Αναδιάταξη των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής προκαλείται βαδίζοντας στην τελική ευθεία της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου Κωστή Χατζηδάκη αυτή την εβδομάδα.

Απεργία VS στάση εργασίας

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ξεκινάει αύριο και η ψήφισή του αναμένεται την Τετάρτη, ενώ και το αντιπολιτευτικό μέτωπο όχι μόνο δεν είναι ενιαίο αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την γραμμή με την οποία θα δοθεί η τελική μάχη κατά του νομοσχεδίου της του υπουργείου Εργασίας.

Αυτό το κλίμα είναι διάχυτο μετά την απεργία της 10ης Ιουνίου, καθώς νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 16 Ιουνίου έχουν κηρύξει συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο πλαίσιο μιας γραμμής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για την μη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Αντίθετα στα συνδικάτα όπου δεν πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ ο προσανατολισμός είναι για 4ωρη στάση εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας πήρε ανάλογη απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη.

Θα ψηφίσει άρθρα το ΚΙΝΑΛ

Η εικόνα αυτή εκτός Βουλής που ουσιαστικά φέρνει σε αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 με το ΚΚΕ αναμένεται να ενισχυθεί και από την κίνηση της κυβέρνησης να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων στη Βουλή.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση δείχνει να ποντάρει πολλά στο να ανατρέψει δια της ψηφοφορίας των άρθρων τη αντιπολιτευτική ρητορική περί απόσυρσης του νομοσχεδίου ως αντεργατικού τερατουργήματος την οποία διατύπωναν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά παρά την καταψήφιση επί της αρχής εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ προανήγγειλε την ψήφιση συγκεκριμένων άρθρων του εργασιακού νομοσχεδίου.

«Ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι εμείς δεν έχουμε σχέση με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Όταν είναι κάτι θετικό το ψηφίζουμε. Είναι αδιανόητο να μην ψηφίσουμε ευρωπαϊκές οδηγίες, τις οποίες διεκδικούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να τις φέρει η χώρα μας για να τις κυρώσει. Επομένως θα τις ψηφίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι επειδή κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την κύρωση υποχρεωτικών οδηγιών, θα μπορεί να ξεθεμελιώσει το εργατικό δίκαιο», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη ουσιαστικά σε μέρος των 54 άρθρων για τα οποία είχε μιλήσει ο Κωστής Χατζηδάκης καλώντας την αντιπολίτευση να τα ψηφίσει.

Μάλιστα η κα Γεννηματά τόνισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήταν μέτρο-τομή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2010. «Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το 2022 θα είναι σε πλήρη εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα. Περιμένουμε, θα το δούμε», επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ερωτηματικό για το ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται δε ότι και η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 έχει δηλώσει, πως παρά της επί της αρχής καταψήφιση του νομοσχεδίου, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θα ψηφίσει άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου όπως για τις γονικές άδειες ή την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Πλέον είναι ερωτηματικό τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση επί των άρθρων καθώς στην επιτροπή της Βουλής είχε επιφυλαχθεί για την ολομέλεια. Ο κ. Χατζηδάκης είχε εκτιμήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία επί των άρθρων.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα στελέχη της επιμένουν να δηλώνουν πάντως ότι θα καταργήσουν το νέο εργασιακό της κυβέρνησης της ΝΔ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγίνει κυβέρνηση.

Πολιτική απομόνωση

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει την εικόνα της πολιτικής απομόνωσης στο εργασιακό νομοσχέδιο, ευελπιστώντας ότι θα εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και θα αφήσει μόνο του το ΚΚΕ να καταψηφίζει στο σύνολό του το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων εμμένοντας στη γραμμή ότι το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται αλλά αποσύρεται.

Το εργασιακό προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης

Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για σύμπλευση με τη ΝΔ σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, τη συγκρότηση του οποίου χαιρέτησαν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ, σημαίνει όχι μόνο άφθονο χρήμα στους ομίλους, αλλά και επιπλέον εχθρικά μέτρα για τους εργαζόμενους, όπως αυτά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Ας ζυγίσει ο κάθε εργαζόμενος που πήγαν -ξανά- τα μεγάλα λόγια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ για το «φιλολαϊκό» ταμείο της ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Επίθεση Βαρουφάκη κατά ΚΚΕ

Την ίδια στιγμή πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Περισσού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για το ΚΚΕ πρέπει να σπάσουμε το αφήγημα για το τίμιο κόμμα. Μόλις προχθές ο Ριζοσπάστης προέβη σε μια χυδαία και ανέντιμη ανάλυση των θέσεων του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου μας. Δεν αποδεχόμεθα το αφήγημα ότι το ΚΚΕ πρόκειται για ένα έντιμο αλλά ουτοπικό κόμμα. Είμαστε οι μόνοι που συνδυάζουμε την ουτοπία, το ήθος και το ρεαλισμό. Γι’ αυτό υπάρχουμε».

Τόνισε δε ότι «όπως ανοίξαμε το θέμα του νέου φεμινισμού, πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα του νέου συνδικαλισμού. Γιατί με το υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Με ένα πουλημένο κίνημα, με κίνημα εργατοπατέρων, καρεκλοκένταυρων, η εργατική τάξη δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη.

»Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε ένα άλλο συντηρητικό κόμμα, όπως είναι το ΚΚΕ, είτε ένα συντηρητικό κόμμα που αποδέχεται τον εργατοπατερισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο έχει εκφυλιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα