Σε συνολικές παραγγελίες 9.098 ρομπότ προχώρησαν εταιρείες στη Βόρεια Αμερική το πρώτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 19,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Ένωση Προώθησης Αυτοματισμού (Association for Advancing Automation), που εδρεύει στο Αν Αρμπορ του Μίσιγκαν των ΗΠΑ και εκπροσωπεί πάνω από 1000 οργανισμούς από το χώρο της ρομποτικής. Οι παραγγελίες αυτές αποτιμήθηκαν σε αξία συνολικά άνω των466 εκατ. δολαρίων.

Οι εταιρείες στη Βόρεια Αμερική αύξησαν τις δαπάνες για βιομηχανικά ρομπότ το πρώτο τρίμηνο καθώς προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση μετά την πανδημία COVID-19.

Ποιοι νέοι κλάδοι στρέφονται ρομπότ

Τα ρομπότ κάποτε συγκεντρώνονταν στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά τώρα μετακινούνται σε περισσότερους τομείς της οικονομίας: από αποθήκες ηλεκτρονικού εμπορίου έως εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων. Για πρώτη φορά πέρυσι, τα περισσότερα ρομπότ που παραγγέλθηκαν από εταιρείες στη Βόρεια Αμερική δεν προορίζονταν για εργοστάσια αυτοκινήτων ή προμηθευτές ανταλλακτικών τους!

Η ισχυρότερη ανάπτυξη στον κλάδο των ρομπότ προήλθε το τελευταίο τρίμηνο από τους παραγωγούς μετάλλων, όπου οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 86%. Όμως και οι παραγγελίες για εταιρείες βιοεπιστημών, φαρμακευτικές και βιοϊατρικές εταιρείες, αυξήθηκαν κατά 72%, ενώ οι παραγγελίες που έκαναν εταιρείες καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 32%.

«Η ισχυρή οικονομία βοηθά προφανώς», δήλωσε ο Τζεφ Μπέρνταιν, πρόεδρος της Α3 (όπως είναι η συντομογραφία της Ένωσης Προώθησης Αυτοματισμού), και προσέθεσε ότι «δίνει στις εταιρείες την αυτοπεποίθηση να επενδύσουν σε περισσότερα πράγματα – ακόμα και σε περισσότερους αυτοματισμούς.»

Η πανδημία έδωσε ώθηση στους αυτοματισμούς

Ο Μπερνστάιν είπε ότι η πανδημία «πάγωσε» πολλές δραστηριότητες, καθώς οι επιχειρήσεις έκλεισαν για υγειονομικούς λόγους. «Αλλά τελικά επιτάχυνε την υιοθέτηση του αυτοματισμού, επειδή οι εταιρείες αναγνώρισαν ότι εάν επρόκειτο να το κάνουν, τώρα θα ήταν η ώρα.»

Η Tyson Foods Inc, αμερικανική εταιρεία κρέατος, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των εταιρειών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα ρομπότ στις γραμμές παραγωγής της. Το 2019, η εταιρεία άνοιξε ένα ερευνητικό κέντρο αυτοματισμού 2.340 τετραγωνικών μέτρων κοντά στα κεντρικά της γραφεία στο Σπρινγκντέιλ του Αρκάνσας.

«Ως επί το πλείστον, είναι ακόμη πολύ νωρίς για ορισμένα από τα πραγματικά καινοτόμα και ιδιόκτητα συστήματα που αναπτύσσουμε», δήλωσε ο Μάρτυ Λιν, διευθυντής μηχανικής του κέντρου. Η αυτοματοποίηση εργασιών όπως o τεμαχισμός και το ξεκοκάλισμα των κοτόπουλων είναι εξαιρετικά δύσκολη», σημείωσε, «επειδή το μέγεθος και το σχήμα κάθε κοτόπουλου μπορεί να ποικίλλει σημαντικά». Πράγματι τα ρομπότ λειτουργούν καλύτερα όταν μπορούν να χειριστούν ομοιόμορφα αντικείμενα.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Λιν σημείωσε πως η Tyson έχει ήδη ξεκινήσει να εγκαθιστά στα εργοστάσιά της ρομπότ που βρίσκονται στο τέλος των γραμμών παραγωγής και αυτόματα στοιβάζουν και τυλίγουν κουτιά σε παλέτες – μια διαδικασία που περιλαμβάνει τυπικά σχήματα και την επανάληψη κινήσεων ακριβείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive