Καθισμένος σε μια επιχρυσωμένη καρέκλα του Λουδοβίκου XVI στο γραφείο του στο Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, ο Νίκολας Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας, έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη 85 λεπτών στο Bloomberg Television, όπου ουσιαστικά έτεινε χείρα συμβιβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες του Τζο Μπάιντεν.

Η χώρα (σ.σ. οι ΗΠΑ), όπως δηλώνει στη συνέντευξη, απελευθερώθηκε από μια «παράλογη, εξτρεμιστική, σκληρή» καταπίεση, εννοώντας βέβαια την διακυβέρνηση Τραμπ. Δηλώνει πως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Κούβα είναι σύμμαχα κράτη, και πως η εσωτερική αντιπολίτευση στη χώρα του είναι ανίσχυρη. Εάν η Βενεζουέλα υποφέρει από έξωθεν κακή εικόνα, αυτό οφείλεται σε μια καλά χρηματοδοτούμενη εκστρατεία δαιμονοποίησης τόσο του ίδιου όσο και της «σοσιαλιστικής κυβέρνησής» του.

Όμως, ανάμεσα στις καταγγελίες του για τον «ιμπεριαλισμό των Γιάνκις», ο Μαδούρο, ο οποίος επέτρεψε την κυκλοφορία δολαρίων και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ανθίσουν στη χώρα του, κάνει μια δημόσια πρόσκληση στον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας: «Ήρθε η ώρα για μια συμφωνία»!

Η Βενεζουέλα, η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα παγκοσμίως, διψάει για εισροή ξένων κεφαλαίων και θέλει να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους και εμπορευμάτων. Τέσσερα χρόνια κυρώσεων έχουν τσακίσει την οικονομία της, ενώ η πρόσφατη όξυνση της αντιπαράθεσης – στα όρια του εμφυλίου πολέμου- με την αντιπολίτευση ο οποία είχε πλέρια υποστήριξη από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχουν οδηγήσει στη μετανάστευση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας.

«Αν η Βενεζουέλα δεν μπορεί να παράγει και να πουλάει πετρέλαιο, δεν μπορεί να παράγει και να πουλάει τον χρυσό, τον βωξίτη και τον σίδηρό της και δεν μπορεί να αντλήσει έσοδα από τις διεθνείς αγορές, πώς περιμένετε να πληρώσει τους κατόχους των κρατικών ομολόγων της;» λέει ο 58χρονος Μαδούρο, υπογραμμίζοντας «ότι η κατάσταση αυτή θα πρέπει άμεσα να αλλάξει», με άρση των κυρώσεων κατά του Καράκας.

Πολλά έχουν ήδη αλλάξει από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις στο Καράκας και πρόσφεραν στήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό. Ο Γκουαϊδό έχει σήμερα μπει στο περιθώριο και ο Μαδούρο κρατάει γερά τα ηνία της εξουσίας. Αλλά δεν άλλαξε το σημαντικότερο: Οι πολίτες της χώρας εξακολουθούν να υποφέρουν και οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Ο ίδιος ο Μαδούρο πάντως εξακολουθεί να πιστεύει ότι το deal για άρση των κυρώσεων όχι μόνο θα έρθει, αλλά θα οδηγήσει και σε μία πλημμύρα ξένων επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. «Η Βενεζουέλα θα γίνει η γη των ευκαιριών» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Προσκαλώ τους Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν, για να μην μείνουν πίσω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως