήματα» για την επιτυχία – Πώς επιβιώνουμε σε περιβάλλοντα εντατικοποίησης της εργασίας

Οι ιστορίες εταιρικών γιγάντων που «πεινούν» για τον χρόνο των εργαζομένων τους, ξεκινούν από τη Σίλικον Βάλεϊ και τη Γουόλ Στριτ και εκτείνονται μέχρι το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο