Στοχευμένες και μόνο για τους πληττόμενους μισθωτούς και επαγγελματίες θα είναι οι παρεμβάσεις στα τεκμήρια και στο όριο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών αγορών, που θα εφαρμοστούν και θα αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και θα φορολογηθούν φέτος.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τα τεκμήρια και τις e-δαπάνες, δεν θα έχουν γενική εφαρμογή για όλους τους φορολογούμενους.

Ειδικότερα μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο αλλαγών που θα αφορούν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ανάμεσα σε αυτές είπε ότι θα υπάρχουν προσαρμογές στα τεκμήρια για όσους είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραστικά το 2020 λόγω της πανδημίας ώστε να φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα τους.

Επίσης, πρόσθεσε, θα υπάρχει προσαρμογή και για όσους δεν έπιασαν το ελάχιστο όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις λόγω της αναγκαστικής μείωσης της κατανάλωσης λόγω των lockdown της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι, λόγω των αθρόων αναστολών συμβάσεων εργασίας, τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, μειώθηκαν δραματικά, καθώς για αρκετούς μήνες του 2020 έλαβαν μόνο την αποζημίωση των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ.

Εκτός των άλλων αυτό έχει ως συνέπεια, όσοι έχουν τεκμαρτές δαπάνες, τις οποίες κάλυπταν με το πραγματικό τους εισόδημα μέχρι και το φορολογικό έτος 2019, φέτος να κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Τι ίδιο ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να κλείσουν για ορισμένους μήνες τις επιχειρήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, για τους φορολογούμενους αυτούς, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην φορολογηθούν λόγω των τεκμηρίων. Ένα βέβαιο μέτρο είναι ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ποσά των ειδικών αποζημιώσεων ( τα οποία δεν φορολογούνται) για την κάλυψη των τεκμηρίων, αλλά επειδή για ορισμένους φορολογούμενους δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τα τεκμήρια, ενδεχομένως θα γίνουν και πρόσθετες παρεμβάσεις.

Σε ότι αφορά στην υποχρέωση των φορολογουμένων να καλύπτουν (από το 2020) με ηλεκτρονικές αγορές το 30% του εισοδήματός τους, επίσης θα υπάρξει μέριμνα για τους πληττόμενους.

Το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πλήρη απαλλαγή των πληττόμενων από την υποχρέωση των ηλεκτρονικών αγορών του 2020 και τη μείωση του ορίου στο 15% – 20% για τις υπόλοιπες κατηγορίες των φορολογουμένων, καθώς λόγω τη πανδημίας και των lockdown αρκετοί φορολογούμενοι περιόρισαν τις αγορές τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα κάλυψης του ορίου του εισοδήματός τους το 2020, με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα