«Πράσινη» στροφή από τις Βρυξέλλες, με την τοπική κυβέρνηση να αποφασίζει καθολική απαγόρευση όλων των οχημάτων ντίζελ έως το 2030, σε μια προσπάθεια να «πιάσει» τους περιβαλλοντολογικούς στόχους της Ε.Ε. για μηδενισμό των ρύπων μέχρι το 2050.

Η απαγόρευση διευρύνεται και σε άλλες κατηγορίες. Τα σκούτερ με ντίζελ θα απαγορευτούν νωρίτερα, από το 2025, αν και οι μοτοσυκλέτες θα έχουν ένα μεγαλύτερο περιθώριο μέχρι το 2035. Το 2035 θα επιβληθεί και απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων που «τρέχουν» με φυσικό αέριο, που επίσης δεν θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον.

Οι ρύποι από τα οχήματα στοχοποιούνται για το 30% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ένα ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό σχεδόν από το 1990. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 100 θάνατοι ετησίως να αποδίδονται ευθέως στην ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος του νέου πλάνου είναι η μείωση των ρύπων κατά 65% με 70% μέχρι το 2030.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που θα πρέπει να στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα, η τοπική κυβέρνηση θα εγκαταστήσει συνολικά 22.000 φορτιστές, ενώ θα δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση των ΜΜΜ. Ήδη για τη φετινή χρονιά έχουν δρομολογηθεί κονδύλια της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει, στις 14 Ιουλίου, ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο για τα νέα αυτοκίνητα στην Ε.Ε., με στόχο να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους και δη, την αντικατάσταση τους κυρίως με ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανόν να καθορίζει και συγκεκριμένη ημερομηνία για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με μηχανές ντίζελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green