H Anglo American έχει δείξει πόσο πολύ οι μέτοχοι μισούν τον γαιάνθρακα. Η Thungela Resources, ο μεγαλύτερος παραγωγός της μαύρης ουσίας του γίγαντα ορυχείων με έδρα το Λονδίνο, άρχισε τη ζωή ως ξεχωριστή εισηγμένη εταιρεία τη Δευτέρα, με χρηματιστηριακή αξία 250 εκατ. δολαρίων, μόλις ένα-τρίτο του εκτιμώμενου EBITDA για φέτος. Αυτό για τους επενδυτές ισοδυναμεί με κάτι εξαιρετικά απωθητικό.

Παρά τη φήμη του ως η μεγαλύτερη σε ένταση-άνθρακα πηγή ενέργειας -και επακόλουθα ως η βιομηχανία με τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης- υπάρχουν ενδείξεις πως ο γαιάνθρακας έχει μακρύ μέλλον μπροστά του. Αναλυτές της Wood Mackenzie εκτιμούν ότι ο γαιάνθρακας θα αντιστοιχεί στο 31% της παγκόσμιας ενεργειακής παραγωγής το 2030, κυρίως επειδή οι χώρες της Νότιας Ασίας θα αργήσουν στην μετάβαση σε πράσινη ενέργεια. Αυτό σε συνδυασμό με τις ελάχιστες επενδύσεις σε νέα ορυχεία, δημιουργεί το επιχείρημα ότι η προσφορά θα συρρικνωθεί ταχύτερα από τη ζήτηση, ωθώντας τις τιμές ψηλότερα.

Για εταιρείες όπως η Thungela και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Glencore, αυτό σημαίνει μια 10ετία, ή και περισσότερο κερδοφορίας. Αναλυτές της Liberum εκτιμούν ότι η Thungela μπορεί να γράψει κέρδη EBITDA 750 εκατ δολαρίων το 2021. Αυτό είναι τρεις φορές περισσότερο από την τρέχουσα αξία της εταιρείας (χωρίς χρέη). Είτε οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα δρέψουν τα οφέλη αυτών των ροών χρήματος, ή το φημολογούμενο κόστος αποδοχής τέτοιου μολυσμένου κέρδους υπερτερεί των οικονομικών ωφελειών.

Στην περίπτωση της Thungela, είναι μάλλον λίγο και από τα δύο. Πολλοί μέτοχοι της Anglo που έλαβαν μετοχές της Thungela βρίσκονται υπό πίεση να ασκήσουν την οικονομική τους δύναμη για να επιταχύνουν τη μετάβαση από τον γαιάνθρακα. Οι μετοχές που βασίζονται στο ευμετάβλητο ραντ Νοτίου Αφρικής και τη θέση που έχει η βιομηχανία ορυχείων στην χώρα μετά το Aπαρτχάϊντ προσφέρουν πρόσθετα κίνητρα για πώληση.

Το οικονομικό μέλλον της εταιρείας, εν τω μεταξύ, εξαρτάται όχι μόνο στη ζήτηση γαιάνθρακα αλλά επίσης στο κόστος του οριστικού κλεισίματος των ορυχείων. Η Boatman Capital, εταιρεία ερευνών, εκτιμά ότι η Thungela ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με έναν λογαριασμό 1,4 δισ. δολαρίων. Αυτό είναι περίπου τρεις φορές πάνω απο τις εκτιμήσεις της Anglo για δαπάνες όπως μακροπρόθεσμη διαχείριση απόβλητων υδάτων.

Η Anglo αρνείται ότι υποτίμησε αυτά τα κόστη και οι εκτιμήσεις της Boatman βασίζονται σε πιο αυστηρούς κανόνες για το κλείσιμο ορυχείων στη Νότια Αφρική που βρίσκονται υπό διαβούλευση και μπορεί να παρουσιαστούν τελικά πιό ήπιοι. Ομως, στην Νότια Αφρική, όπως και παντού, η πολιτική κατεύθυνση είναι εναντίον του γαιάνθρακα. Αυτό οδηγεί σε αυστηρότερο πλαίσιο. Οι αποστάσεις που κρατούν οι επενδυτές έχουν οικονομική και περιβαλλοντική λογική.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green