Kαθώς η Federal Reserve κάνει τα πρώτα βήματα προς την άρση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στις αγορές.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προανήγγειλε την Τετάρτη δύο πιθανές αυξήσεις επιτοκίων το 2023, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη των σχεδίων για την σταδιακή άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. «Η Fed το έκανε σαφές ότι θα περιμένει να δει τα οικονομικά στοιχεία στη διάρκεια του ζωηρού καλοκαιριού για να διαπιστώσει ποια είναι η τάση προτού λάβει την απόφαση για την απογείωση,» δήλωσε ο Τζέισον Ινγκλαντ της Janus Henderson. Ο Ινγκλαντ περιμένει να δει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων μέχρι την καθιερωμένη συνάντηση που θα έχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Τζάκσον Χόουλ, του Ουαϊόμινγκ, στα τέλη Αυγούστου και διατηρεί τη στόχευση σε ομόλογα μικρότερης διάρκειας εν αναμονή μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης.

Το ερώτημα πότε ακριβώς η Federal Reserve θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα έχει αρχίσει να απασχολεί τις αγορές από τις αρχές του έτους όταν άριχσαν να γίνονται ορατά τα πρώτα προβλήματα αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

«Η λογική απάντηση στις πληροφορίες που λάβαμε είναι ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και ότι αυτό θα γίνει πιο γρήγορα απ΄ ότι ο κόσμος περίμενε,» δήλωσε ο Μάρκους Μούρ, της Zeo Capital Advisors. Μια πιο ακραία αντίδραση μπορεί να κρύβεται στο μέλλον αν εμφανισθούν ενδείξεις περαιτέρω ανόδου του πληθωρισμού και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν την Fed ταχύτερα στην άρση των μέτρων. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής δεν αντιμετωπίζουν μια κατάσταση στην οποία βρίσκονται «πίσω από την καμπύλη.» «Εχουμε γίνει περισσότερο αμυντικοί επειδή δεν πιστεύουμε ότι η αγορά ομολόγων θα πρέπει να είναι τόσο απαθής απέναντι στον πληθωρισμό,» δήλωσε ο Θάνος Μπαρδάς της Neuberger Berman.

Ο τιμάριθμος εκτινάχθηκε στο 5% τον Μάϊο, το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 13 ετών, με την κεντρική τράπεζα να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 3,5% φέτος. Ο Τοντ Τόμπσον, της Reams Asset Management, δήλωσε ότι οι μισθολογικές πιέσεις από τη δημιουργία του αριθμού-ρεκόρ 9,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας θα αναγκάσει την Fed να κινηθεί πιο γρήγορα απ’  ότι γενικά περιμένει η αγορά δεδομένου ότι τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν αρνητικά. «Με την οικονομία να κινείται με καλπάζοντα ρυθμό, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια δείχνουν σε αποσύνδεση με την πραγματικότητα και αυτό πρέπει να ομαλοποιηθεί μέσω αύξησης των επιτοκίων,» δήλωσε ο Τόμπσον.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών χρεογράφων, που αντανακλούν τα κέρδη μετά τον πληθωρισμό, διαπραγματεύονται με απόδοση -0,75%. Ο Ντάγκλας Ντάνκαν, της Fannie Mae δήλωσε ότι θα περίμενε να υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τις μηνιαίες αγορές ενυπόθηκων χρεογράφων αξίας 40 δις δολαρίων από την Fed. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οικονομολόγοι περιμένουν ότι η Fed θα αρχίσει την άρση αυτών των αγορών νωρίτερα από τις αγορές κρατικών χρεογράφων δεδομένης της υπερ του δέοντος θερμής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά στέγης των ΗΠΑ.

Η Τίφανι Γουάλντινγκ, της PIMCO, δήλωσε ότι το μήνυμα από την συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν ότι η Fed «απομακρύνεται από τη διαχείριση των πτωτικών κινδύνων για την οικονομία προς τον ανοδικό κίνδυνο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.»

Το κλίμα που επικρατεί φέρνει στη μνήμη το 2013 όταν οι επενδυτές πιάστηκαν απροετοίμαστοι με τις δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκι –τότε προέδρου της Fed- περί σταδιακής άρσης των υποστηρικτικών μέτρων. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν ψηλότερα με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να ανεβαίνουν από το 2% όταν έγιναν οι δηλώσεις Μπερνάνκι στις 23 Μαίου, στο 3% στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πολλοί, ωστόσο, δεν περιμένουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σήμερα. Ο Ρικ Ρίντερ, της BlackRock, υποστηρίζει ότι η άρση των μέτρων δεν πρόκειται να προκαλέσει σημαντική πίεση στην οικονομία ή τις αγορές. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές θα ήταν ένα παράδειγμα υπερθέρμανσης όπου θα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το ύψος των αυξήσεων σε προϊόντα και μισθούς.»

Ο Τζον Λέκας, της Leader Capital, υποστηρίζει ότι η ανησυχία σήμερα είναι ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να χάσει τη δυναμική της κάποια στιγμή στη διάρκεια του 2022. «Πιστεύω ότι η επιφυλακτική στάση της Fed έχει λογική,» τόνισε ο Λέκας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές