Η ιδέα της εβδομάδας τετραήμερης εργασίας κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε εφαρμογή προγραμμάτων πιλοτικής δοκιμής. Η Ιρλανδία εγκαινίασε σήμερα το δικό της πιλοτικό πρόγραμμα εβδομάδας εργασίας τεσσάρων ημερών. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες και σκοπός του είναι να διαπιστωθούν τα οφέλη και η αποτελεσματικότητα αυτού του είδους εργασίας.

Η εκστρατεία υποστηρίζει ότι η εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών ωφελεί τους εργαζόμενους επιτυγχάνοντας καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, όμως μπορεί επίσης να βελτιώσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Το σχέδιο δεν προβλέπει μείωση μισθού για τους εργαζόμενους.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που θα θελήσουν να λάβουν μέρος στη δοκιμή θα τύχουν εκπαίδευσης, υποστήριξης και καθοδήγησης ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα γίνει ομαλά. Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει έρευνα με δωρεά έως 150.000 ευρώ διαθέσιμων στους υποψήφιους που θα κερδίσουν.

Η εκστρατεία έχει την υποστήριξη αρκετών εργατικών ενώσεων, οργανισμών και ακαδημαϊκών. «Τον περασμένο χρόνο είδαμε ριζικές αλλαγές στις πρακτικές εργασίας. Περισσότερο ευέλικτοι τρόποι εργασίας είναι εδώ για να μείνουν,» δήλωσε ο Τζο Ο’Κόνορ, επικεφαλής της εκστρατείας για να προσθέσει: «Η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος αποτελεί μια ενθουσιώδη στιγμή αλλαγής για εργοδότες και εργαζόμενους και επαφίεται στην επιχειρηματική κοινότητα να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να ηγηθεί και να υποστηρίξει αυτή την αλλαγή προς το καλύτερο.» Ο Ο΄Κόνορ δήλωσε ότι η εργασία τεσσάρων ημερών, χωρίς απώλεια μισθού ή παραγωγικότητας, προσφέρει την δυνατότητα για ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για εργαζόμενους, εργοδότες και το περιβάλλον.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, Ιμον Ράϊαν, δήλωσε ότι η ανάκαμψη από την πανδημία προσφέρει στην Ιρλανδία «μια ευκαιρία να βελτιώσει και να οραματιστεί ξανά τον εργασιακό βίο μας με ένα τρόπο που θα ωφελεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον».

Η πρωτοβουλία θα αρχίσει τον Ιανουάριο και θα είναι μέρος μιας παγκόσμιας πιλοτικής εφαρμογής στην οποία θα συμμετέχον πολλά κράτη. Εργατικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη υπογράψει. Η Δανία και η Ολλανδία έχουν τεθεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας με την τοπική αυτοδιοίκηση στη Δανία να έχει υιοθετήσει την ιδέα από το 2019. Η Ισπανία και η Ιαπωνία εμφανίζονται έτοιμες να ακολουθήσουν, ενώ την ιδέα εξετάζει και η βρετανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή