Να βγάλουν άκρη με τα αντικρουόμενα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ προσπαθούν οι αναλυτές, δεδομένου πως λίγες μέρες μετά την αύξηση της ανεργίας, νέα στοιχεία έδειξαν τις κενές θέσεις εργασίας σε επίπεδα ρεκόρ για το Μάρτιο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τα ανοίγματα σε θέσεις εργασίας εκτινάχθηκαν κατά 597.000 στα 8,1 εκατ. το Μάρτιο, που αποτελεί υψηλό 21 ετών! Μάλιστα, τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης που κατέγραψε 185.000 κενές θέσεις, ενώ 155.000 θέσεις παραμένουν ανοιχτές στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε αύξηση του δείκτη ανεργίας στο 6,1% τον Απρίλιο, από το 6% του περασμένου μήνα, κόντρα στις προβλέψεις για σημαντική υποχώρηση στο 5,8%. Επίσης, ο όγκος των προσλήψεων, στις 266.000 ήταν πολύ κάτω των αναμενόμενων 978.000.

Το παράδοξο αυτό στοιχείο ουσιαστικά επιβεβαιώνει όσους –κυρίως από τους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- ισχυρίζονταν πως τα γενναιόδωρα επιδόματα που μοιράζει ο Τζο Μπάιντεν, μέσα από το νέο πακέτο στήριξης, μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τον κόσμο, ώστε να επιστρέψει στην αγορά εργασίας, πέρα βέβαια από τη δεδομένη ανησυχία για την πανδημία. Η κριτική δε, που θα ασκηθεί από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Εξάλλου, αν οι εταιρείες και τα καταστήματα δυσκολευτούν να βρουν το προσωπικό που αναζητούν, είναι προφανές πως δεν θα μπορούν να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία και αυτό προφανώς θα οδηγήσει σε ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών που θα επιβραδύνει την ανάρρωση της οικονομίας συνολικά.

Ενδεικτικά η National Federation of Independent Business, που εκπροσωπεί μια πλειάδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε πως το 42% των μελών της καταγγέλλει δυσκολία στο να βρει προσωπικό και να καλύψει τα κενά που έχει.

Ταυτόχρονα αρκετές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αυξήσουν τους προσφερόμενους μισθούς για να προσελκύσουν προσωπικό, γεγονός που θα επιταχύνει την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά. Ενδεικτικά ο ξενοδοχειακός κλάδος και ο κλάδος ψυχαγωγίας ανακοίνωσε ήδη ότι προχωρά σε αυξήσεις μισθών, αν και πάντα κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν προ της πανδημίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις που χρειάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή