-« Το ήξερες πως την τελευταία δεκαετία αυξάνονται οι πρώιμοι καύσωνες – αυτοί δηλαδή που συμβαίνουν τον Ιούνιο;».

Η συζήτηση με τη Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Δήμητρα Φουντά έχει πάντα ενδιαφέρον.

-«Έως τον Ιούνιο του 2007 δεν έχει καταγραφεί πρώιμος καύσωνας τον Ιούνιο, με εξαίρεση ένα πολύ σοβαρό κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα τον Ιούνιο του 1916,  σύμφωνα με τον ιστορικό κλιματικό σταθμό του Αστεροσκοπείου στο λόφο Νυμφών στο Θησείο. Από το 2007 και μετά, οι πρώιμοι καύσωνες  εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα, ενώ το 2020 καταγράφηκε ένας μίνι καύσωνας ακόμη και το Μάιο ( 16-17 Μαΐου)»,  μου λέει.

-Άλλη μια εκδήλωση της κλιματικής αλλαγής;

-«Ίσως η κυριότερη εκδήλωση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας είναι η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων υψηλών θερμοκρασιών και καυσώνων. Ιδίως για την Αθήνα, η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων έχει αυξηθεί  δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες», συμπληρώνει η Δρ. Δήμητρα Φουντά.

Μεταβολές  στη συχνότητα και στην ένταση των καιρικών φαινομένων

Η Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας (παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2011 σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής) έδειξε πως οι μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των καιρικών φαινομένων θα είναι από τις κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους καύσωνες, είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιο συχνοί με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Επιπλέον, η καλοκαιρινή ξηρασία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας και σε πιέσεις στα υδατικά αποθέματα περιοχών με ήδη αυξημένη ευπάθεια.

34 χρόνια από τον φονικό καύσωνα του 1987

Τον άλλο μήνα συμπληρώνονται 34 χρόνια από τον φονικό καύσωνα του Ιουλίου του 1987. Ήταν ο μεγαλύτερος της περιόδου σε διάρκεια, καθώς για οκτώ συνεχόμενες ημέρες σημειωθήκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 40 βαθμούς Κελσίου.

-«Η χρήση των κλιματιστικών σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους ήταν πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα», μου επισημαίνει ο μετεωρολόγος/ Διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

-«Παρότι δεν σημειωθήκαν απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας, παρόμοιας διάρκειας καύσωνα δεν έχουμε βιώσει ποτέ από τότε», συμπληρώνει.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών από το φονικό καύσωνα του 1987 δεν έγινε ποτέ γνωστός. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής –και όχι μόνο- αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ανεπίσημα, πηγές κάνουν λόγο για 1.500 νεκρούς. Σύμφωνα με δημοσίευση στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση « Αρχεία Περιβαλλοντικής Υγείας», η εκτίμηση είναι ότι οι νεκροί έφτασαν τους 2.083.

Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο καιρικό γεγονός στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Άνθρωποι βρίσκονταν νεκροί στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας κι άλλων πόλεων, σε παγκάκια σε πάρκα, σε εισόδους πολυκατοικιών με τα νοσοκομεία να θυμίζουν… πεδία μάχης. Και την κατάσταση επέτεινε το γεγονός πως για πολλές ώρες – σε πολλές περιοχές- κοβόταν το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το νερό…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη