Με τη νευρικότητα να διατηρείται στα διεθνή χρηματιστήρια και την εγχώρια αγορά να παραμένει σε στάση αναμονής προ δυο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και χωρίς σαφή μηνύματα για την καλοκαιρινή σεζόν οι προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση περιορίζονται. Έτσι το  βασικό ζητούμενο είναι η διατήρηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο επειδή αναγνωρίζεται η επίδραση των μεγάλων χρηματιστηρίων αξίζει να αναφέρουμε ότι από χθες έχει επιστρέψει η διάθεση για ρίσκο στη Wall Street και σήμερα κινήθηκαν ανοδικά τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Οι εγχώριοι αναλυτές αναγνωρίζουν τη δύναμη των μηνυμάτων που έρχονται από την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία αλλά και την τοξικότητά τους στην διαμόρφωση διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές. Παράλληλα παραδέχονται ως αιτία για τους χαμηλούς όγκους την απουσία ορατότητας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στους καλοκαιρινούς μήνες. Ως σημαντικά προγραμματισμένα γεγονότα αναγνωρίζουν  τις ΑΜΚ σε ΑΛΦΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα οποία αναμένουν να απορροφήσουν μέρος από την ρευστότητα της αγοράς μετοχών. Από το διεθνές πεδίο βλέπουν να εισάγεται αβεβαιότητα που σχετίζεται με την εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και με την σε διαμόρφωση αντίδραση της Fed για να τον αντιμετωπίσει.

“Οι ανακοινώσεις της Federal της προηγούμενης εβδομάδας θεωρήθηκαν από μέρος της Επενδυτικής Κοινότητας ως προπομπός αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, ενόψει της ανόδου του πληθωρισμού στο 5% το Μάιο, ενδεχομένως για το 2022. Συζήτηση η οποία θα παραμείνει ανοικτή, με τις Αρχές να παρακολουθούν άγρυπνα τις μεταβολές των τιμών, μέχρις ότου εδραιωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία σε συνέχεια της υγειονομικής κρίσης, προσδοκώντας ότι θα έχουν εκλείψει οι λόγοι που προκάλεσαν την παρούσα έκρηξη τιμών”. Σημείωσε ο Δημήτρης Τζάνας της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ στο 4ο σχόλιό του για τον Ιούνιο για να καταλήξει επ αυτού: “Όμως, το γεγονός ότι η Παγκόσμια Οικονομία βρίσκεται σε “αχαρτογράφητα ύδατα”, διαμορφώνει αυξημένο βαθμό καχυποψίας, σε σχέση με την προσωρινότητα της τρέχουσας πληθωριστικής έκρηξης. Τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε νευρικότητα τους δείκτες των Διεθνών Αγορών και ιδιαίτερα εκείνους της Wall Street, επιβεβαιώνοντας την παλιά ρήση πως “όταν βήχει η Wall Street, κρυολογούν οι άλλες Αγορές”.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ αναφέρθηκε στην εικόνα της αγοράς την περασμένη εβδομάδα η οποία αποκάλυψε τη δυσκολία να προσεγγίσει η αγορά τις 950 μονάδες. “Η διόρθωση των Ξένων Χρηματιστηρίων ήταν λογικό να επηρεάσει και την Ελληνική Αγορά, ενώ η λήξη των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων πάντα είναι ένα σημαντικό τεχνικό γεγονός, που θέλει προσοχή αμέσως μετά. Ακολουθούν δύο σημαντικές αυξήσεις μέσα στο Καλοκαίρι, αυτές της ΑΛΦΑ και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι οποίες θα τραβήξουν μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Πλέον οι αποτιμήσεις έχουν γίνει σε αρκετές περιπτώσεις “απαιτητικές”, παρ’ όλα αυτά η Αγορά θα συνεχίσει να προεξοφλεί την αλλαγή των οικονομικών και επιχειρηματικών δεδομένων, που αναμένονται στα επόμενα χρόνια”.

Σε επίπεδο τιμών για τον μέσο όρο η συναίνεση των αναλυτών έχει καταλήξει στην σπουδαιότητα των επιπέδων γύρω από τις 900 μονάδες. Η Merit Sec. σημείωσε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 902 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 902 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες”. Η Leon Depolas Sec αναφέρει: “Στο επίκεντρο θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες Τράπεζες και Εισηγμένες που κόβουν μερίσματα, ενώ το εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ τοποθετείται μεταξύ 880 και 950 μονάδων. Τα σημαντικότερα μακροοικονομικά της εβδομάδας ανακοινώνονται Τετάρτη και Πέμπτη”. Ο Ηλίας Ζαχαράκης τόνισε: “Το “φλερτ” με την στήριξη του επιπέδου 900 συνεχίζεται. Ο τζίρος είναι αστείος, με την Αγορά να ψάχνει, βραχυπρόθεσμα, κατεύθυνση. Σε πρώτη φάση, αν θέλει να αποκτήσει και πάλι καλύτερο momentum, πρέπει να κατοχυρώσει το 912 – 914. Σε περίπτωση που χαθεί το 900, μπορεί να βγουν νέες πωλήσεις”.

Για το ίδιο θέμα ο Δημήτρης Τζάνας υπογράμμισε: “Το ετερόφωτο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που προσβλέπει στις αυξημένες τοποθετήσεις ενόψει του ελκυστικού του αφηγήματος, θα συγχρονίζεται με τις Διεθνείς Αγορές αδυνατώντας να αυτονομηθεί. Αποφεύγοντας τουλάχιστον, την πλαγιοκαθοδική κίνηση, στο βαθμό που η περιοχή των 900 μονάδων παραμένει ισχυρό οχυρό στήριξης”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders