Να δω τη διοίκηση της ΕΤΑΔ να «τρέχει» για διαγωνισμούς παραχωρήσεων σε ιδιώτες επιχειρηματίες περιουσιακών στοιχείων που σήμερα διαχειρίζεται η ίδια η θυγατρική της ΕΕΣΥΠ (κοινώς, Υπερταμείο) και τι στον κόσμο!

Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας φαίνεται πως η διοίκηση της ΕΤΑΔ δεν έχει και πολλές επιλογές… Στην ουσία, το μοντέλο της αξιοποίησης μέσω της παραχώρησης δραστηριοτήτων – ειδικά όσον αφορά χιονοδρομικά κέντρα ή πλαζ- αποτελεί μονόδρομο. Τι σημαίνει, όμως, κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι απλή, πιο απλή δεν γίνεται: Η διοίκηση της ΕΤΑΔ πρέπει να αρχίσει να «τρέχει»…

——————————————–

Για όλους όσοι δεν το γνωρίζουν ή δεν το θυμούνται στο χαρτοφυλάκιο αλλά και στη διαχείριση της ΕΤΑΔ ανήκουν μια σειρά από τουριστικές εγκαταστάσεις όπως η Ακτή Βουλιαγμένης, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού αλλά και εκείνου που βρίσκεται στο Καϊμακατσαλάν,  το ανάκτορο Αχίλλειον στη Κέρκυρα, το σπήλαιο του Διρού στη Λακωνία. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πέντε Ιαματικές Πηγές, εκείνες της Αιδηψού, του Καϊάφα, της Κύθνου, της Υπάτης και της Νιγρίτας καθώς και δύο camping, εκείνα της  Ασπροβάλτας και του Φαναρίου.

Στην ΕΤΑΔ ανήκει και η Μαρίνα της Αρετσού η οποία έτσι και αλλιώς με την πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ οδεύει προς παραχώρηση σε ιδιώτες.

Τέλος, μια απαραίτητη και αναγκαία διευκρίνιση: Η παραχώρηση σε ιδιώτες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση που θα φέρει έσοδα και στο Δημόσιο αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να είναι οι φυσικοί σύμμαχοι δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πώληση. Κάθε άλλο.

——————————————————————

Ο Sergey Lavrov (Σεργκέι Λαβρόφ), υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2004, στην τελευταία συνάντηση του στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μετέφερε πρόσκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επίσκεψη στη Μόσχα. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η πρόσκληση θα γίνει αποδεκτή και το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τέλη του χρόνου ή αρχές του επόμενου. Δηλαδή, λίγους μήνες μετά το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, που πιθανότατα θα γίνει το Σεπτέμβριο ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει κάτι ακόμα πιο φιλόδοξο για το 2022. Θα το ονομάσει «έτος εξωστρέφειας», καθώς πρόκειται να ταξιδέψει επίσης στην Αυστραλία, την Ινδία και όχι μόνο. Θέλει να επανασυνδέσει την χώρα με τα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, μετά από μια απουσία δεκαετιών.

Προς το παρόν, δεν έχει αποφασισθεί ακόμα αν θα πάει και στο Πεκίνο. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, πριν καταλήξει, για να επιδιώξει και την απαραίτητη πρόσκληση.

————————————————————

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το event της Dior στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Θα είναι πανευρωπαϊκό, το στήνουν Γάλλοι 100% (ακόμα και τα μοντέλα, με μικρές εξαιρέσεις, θα έρθουν από εκεί), αλλά αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα: Δεν βρίσκουν αρκετούς σεκιούριτι, για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής. Και ψάχνουν.

————————————————————

Αργά αλλά σταθερά το HIG – ένας επενδυτικός όμιλος που έχει την βάση της στο Miami της Florida κι που έχει υπό την διαχείριση του επενδύσεις 44 δισ. ευρώ – «σκουπίζει» τον δανεισμό της Ελληνικής Χαλυβουργίας από τις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς). Σχεδόν, έχει αποκτήσει το 100% του «κόκκινου χαρτοφυλακίου» της. Ο στόχος του; Τι άλλο, η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρίας. Προφανώς, όχι με τη σημερινή τους μορφή. Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον του έχει να κάνει με τα  logistics.

Οι Αμερικάνοι του HIG αναζητούν ήδη συμμαχίες και συμπράξεις και οι σχετικές συζητήσεις πάνε και έρχονται…

Ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για την «γειτονική» Χαλυβουργική, ενώ μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσειο, η ευρύτερη περιοχή θα γίνει κανονικός «παράδεισος» για τον κλάδο των logistics.

————————————————————–

Η συμφωνία – πακέτο μεταξύ Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμη και επωφελής για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Και αυτό γιατί πέραν όλων των άλλων, όπως η επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος για άλλα 20 χρόνια, ο καθορισμός της τιμής του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021 – 2040, διαμορφώνεται ένα σταθερό και ασφαλές επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι υπέρ των μακροπρόθεσμων συμφερόντων του Δημοσίου αλλά και όλων των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας.  Η συμφωνία που λαμβάνει υπόψη της και το σημαντικό έργο μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή και διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής ανοίγει τον δρόμο για τον ίδιο τον μετασχηματισμό της εταιρείας.

Μπορεί να φαίνεται μια μικρή λεπτομέρεια αλλά δεν είναι. Πιστέψτε με! Όταν ανακοινωθεί η συμφωνία τότε καλό θα ήταν να περιμένετε και την έκδοση ενός ESG εταιρικού ομολόγου!

————————————————————–

Για τα της συνάντησης Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου και Τσαβούσογλου – Δένδια, θα τα διαβάσετε σε άλλες, αρμοδιότερες, στήλες του ot.gr. Ο πρωθυπουργός είχε πάντως άλλα σχέδια γι’ αυτή την επίσκεψη. Ήθελε να φιλοξενήσει τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο πατρικό του στη Χαλέπα. Το σχέδιο για την ακρίβεια ήταν να κοιμηθεί εκεί όπου είχε κοιμηθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, το περασμένο καλοκαίρι. Είχε επιλεγεί κι ένα οθωμανικό μνημείο  στα Χανιά, που θα το επισκέπτονταν, ενώ είχαν ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες.

Ο Τσαβούσογλου, όμως, μαθαίνω  πως είχε σαφείς εντολές: Όχι πολλές – πολλές οικειότητες στην Ελλάδα. Κι αυτό το αγκάλιασμα με τον φίλο του, όπως τον αποκαλεί, Νίκο Δένδια, έξω από τον «Διόνυσο» στην Ακρόπολη, τραβηγμένο ήταν. Το είδε την επομένη σε όλο τον τουρκικό Τύπο. Και μαζί το είδε και ο Ερντογάν.

—————————————————————

Την ώρα που οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας,  συνομιλούσαν, ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος «πετούσε» για Σκόπια. Έχοντας επιστρέψει, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από το Ριάντ. Ενδιαφέροντες καιροί…

—————————————————————

Μια μικρή πανεπιστημιούπολη θέλουν να φτιάξουν στο ακριτικό Διδυμότειχο του Έβρου, το υπουργείο Παιδείας και το Μέγαρο Μαξίμου. Μεταφέροντας εκεί σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Το project είναι φιλόδοξο, εθνικό κι αναμένει τις τελικές εγκρίσεις. Θα το «τρέξει» ο αρμόδιος υφυπουργός, καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

—————————————————————–

Είναι ενδεχομένως η επικερδέστερη δουλειά στην Ελλάδα, σήμερα: Σύμβουλος. Αποκρατικοποιήσεων, εκδόσεων (ομολόγων), αυξήσεων (κεφαλαίου) κλπ, κλπ. Γι’ αυτό και ο συνωστισμός τους, πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Σχεδόν κάθε μέρα «βγαίνει» και μια δουλειά. Για παράδειγμα, τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί αυτή που αφορά στο project της αξιοποίησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

—————————————————————–

Στις 15 Ιουλίου είναι τελικώς προγραμματισμένο να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories