Η Exxon Mobil έγινε στόχος μετόχων – ακτιβιστών. Τώρα ο ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων πετρελαϊκός γίγαντας υπέκυψε στους ακτιβιστές. Μια εκστρατεία με επικεφαλής έναν μικρό επενδυτή κατάφερε να αντικαταστήσει τουλάχιστον δύο από τους διοικητικούς συμβούλους της εταιρείας με έδρα το Τέξας με την βοήθεια της ψήφου θεσμικών τιτάνων όπως η BlackRock. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ντάρεν Γουντς, που τώρα είναι σε ευάλωτη θέση, πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα πολύ πιο ριζικών αλλαγών.

Ο Γουντς πέρασε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης των μετόχων την Τετάρτη, επιχειρηματολογώντας υπέρ των υποψηφίων για την θέση του διευθυντή της εταιρείας, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε τις πιέσεις των μετόχων για διαχωρισμό των ρόλων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου και για να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία με τις προσπάθειες Lobbying. Μια διακοπή στην συνεδρίαση προκάλεσε αναταραχή από την ακτιβιστικό hedge fund Engine No. 1, η οποία ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει «εταιρικούς μηχανισμούς» για χειραγώγηση της ψηφοφορίας. Στο τέλος, επικράτησε η BlackRock τοποθετώντας τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις υποψηφίους της, τον Gregory Goff και την Kaisa Hietala στο διοικητικό συμβούλιο.

Ήταν Ηράκλειος ο άθλος, δεδομένου του μεγέθους της εταιρίας και της απροθυμίας της Exxon να αφουγκραστεί έξωθεν παρεμβάσεις, πολύ δε περισσότερο καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό, τι μόλις πριν από έξι μήνες. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν και η τιμή της μετοχής της Exxon, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, αυξήθηκε κατά 50%, έναντι αύξησης 17% της Chevron. Ωστόσο, υπηρεσίες που ασχολούνται με τον κλάδο όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχουν αναγνωρίσει ότι μια διαρθρωτική μείωση της ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να έρθει πιο σύντομα από ό, τι θεωρείτο μέχρι τώρα. Οποιαδήποτε αναστολή στην πτώση της ζήτησης είναι σχεδόν σίγουρα προσωρινή.

Μια αλλαγή πορείας, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα εύκολη. Η Royal Dutch Shell, η BP και η Total έχουν αντιμετωπίσει πιο επιθετικά τις κλιματικές προκλήσεις, αλλά οι τιμές των μετοχών τους δεν γνώρισαν κάποια αισθητή βελτίωση. Η διοίκηση της Exxon αντιμετωπίζει κάτι που μοιάζει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, με κατάσταση lose-lose: είτε να συνεχίσει ως μια παρακμάζουσα εταιρεία ορυκτών καυσίμων ή να αρχίσει να ασχολείται με καθαρότερες ενεργειακές πηγές για τις οποίες έχει ελάχιστη εμπειρία.

Η εισαγωγή νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο με τις αναγκαίες δεξιότητες θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση. Αλλά η εταιρική κατάσταση της Exxon μπορεί να είναι όσο βιώσιμη όσο είναι η ενέργεια που προέρχεται από υδρογονάνθρακες. Η συγχώνευση με τη Chevron θα προσέφερε εξοικονόμηση κόστους και θα ενίσχυε και τις δύο εταιρείες. Καθώς το μέλλον για το πετρέλαιο γίνεται όλο και πιο ζοφερό, ο συνδυασμός φαίνεται όλο και λιγότερο εξωπραγματικό από αντιμονοπωλιακή άποψη.

Η Exxon θα μπορούσε ακόμη και να γίνει ιδιωτική. Θα ήταν ένα τεράστιο θήραμα για εταιρείες εξαγοράς. Σε έναν φανταστικό κόσμο, η Berkshire Hathaway του Warren Buffett θα μπορούσε να την αγοράσει. Ίσως κάποιος οικονομικός μάγος να καταφέρει να αποκτήσει αυτό το «λαβράκι». Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την όψη της αμερικανικής επιχειρηματικότητας όπου για περισσότερο από έναν αιώνα διαπραγματεύονται δημόσια οι μετοχές της Exxon.

REUTERS BREAKINGVIEWS


Οι υποψήφιοι που προτάθηκαν από το ακτιβιστικό hedge fund Engine No. 1 κατέλαβαν τουλάχιστον δύο έδρες στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon Mobil στη συνεδρίαση μετόχων στις 26 Μαΐου. Ο επενδυτής, ο οποίος έχει ποσοστό μικρότερο του 1% στον πετρελαϊκό γίγαντα των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έθεσε προτάσεις για τέσσερις διευθυντές. Ο Gregory Goff και η Kaisa Hietala εξελέγησαν στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Η BlackRock στήριξε τρεις από τους υποψηφίους της Engine No. 1, ανέφερε το Reuters μια ημέρα πριν το συμβούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners