Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα τρόφιμα, και ενισχύοντας τις πληθωριστικές ανησυχίες.

Η τάση αυτή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των οικονομικών αναλυτών και των trades το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι προσπαθούν να προβλέψουν το πώς θα εξελιχθεί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται κορυφαίους traders, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί για κάποια χρόνια ακόμα, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την εκρηκτική ζήτηση στην Κίνα, όσο και από την ανάπτυξη στην αγορά βιοκαυσίμων. Επισημαίνεται επίσης , ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέους «μίνι υπερκύκλου».

Ειδικότερα, στελέχη των εταιρειών Cargill, Cofco, Viterra και Scoular εκτιμούν ότι οι αγορές αραβόσιτου, σόγιας και σιταριού θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά τα επόμενα δυο με τέσσερα χρόνια.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι βλέπουμε έναν μίνι υπερκύκλο» σχολίασε στο Παγκόσμιο Συνέδριο των FT για τα Εμπορεύματα, ο Ντέιβιντ Ματίσκε, διευθύνων σύμβουλος της Viterra και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που καθοδηγείται από την ζήτηση σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου πληθωρισμού, αυξανόμενου πλούτου, αύξησης της κατανάλωσης. Και σε αυτό προστίθεται και η αύξηση για καύσιμα που βασίζονται στα φυτά».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι η διατήρηση των τιμών σε υψηλό επίπεδο είναι δώρο για τους αγρότες που βίωναν εδώ και πολλά χρόνια τη στασιμότητα στις τιμές. Ωστόσο, θα σημάνει υψηλότερο κόστος τροφίμων για τους εισαγωγείς, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας καθώς και τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Alex Sanfeliu, επικεφαλής της Cargill, οι δυο κορυφαίες σοδειές αραβοσίτου και σόγιας η μία στις ΗΠΑ και η άλλη στη Βραζιλί, δείχνουν ότι οι υπερκύκλοι στα σιτηρά και τους ελαιόσπορους τείνουν να είναι βραχύτεροι απ’ ότι σε άλλες σοδειές. Από την άλλη όμως προέβλεψε bull market για τα επόμενα δυο με τέσσερα χρόνια, τονίζοντας ότι τα χαρακτηριστικά του υπερκύκλου διατηρούνται.

Από την πλευρά του ο  Gary McGuigan, επικεφαλής του τμήματος global trade της Archer Daniels Midland ήταν πιο επιφυλακτικός: «Έχουμε δει μια σημαντική διόρθωση στις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες», είπε, προσθέτοντας πως ενώ η δυναμική της ζήτησης αλλάζει, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χαρακτηριστεί αυτό ένας μίνι υπερκύκλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές