Το συγκεκριμένο έργο, ο χρόνος υλοποίησής του οποίου εκτιμάται σε 48 μήνες, είναι ένα από τα τέσσερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, προϋπολογισμού 58 εκατομμυρίων ευρώ,  που βρίσκονται στη γραμμή της εκκίνησης με αφέτη την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Οι διεθνείς διαγωνισμοί και για τα τέσσερα έργα ξεκινούν άμεσα.

—————————————

Επιστροφή στο 2008 για το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, σε σχέση πάντα με το γερμανικό. Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης χρέους της χώρας έχει σπάσει προς τα πάνω το όριο του 200%.

—————————————

Το παραθαλάσσιο φιλέτο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Ηρακλείου (Γούρνες) πήρε παράταση – ως προς τις προσφορές των ενδιαφερομένων για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Έτσι, υπάρχει χρόνος επανεξέτασης προσφορών αλλά και εκδήλωσης ενδιαφέροντος από νέους επενδυτές.

Το ακίνητο έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο και διαθέτει απεριόριστη θέα στο Κρητικό Πέλαγος.

Το ακίνητο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τις παραλίες της Χερσονήσου και με την πόλη του Ηρακλείου και ως εκ τούτου στην ευρύτερη περιοχή του υφίστανται ανεπτυγμένες δραστηριότητες (εμπορικές, τουρισμού, αναψυχής και παραθεριστικής κατοικίας).

Η απόστασή του από το λιμάνι και την πόλη του Ηρακλείου είναι 16 χλμ, 13 χλμ από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου “”Ν.Καζαντζάκης”” και 20 χλμ από το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο που προβλέπεται να αναπτυχθεί στον οικισμό Καστέλλι.

Εντός του ακινήτου βρίσκονται οι εγκαταλελειμμένες και παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικανικής Αεροπορικής Βάσης Γουρνών καθώς και οι εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της Κολυμβητικής Δεξαμενής στο βορειοανατολικό άκρο του ακινήτου.

Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που περιλαμβάνει τις παρακάτω δύο επιμέρους γενικές κατηγορίες χρήσεων: α)Ζώνη Ι έκτασης 29.113 τ.μ χωροθετείται στο νότιο τμήμα του ακινήτου με «πρόσωπο» στην παλαιά Εθνική οδό με τις χρήσεις «Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή» με συντελεστή δόμησης 0.4 και β) Ζώνη ΙΙ έκτασης 316.454 τ.μ. «Τουρισμός – Αναψυχή» χωροθετείται προς βορρά με «πρόσωπο» στη θάλασσα με συντελεστή δόμησης 0.15

——————————————

Εντός του θέρους η κυβέρνηση θα κληθεί να επιλέξει τους επόμενους επικεφαλής δικαστές στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικράτειας. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκονται σε φάση κατάρτισης της λίστας των βασικών υποψηφίων.

—————————————–

Η θέση που καταλαμβάνει μια χώρα στη βάση μιας σειράς αντικειμενικών κριτηρίων στη κατάταξη Doing Business της World Bank – Διεθνούς Τράπεζας  λειτουργεί ως ένας ισχυρός επιδραστικός δείκτης καθώς δεν αφήνει κανένα μα κανένα ασυγκίνητο… Ούτε εταιρείες πιστοληπτικής ικανότητας, ούτε fund managers και ιδιώτες επενδυτές με χοντρό πορτοφόλι.   Έτσι, όταν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης διατυπώνει την εκτίμηση ότι ανάμεσα στα αναμενόμενα οφέλη από τις αλλαγές που φέρνει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο θα είναι και η «άνοδος της χώρας στην κατάταξη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας» το δίκιο του φθάνει στον ουρανό. Με άλλα λόγια, η σχέση (νέου)Κτηματολογίου (με τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες) -Doing Business  είναι από τις μικρές λεπτομέρειες που συμβάλλουν στην αλλαγή της μεγάλης εικόνας για την  χώρα μας.

—————————————-

Να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου μέτρου που αφορά στις πορείες στο κέντρο των πόλεων ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το πρωθυπουργικό γραφείο. Στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ από τη μέρα της ψήφισης του

Το υπουργείο υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προσανατολίζεται σε πιλοτική εφαρμογή του από τις μικρές πορείες μέσα στο «βαθύ» καλοκαίρι, ώστε από Σεπτέμβριο να αποτελεί κανονικότητα.

Το Μαξίμου, όπως πληροφορούμαι αρμοδίως,  απαίτησε από τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη των αστυνομικών των ΑΕΙ, ζητώντας μάλιστα εξηγήσεις για το λόγο που καθυστέρησε. Η διαδικασία έπρεπε να είχε γίνει τον Απρίλιο, και ανακοινώθηκε την τελευταία μέρα του Μαΐου. Όπερ σημαίνει ότι θα «τρέξει» εντός του καλοκαιριού και πριν την Αυγουστιάτικη χαλαρότητα.

Πάντως, αν θέλετε την εκτίμηση μου θα έλεγα ότι πολύ δύσκολα ο θεσμός θα προλάβει να υλοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο, υπό την έννοια να έχουν πιάσει δουλειά οι αστυνομικοί αυτής της μονάδας αρχές Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

——————————————————–

Αφορμή για αυτή τη μικρή ιστορία με τις εκ του περισσού λεπτομέρειες δόθηκε από την ανακοίνωση του ΟΤΕ στις χρηματιστηριακές αρχές και μέσω αυτών στο επενδυτικό κοινό ότι η  συμμετοχή των Βοστωνέζων της MFS  βρέθηκε πάνω από το όριο του 5 % στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Η ιστορία μας έχει ως εξής:  H MFS Investment Management (MFS) ένας πανίσχυρος εξ Αμερικής  διαχειριστής επενδύσεων και κεφαλαίων, παλαιότερα γνωστός και ως Massachusetts Financial Services βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία από το 1924. Μάλιστα, είναι ένας από τους παλαιότερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (asset management companies) στον κόσμο και πιστοποιημένα αποτελεί ένα πρωτοπόρο της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο αμοιβαίο κεφαλαίο , με την επωνυμία Massachusetts Investors Trust fund, βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία, μάχιμο στην αγορά. Η εταιρεία MFS έχει υπό την διαχείριση της περιουσιακά στοιχεία 528.4 δισεκατομμύρια δολάρια (2020), διπλασιάζοντας τα υπό διαχείριση κεφάλαια μέσα σε μια 10ετία (528.4  το 2020 έναντι 253 το 2010).

Με άλλα λόγια, η παρουσία της MFS  που κινείται στην περιοχή του 5 % του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ (άλλοτε λίγο κάτω  και άλλοτε λίγο πάνω από το όριο του 5 % που υποχρεώνει σε ανακοινώσεις) προσδίδει αξία στην εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και γενικότερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

———————————————————-

Μολονότι είναι γνωστή, ελάχιστοι στάθηκαν στην πληροφορία ότι η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση Navtex για επιστημονικές έρευνες σε διεθνή ύδατα, λίγες ώρες πριν ο τούρκος ΥΠΕΞ περάσει τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων. Για την ιστορία, η Navtex εξελίσσεται, αφορά στο ωκεανογραφικό πλοίο Tubitak Marmara κι αιφνιδίασε την Αθήνα.

Για πολλούς, συνιστά και μια έμπρακτη απόδειξη των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας. Μπορεί τώρα, υπό την πίεση των ΗΠΑ, οι Τούρκοι να θέλουν να επιδείξουν το καλό προσωπείο τους, ωστόσο μόλις οι ισορροπίες φτιάξουν και πάλι με την Ουάσιγκτον, η Άγκυρα θα επιστρέψει…

———————————————————-

Το θέμα των γκιουλενιστών βρίσκεται στην κορυφή της τουρκικής ατζέντας. Η Άγκυρα θέλει «ονόματα και διευθύνσεις». Το ίδιο ισχύει και για τους γνωστούς οκτώ στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Ο Τσαβούσογλου δεν είχε καμία πρόθεση να δείξει …τουριστικές διαθέσεις στην χώρα μας. Βρέθηκε ξεκάθαρα σε αποστολή. Εξ ου και η Θράκη, εξ ου και η άρνηση για τη συνάντηση στα Χανιά, αλλά και για φωτογραφήσεις μπροστά από οθωμανικά κτίρια.

——————————————————————

Έως το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου, το Μαξίμου έχει ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή του Πενταγώνου να έχει καταλήξει στον τύπο των φρεγατών που θα επιλέξει για το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτό συνεπάγεται πως μετά τους Γάλλους όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές μέχρι τα μέσα Ιουνίου

Η γαλλική προσφορά κατατάσσεται τρίτη στο άτυπο ranking του υπουργείου Άμυνας. Για κάποιο λόγο, οι αντιπάθειες που έχει προκαλέσει η μεγάλη γαλλική πίεση που ασκήθηκε στην Αθήνα αρχικά, γύρισε τελικώς μπούμερανγκ…

Οι Τούρκοι, την ίδια ώρα «βγάζουν» και μη επανδρωμένα πλοία σε ασκήσεις τους στο Αιγαίο…

————————————————————–

Παρά τα πολλά φορολογικά κι άλλα κίνητρα που παρέχονται στους συνταξιούχους τρίτων χωρών να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, ούτε 400 μέχρι σήμερα, δεν έχουν κάνει το κρίσιμο βήμα. Στο οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά προς το παρόν οι αριθμοί είναι φτωχοί.

Ο βασικός τους προορισμός ήταν και παραμένει η Πορτογαλία. Αλλά μην φανταστείτε – κι εκεί – υπερβολικά νούμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories