Τη μεγαλύτερη αύξηση, τόσο σε ποσότητα (+43,3%), όσο και σε αξία (+30,2%), κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 σε σύγκριση με τις «επιδόσεις» που είχαν η Ιταλία και η Ισπανία.
Ωστόσο με μερίδιο μόλις 5,6% στη βρετανική αγορά, το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω έναντι των ανταγωνιστικών του προϊόντων.
Η διαφορά στις εξαγόμενες ποσότητες είναι τεράστια. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι ιταλικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη Βρετανία είναι 11,5 φορές μεγαλύτερες σε ποσότητα σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ελλάδας (13,9 χιλιάδες τόνους έναντι 1,2 χιλιάδες της Ελλάδας). Ενώ δεκαπλάσιες έναντι των ελληνικών είναι οι εξαγωγές της Ισπανίας (12,2 χιλιάδες τόνους).
Συνολικά, το 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 28,5 χιλιάδες τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αξίας 75,9 εκατ. λιρών, αύξηση 21% στην ποσότητα αλλά μόνο 4,8% στην αξία σε σχέση με το 2019.
Η σημαντική αυτή αύξηση στον όγκο εισαγωγών εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που κατευθύνεται κατά βάση στην οικιακή κατανάλωση, εξηγείται από το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη διάρκεια του έτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης, σε κάποιες περιπτώσεις ακραία, αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Οι επιδόσεις Ισπανίας και Ιταλίας

Και οι τρεις πρώτες ελαιοπαραγωγοί χώρες που προμηθεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο -Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα -αύξησαν τον όγκο των εξαγωγών τους το 2020.
Η Ιταλία, ηγέτης στον τομέα των επώνυμων ελαιολάδων, κατέχει πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς.
Η Ισπανία, που κυριαρχεί στον τομέα των ελαιολάδων ιδιωτικής ετικέτας, με τη χαμηλότερη όπως πάντα τιμή, κατέγραψε τη μικρότερη αύξηση σε όγκο (6%), που σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής σε σχέση με το 2019, οδήγησε σε υποχώρηση του μεριδίου της στην αξία (36,2%).

Μικρό το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου

Η Ελλάδα παραμένει τρίτη στην κατάταξη και πολύ μακριά από τους δύο πρώτους, με μερίδιο 5,6% και με ένα από τα ακριβότερα προϊόντα διαχρονικά, παρά την υποχώρηση της μέσης τιμής σε σχέση με το 2019.
Συγκριτικά με τους δύο πρώτους, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών τόσο σε ποσότητα (43,3%), όσο και σε αξία (30,2%).
Εκτιμάται ότι μέρος της αύξησης του ελληνικού μεριδίου αντανακλά επιπλέον εισαγωγές που έγιναν για να αντιμετωπισθεί η αιφνίδια έλλειψη προϊόντων, όχι απαραίτητα ελληνικών, αλλά οι Έλληνες προμηθευτές να βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση λόγω άμεσης διαθεσιμότητας.
«Σε κάθε περίπτωση, είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη, περισσότεροι Βρετανοί καταναλωτές δοκίμασαν το 2020 το ελληνικό ελαιόλαδο, δημιουργώντας έτσι μια δυναμική που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες εξαγωγείς», επισημαίνεται.

Η περίπτωση της Ιρλανδίας

Από τις υπόλοιπες χώρες, σημειώνεται η επίδοση της Ιρλανδίας που, εκτός της προσπάθειας κάλυψης της αιφνίδιας ακραίας ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να ερμηνευθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Φαίνεται πως κάποιες επιχειρήσεις προετοιμάζονταν για την επόμενη μέρα, αναπτύσσοντας νέους δρόμους για το εμπόριο με το ΗΒ μέσω Βορείου Ιρλανδίας.

Αγορές πανικού

Κατά το πρώτο διάστημα επιβολής περιορισμών (τέλος Μαρτίου –Μάιος 2020), οι Βρετανοί κατέφυγαν σε μαζικές αγορές πανικού αδιακρίτως προέλευσης, τιμής, ποιότητας ή άλλων χαρακτηριστικών των προϊόντων.
Η υποχρεωτική κατανάλωση όλων των γευμάτων στο σπίτι έδωσε την ευκαιρία βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών, καθώς υπήρχε χρόνος για πειραματισμό με νέα υλικά και συνταγές. Ταυτόχρονα δημιούργησε την ανάγκη προσομοίωσης της εξόδου σε εστιατόριο, με την αναπαραγωγή στο σπίτι τυπικών γευμάτων εστιατορίου ή διακοπών.
Με γνωστά και αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και προκαλώντας νοσταλγικούς συνειρμούς σε καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται πως κέρδισε έδαφος στη συνείδηση των Βρετανών καταναλωτών στη διάρκεια της πανδημίας.

Θετική εικόνα και το α’ τρίμηνο του 2021

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 βρήκε το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέο περιορισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την τάση για παρασκευή όλων των γευμάτων στο σπίτι να παγιώνεται ως τρόπος ζωής.
Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020, το φετινό αντίστοιχο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, τόσο σε ποσότητα (27,6%) όσο και σε αξία (33,1%).
Μεταξύ των τριών πρώτων, μόνο η Ισπανία δείχνει να περιορίζει τις εξαγωγές της, η Ιταλία εμπεδώνει τον ηγετικό ρόλο της, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί με αξιόλογη αύξηση (43,7% στην ποσότητα και 35% στην αξία), αλλά πάντα με χαμηλές επιδόσεις σε απόλυτες τιμές.
Βεβαίως η σύγκριση αφορά ένα τρίμηνο σε συνθήκες περιορισμού, αυτό του 2021, με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου όμως δεν είχε αναγνωριστεί καθεστώς πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο πρώτος περιορισμός επιβλήθηκε στις 24/3/2020. Συνεπώς οι επιδόσεις που καταγράφονται ενδέχεται να μην επιβεβαιωθούν στη διάρκεια του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών