Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εξαγορές, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, επενδυτικά projects, ανάδοχοι σε διαγωνισμούς έργων… Η μια κίνηση διαδέχεται την άλλη. Οι ειδήσεις και τα «καλά νέα» είναι πια μια καθημερινή υπόθεση.

Η ελληνική αγορά φαίνεται πως έχει πάρει μπρος και συνεχώς ανεβάζει ταχύτητα! Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζονται – κάθε άλλο- ούτε πυροτεχνήματα, ούτε δίχως μέτρο προσδοκίες. Χρειάζεται σοβαρότητα, μελετημένες κινήσεις, προσεγμένες επιλογές, καλές και ασφαλείς επιλογές και πάνω απ΄όλα, το πάθημα του ΄99 να έχει γίνει μάθημα και να λειτουργεί αποτρεπτικά…

—————————————

Ο Γιώργος Δρυμιώτης, o CEO της Cardlink που άλλαξε χέρια το βράδυ της περασμένης Πέμπτης παραμένει ως μέτοχος της κρατώντας το 7,5 %. Το υπόλοιπο ποσοστό – 92,5 % των μετοχών- περνάει στον Όμιλο της Wordline με έδρα την Γαλλία που αποτελεί μια ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της Ευρώπης στην δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι παλαιοί μέτοχοι με πρώτη και καλύτερη τον Όμιλο της Quest θα πάρουν στο χέρι κάπου 90 εκατομμύρια ευρώ, καθόλου κακή απόδοση για μια επένδυση ούτε 7 ετών.

————————————–

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της εξαγοράς της Cardlink διαβάζαμε στις ανακοινώσεις της Quest Συμμετοχών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021.  Συγκεκριμένα, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις (34,6%) αλλά και υπερδιπλασιασμός της κερδοφορίας ΕΒΤ (+159%).

Η εταιρεία δε βαρύνεται πλέον από τις έκτακτες δαπάνες που επέβαλε η συμφωνία (earn out) με τις δύο τράπεζες πελάτες της. Σταδιακά εμφανίζεται επίσης και η θετική επίπτωση από τη μεγαλύτερη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμα πιο αισθητή μετά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης, καθώς και την επανάκαμψη του τουρισμού κατά τους ερχόμενους μήνες».

Όπως επίσης και μια θετική εκτίμηση για το άμεσο μέλλον: «Μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης και την άρση των περιορισμών, η εταιρεία θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας, με θετικές προοπτικές λόγω της αύξησης της χρήσης των υπηρεσιών της.

Για το 2021 προβλέπεται αύξηση των εσόδων προερχόμενη από την αύξηση των συναλλαγών και την επέκταση εγκαταστάσεων εξοπλισμού ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Παράλληλα εκτιμάται διψήφια αύξηση της κερδοφορίας λόγω και του περιορισμού των επιβαρύνσεων του 2020 που προκάλεσε η συμφωνία της με τις τράπεζες».

————————————

«Η απόφαση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί σε υπερεθνικό επίπεδο και να στηρίξει τα κράτη – μέλη είναι επίσης ένδειξη πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν την ικανότητα να κινηθούν και να εξελιχθούν». Η απάντηση αυτή δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος  το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Μαΐου, με τίτλο «200 χρόνια Ελεύθερης Ελλάδας: 1821-2021. Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής του τμήματος Επιστήμης της Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Harvard Daniel Ziblatt, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Minda de Gunzburg Center for European Studies στο Πανεπιστήμιο Harvard, Elaine Papoulias. Τη συζήτηση συντόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.

Μια εξόχως πολιτική συζήτηση με πολλές αναφορές στο πολυδιαβασμένο βιβλίο «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες» των Steven Levitsky και Daniel Ziblattτου  η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουμε» σκέψεις για το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη – οι σκέψεις αυτές έχουν να κάνουν τόσο με τον πολιτικό φορέα- κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και με τις στρατηγικές κατευθύνσεις μιας σύγχρονης διακυβέρνησης που έρχεται με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα να βρει απαντήσεις στις νέες μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί ένα μικρό απόσπασμα από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα απόσπασμα που θα χρησιμεύσει για να αποκωδικοποιηθούν επιλογές και συμπεριφορές των επομένων 2 κρίσιμων ετών: «(…)Η κεντροδεξιά θα παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Αλλά γνωρίζουμε τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επίσης γνωρίζουμε ότι απευθυνόμενοι στη νέα γενιά θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τον ψηφιακό και τον περιβαλλοντικό μετασχηματισμό.

Αυτές είναι τεράστιες υπερ-τάσεις (megatrends) που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κεντροδεξιά κόμματα με μεγαλύτερη ακόμη επιτυχία σε σχέση με κόμματα της αριστεράς, τα οποία φαίνεται πως δεν διαθέτουν το σωστό αφήγημα για μια βιώσιμη περιβαλλοντική προσέγγιση η οποία να στηριζει και την ανάπτυξη.

Και με αυτή την έννοια η απόφαση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί σε υπερεθνικό επίπεδο και να στηρίξει τα κράτη-μέλη είναι επίσης ένδειξη πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν την ικανότητα να κινηθούν και να εξελιχθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχθεί πολλή κριτική τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα, ένα ορόσημο στην εξέλιξη της ΕΕ. Η Ευρώπη έχει ένα υβριδικό σύστημα: τα εθνικά κράτη παραμένουν πολύ ισχυρά αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια υπερεθνική οντότητα η οποία ξεκάθαρα ρυθμίζει μέρος της ζωής μας, και θα πρέπει να βλέπουμε τι συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ταυτόχρονα».

Με άλλα λόγια, για μια ρεαλιστική και αποτελεσματική σύγχρονη διακυβέρνηση η μεταρρύθμιση πρέπει να συναντιέται με τον φεντεραλισμό δίχως δογματισμούς και περιττούς φανατισμούς και με σύμμαχο την κοινωνία!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories