Η Federal Reserve διατηρεί την ψυχραιμία της στο θέμα του πληθωρισμού εν μέσω θερμών και ψυχρών στοιχείων. Για παράδειγμα, οι τιμές-ρεκόρ ξυλείας αποτελούσαν πηγή ανησυχίας μέχρι που υποχώρησαν πρόσφατα. Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, των οποίων οι τιμές εκτινάχθηκαν, μπορεί να είναι τα επόμενα που θα επιστρέψουν σε κανονικότητα. Ο κίνδυνος είναι μήπως η αισιόδοξη κεντρική τράπεζα χάσει τις μακροπρόθεσμες πιέσεις τιμών. Όμως, με την πανδημία να εξακολουθεί να παραμορφώνει τα στοιχεία, η προσπάθεια να δει το δάσος και να αγνοήσει το δέντρο έχει λογική.

Την Τετάρτη, οι διαμορφωτές επιτοκίων της Fed έγιναν πιο επιθετικοί, αν και μετρίως. Διατήρησαν το καθεστώς των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και έφεραν μπροστά την μέση πρόβλεψη για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων σε δύο αυξήσεις των 25 μονάδων εκάστη το 2023, από το 2024 που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του Μαρτίου. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δις δολαρίων προς το παρόν, όμως ανέβασε την μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο 3,4% φέτος.

Είναι λογικό να μεταχειρίζεσαι στην ανάκαμψη της οικονομίας ως κάτι εύθραυστο προς το παρόν, δεδομένης της επισφαλούς πληροφόρησης. Οι τελευταίοι δείκτες δείχνουν ενδείξεις σημαντικού πληθωρισμού, όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα χρόνο πριν όταν πολλές δραστηριότητες είχαν τερματισθεί. Για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε 5% τον Μάιο έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, στοιχηματίζει ότι οι περισσότερες από τις αυξήσεις των τιμών μετά την πανδημία είναι προσωρινές. Τα προθεσμιακά συμβόλαια ξυλείας για παράδοση Ιουλίου εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο, καθιστώντας το εμπόρευμα παράδειγμα για όσους ανησυχούν για τον εκρηκτικό πληθωρισμό. Εκτοτε, υποχώρησαν κατά περισσότερο από 40% από τα υψηλά επίπεδά τους. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μπορεί επίσης να γνωρίσουν σημαντικές αναταράξεις. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια σύγκριση τον Μάιο εν μέρει λόγω της έλλειψης επεξεργαστών που επιβραδύνει την παραγωγή νέων οχημάτων. Κι όμως, η General Motors εκτιμά ότι οι προμήθειες θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι που θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές. Οι τιμές μόσχου αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Μάιο, όμως αυτό ίσως αντανακλά την πτώση του πληθυσμού των ζώων λόγω του ξηρού καιρού, σύμφωνα με την IndexBox.

Η Fed, η οποία στοχεύει στην τόνωση της αγοράς εργασίας αφήνοντας κατά μέρος την καταπολέμηση του πληθωρισμού, μπορεί να καταλήξει στο να αργήσει υπερβολικά στην αλλαγή νομισματικής πολιτικής όπως φοβούνται μερικοί παρατηρητές της αγοράς. Όμως, δεδομένων των όχι πειστικών στοιχείων υπάρχει ισχυρό επιχείρημα προς το παρόν για να αποφύγει να κάνει οικονομική ζημιά.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners