Οι παγκόσμιες αγορές ακολούθησαν τις αμερικανικές μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα την Πέμπτη, κατόπιν της πρόθεσης που εξέφρασαν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Μέχρι αργά το πρωί ώρα Χονγκ Κονγκ, στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 είχαν καταγράψει αντίστοιχα απώλειες κατά 1,3% και 0,1% αντίστοιχα, ενώ στην Κορέα π Kospi Composite υποχώρησε 0,6%. Ο Taiex της Ταϊβάν μειώθηκε 0,3%.

Ο Shanghai Composite και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν τάση, και οι δύο αυξήθηκαν 0,2%.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ υποχώρησαν, υποδηλώνοντας ότι οι αμερικανικές αγορές θα μπορούσαν να σημειώσουν πτώση για δεύτερη ημέρα. Τα συμβόλαια που συνδέονται με τα συμβόλαια S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average έχασαν 0,4%, ενώ τα συμβόλαια Nasdaq-100 υποχώρησαν 0,3%. Την Τετάρτη, οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ μειώθηκαν μεταξύ 0,2% και 0,8%.

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δήλωσαν την Τετάρτη ότι αναμένουν υψηλότερα επιτόκια έως τα τέλη του 2023, καθώς η οικονομία που πλήττεται από την πανδημία ανακάμπτει γρήγορα και ο πληθωρισμός θερμαίνεται.

Μια ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα αναπτύξει μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς υπάρχει σαφής ζήτηση για εργασία, δήλωσε ο Κέρι Κρέιγκ, υπεύθυνος στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά της J.P. Morgan Asset Management.

«Οι αγορές πλησιάζουν την πραγματικότητα», είπε.

Ο ίδιος αναμένει από την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μιλάει για σχέδια μείωσης του τρέχοντος προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο και να αρχίσει να κλιμακώνεται στις αρχές του επόμενου έτους, ακολουθούμενη από μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023.

Ο Δείκτης Δολάριο WSJ, ο οποίος μετρά το δολάριο ΗΠΑ έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, υποχώρησε ελαφρώς στα 86,28 μετά την καταγραφή της μεγαλύτερης αύξησης σε μια ημέρα, σε περισσότερο από έναν χρόνο την Τετάρτη.

Ένα ισχυρότερο δολάριο θα δημιουργήσει πιέσεις για τις ασιατικές μετοχές στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο κ. Κρέιγκ, αλλά αυτό θα εξασθενίσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς μια ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ θα ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση και θα ενισχύσει τις προοπτικές κερδών για τις εταιρείες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Treasury σημείωσε μικρή μεταβολή στις ασιατικές ώρες διαπραγμάτευσης την Πέμπτη, ανεβαίνοντας στο 1,570% από 1,569% την Τετάρτη. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι τιμές πέφτουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές