Προεδρικό διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τους εργολάβους που συνάπτουν ομοσπονδιακές συμβάσεις να καταβάλουν κατώτατο μισθό ύψους 15 δολαρίων την ώρα στους εργαζομένους τους, αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται επί της ουσίας για διπλασιασμό του κατώτατο μισθού από τα 7,25 δολάρια που είναι σήμερα.

Ο Μπάιντεν εδώ και καιρό ασκεί πιέσεις στις επιχειρήσεις να προσφέρουν υψηλότερες αμοιβές στους υπαλλήλους τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να καταφύγει στη «λύση» του προεδρικού διατάγματος καθώς η προσπάθειά του να περάσει την τροπολογία αυτή από το Κογκρέσο δεν ευοδώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον αμερικανικό Τύπο ο κατώτατος μισθός θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Μπάιντεν ανέδειξε την αύξηση στο κατώτατο, σε κορωνίδα της οικονομικής του ατζέντας.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και μερικοί μετριοπαθείς Δημοκρατικοί φοβούνται ότι οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί θα μειώσουν την απασχόληση επιβάλλοντας υπερβολικά βάρη στις επιχειρήσεις.

Τον περασμενο Φεβρουάριο η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) ανέφερε ότι το σχέδιο Μπάιντεν θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 1,4 εκατομμύριο την αναφερόμενη χρονιά και θα αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Τονίζει ωστόσο ότι θα βγάλει 900.000 Αμερικανούς από τη φτώχεια έως το 2025.

Η CBO εκτιμά ότι η πρόταση θα αυξήσει τις συνολικές πληρωμές των καθαρών ποσών προς τους δικαιούχους κατά 333 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δεκαετία 2021-2031, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση αυτή αντιπροσωπεύει και ένα αυξημένο κόστος μισθοδοσίας για τις εταιρίες που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή