Την Πέμπτη τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο νέος νόμος της ΕΕ για το κλίμα. Ουσιαστικά, θα γίνει δεσμευτική νομοθεσία της ΕΕ ο κλιματικός στόχος που περιλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η οποία παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, το εμβληματικό σχέδιο που επιδιώκει να καταστήσει την Ευρώπη ουδέτερη για το κλίμα έως το 2050.

Οι στόχοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για μια φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα. Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας στοχεύει να γίνει η πρώτη ήπειρος που μηδενίζει μέχρι το 2050 τις σημερινές εκπομπές CO2.

Ο στόχος αυτός θα καταστεί νομικά δεσμευτικός από την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν τον νέο νόμο για το κλίμα. Επίσης, θα επικαιροποιηθεί ο ενδιάμεσος στόχος μείωσης των εκπομπών της ΕΕ για το 2030 κατά τουλάχιστον 55%.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και έναν στόχο μείωσης εκπομπών 60% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 – πιο φιλόδοξη από την πρόταση της Επιτροπής για 55%.

Επιπλέον, τα μέλη ζήτησαν από όλες τις χώρες της ΕΕ να γίνουν ουδέτερες από το κλίμα και επέμειναν ότι μετά το 2050, περισσότερο CO2 πρέπει να απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα από ό, τι εκπέμπεται. Επίσης, όλες οι άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν το αργότερο έως το 2025.

Ήδη, πέντε χώρες της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο την ουδετερότητα του κλίματος στο νόμο: η Σουηδία στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2045 και της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας έως το 2050.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης